11-12 Noiembrie 2011: Conferința internațională ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ

140

Eveniment organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română și ICOMOS România cu sprijinul Campaniei ”Salvați Roșia Montană!”

Conferința internațională ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ, Cluj-Napoca, 11-12 Noiembrie 2011

“Ştiinţa fără conştiinţă este ruina sufletului.” – François Rabelais

 

Sesiuni științifice:

Patrimoniul natural, istoric și cultural al zonei Roșia Montană

Impactul proiectului RMGC asupra peisajului și mediului

Efectele economice și sociale ale proiectului RMGC

Alternative sustenabile pentru dezvoltarea durabilă a Roșiei Montana

Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Aula Magna (str. Mihail Kogălniceanu, nr .1)

Sesiune deschisă:

Roșia Montană în imagini și dezbateri

Clubul Colegiului Academic (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1)

Marile centre universitare ale lumii și-au făcut o tradiție din a organiza dezbateri și de a propune soluții pentru problemele și temele controversate cu care se confruntă societatea la un anumit moment dat.

Prin complexitatea sa, cazul Roșia Montană reprezintă o astfel de temă de dezbatere. Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română și ICOMOS România și-au reunit eforturile pentru a analiza într-un cadru academic multiplele aspecte pe care le implică proiectul minier propus de RMGC, dezvoltarea durabilă a zonei, conservarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural, impactul social și, nu în ultimul rând, implicarea civică în luarea deciziilor majore pentru viitorul unei societăți.

Conferința ”Roșia Montană în istoria universală” va reuni, pe 11-12 noiembrie 2011, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, specialiști și personalități de renume de la marile universități ale României și din străinătate, avizați să se pronunțe asupra acestui subiect.

Personalitățile care au confirmat participarea la acest eveniment și-au asumat datoria morală de a-și pune cunoștințele în slujba societății, înțelegând că o comunitate nu se poate dezvolta normal atâta timp cât deciziile majore nu țin cont de opinia experților din toate domeniile.

Programul Conferinței

11 Noiembrie 2011
———————————

09,00-9,30     Deschiderea Conferinței, Aula Magna

Cuvânt de salut adresat participanților:

Prof. univ. dr. Andrei Marga – rector UBB

Acad. Emil Burzo – președintele Filialei Cluj a Academiei Române

Conf. univ. dr. arh. Sergiu Nistor – președinte ICOMOS România

Mihai Goțiu – Campania ”Salvați Roșia Montană!”

9,30-10.00     Coffee break

10.00-13,30  Lucrări ale Secțiunii I: Patrimoniul natural, istoric și cultural al zonei Roșia Montană, Aula Magna

10,00-13,30  Lucrări Secțiunea a V-a: Cazul Roșia Montană în imagini și dezbateri, Clubul Colegiului Academic

13,30-15,00  Prânz restaurant Piramida

15,00-19,00  Lucrări ale Secțiunii a II-a: Impactul proiectului RMGC asupra peisajului și mediului, Aula Magna

15,00-19,00  Lucrări Secțiunea a V-a: Cazul Roșia Montană în imagini și dezbateri, Clubul Colegiului Academic

19,00-21,30  Cină – restaurant Piramida


12 Noiembrie 2011
———————————

8,00-10,15     Lucrări ale Secțiunii a III-a: Efectele sociale și economice ale proiectului RMGC, Aula Magna

10,15-10,45  Coffee break

10,45-13,30  Lucrări ale Secțiunii a III-a, Aula Magna

13,30-15,00  Prânz – restaurant Piramida

15,00-18,00  Lucrări ale Secțiunii a IV-a: Alternative sustenabile pentru dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane, Aula Magna

18,00-19,00  Concluziile Conferinței – elaborare raport

19,00-20,00  Conferință de presă, Aula Magna

detalii pe: www.ubbcluj.ro, www.rosiamontana.org

Articolul precedentProtest Salvați Roșia Montană la Cluj. Celebra clădire a hotelului “Continental” din Cluj a fost ocupată!
Articolul următorDespre libertate, cenzura presei şi coloana vertebrală a galeriei „U-Cluj”

7 COMENTARII

  1. @ Cornel V. f. frumos articolul dvs “Sfârşitul copilăriei / sau (re)începutul statului poliţienesc”
    http://cornelvilcu.blogspot.com/2011/11/sfarsitul-copilariei-sau-reinceputul.html#more, din care reiese ca iubiti militanţii pentru Roşia Montana, creativitatea, veselia, si enrgia lor! Ma SPERIASEM putin. In comentariul de mai sus sunt, oarecum, ciudat asociate unele cuvinte, si se poate interpreta gresit. (vezi “felicitări, Cluj Info, aveți și voi postacii voștri”).

  2. Nu știu cum să mă exprim… o primă variantă ar fi să zic: felicitări, Cluj Info, aveți și voi postacii voștri, vajnici angajați rmgc-iști, mereu gata să-și plaseze poezioara cu locurile de muncă. Cealaltă variantă ar fi: aoleu, Cluj Info! aţi luat postaci! şi ăştia trec greu, DDT-ul n-are prea mult efect, deşi conţine oare(ş)cari componente cianurice… pesemne sunt imuni. După ce vom muri toţi prin Ardeal, ei se vor mai târî pe-aicea, rezilienţi ca gândacii, stând de vorbă cu alţii: vezi că am creat locuri de muncă pentru toţi? şi, la final, vor cita cea mai deşteaptă dintre perlele (cunoscute) de înţelepciune ale ex-preşedintelui Băsescu: “hăhăhă!”…

  3. da măi Cristian, Locuri de muncă , dar cu ce preţ ? iti vinzi sufletul, sau te lasi otrăvit ?
    Cum ziceam , în toată povestea asta este vorba doar de bani, corupţie, interese meschine şi de minciună.
    Citeste si: http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/actionari-aur-Rosia_Montana_0_545945529.html
    Ce tot promite RMGC ? promite LOCURI DE MUNCA hahahaha 🙂 http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/comunitate.html “Crearea de locuri de muncă la nivel local…Noi Locuri de muncă, proiectul minier va crea peste 2300 de locuri de muncă directe “. zic ei pe website-ul lor http://www.rmgc.ro.

    [ Daca tot s-a intamplat protestul la Cluj, mi-am amintit de cazul Nokia. Păi asa a promis si Nokia. “Investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15000 de locuri de muncă”, spunea în ianuarie 2008 Emil Boc care la vremea respectivă era primarul Clujului. Tot atunci, dl. Tăriceanu declara, la deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, ca: “Acesta este viitorul României!” !!!!!!!!!! iar presedintele estima că vor trece 20 de ani până când Nokia va pleca. “Noi acum suntem un beneficiar al delocalizării industriilor, a venit Nokia din Germania la Cluj, dar peste douăzeci de ani va pleca de la Cluj. ”
    http://www.realitatea.net/cum-i-a-tras-nokia-clapa-lui-basescu-cat-credea-presedintele-ca-vor-sta-finlandezii_874892.html ]

    — Si ce se intamplă azi, luna asta ? Ghici ? Fabrica se inchide ! DUPA doar 3 ANI !! De ce ? pentru că au găsit alta vacă de muls, mult mai ieftină, in Vietnam, unde vor da salarii de douazecisiopt de euro pe lună. Dupa ce ne-au aburit, si ne-au folosit, ne-au aruncat la gunoi!! http://www.zf.ro/business-hi-tech/axa-bochum-jucu-hanoi-nokia-a-plecat-din-romania-in-vietnam-cum-poti-sa-te-bati-cu-salarii-de-28-de-euro-pe-luna-8919001

    – Citeste petitia ‘ Petitie pentru Roşia Montană’ pe http://www.rosiamontana.net. Partea adresata Ministrului Mediului si Pădurilor. Intr-un viitor sumbru, se va intampla si la Rosia, ne vor FOLOSI, vor BATJOCORI natura , ne vor JEFUI, si ne vor OTRAVI cu cianură, ne vor lăsa in c__ul gol, ne vor arunca la gunoi ca pe niste zdrenţe …. LOW-COST ce suntem!!!!!!!!!! pt ei suntem doar low-cost! ( citeste si despre – Cianura de sodiu – datorită costului redus, a inlocuit cianura de potasiu in mai toate intrebuintările sale tehnice. Este foarte toxică. http://ro.wikipedia.org/wiki/Cianur%C4%83_de_sodiu ).

    Si-atunci zic si eu: “Politica imi face greaţă, Statul este o paiaţă …
    Ca sa văd cum pentru bani , Manipulaţi poporul !!!
    Totul e de decor… Ce-ai votat? Ce-ai votat?
    Cum se face c-ai uitat? Ai uitat!
    De cei ce au murit ( eroii) Ca să-ti fie bine ţie!!
    şi miroase a prostie / In întreaga Romînie.” L.A.

  4. Film documentar CU MARTURII DESPRE ROSIA MONTANA al regizorului NICOLAE MARGINEANU

    După 25 de ani. Mărturii din Roșia Montană culese de regizorul Nicolae Mărgineanu

    În 1987, regizorul Nicolae Mărgineanu lansa pelicula ”Flăcări pe comori”. Cu Mircea Albulescu, Claudiu Bleonț, Remus Mărgineanu, Imola Gașpar, Mircea Diaconu, Magda Catone și Melania Ursu printre protagoniști. Filmul era inspirat din romanul ”Arhanghelii” de Ioan Agârbiceanu și o mare parte a lui a fost turnat în Roșia Montană.
    Povestea se desfășoară în jurul celei mai bogate mine din Roșia Montană, denumită ”Arhanghelii”. E un film clasic deja despre îmbogățiri și căderi spectaculoase, iubiri interzise și orgolii. Totul se învârte în jurul aurului. Măcar pentru a înțelege cât de iluzorie e ”fericirea” câștigată peste noapte, e o producție care merită văzută. Nicolae Mărgineanu s-a întors la Roșia Montană în această vară. ”Flăcări pe comori” a avut parte de o proiecție specială în cadrul Școlii de Vară de Arhitectură și Restaurare organizată de ARA (detalii aici). Cu această ocazie, regizorul a înregistrat și o serie de interviuri cu localnici și participanți la școala de vară. Sunt mărturii care sună altfel decât cele din spoturile publicitare ale RMGC care au inundat mass media autohtone. Printre cei intervievați se numără și Sorin Jurcă, unul dintre localnicii care sunt deciși să nu plece din Roșia Montană. În urmă cu un sfert de veac a fost unul dintre actorii din ”Flăcări pe comori”.
    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/10/28/dupa-25-ani-de-ani-film-documentar-despre-rosia-montana-al-regizorului-nicolae-margineanu/

  5. Societatea romaneasca vrea locuri de munca!!! Atata isi dorec oamenii din Romania, ca sa nu mai fie nevoiti sa muncasca pentru altii in tari straine!!!

  6. Sa speram ca nu se vor aduna degeaba si de data asta vor si rezolva ceva in sens bun pentru aceasta tara. Omenii au nevoie de un venit, adica de un loc de munca!!!

  7. Ar fi ideal daca ar si rezolva ceva cu aceasta intalnire, nu sa piarda doar vremea, ca doar asta au facut si timp de 14 ani, un mare NIMIC!!! Sa speram ca de data asta vor face ceva util pentru tara si popor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.