5 proiecte de votat la bugetarea participativă, până pe 21 octombrie

211

Au mai rămas câteva zile din prima etapă de vot (1 – 21 octombrie 2018) în cadrul procesului de bugetare participativă din Cluj-Napoca, prin care membrii comunității se pot implica direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local. Vor fi finanțate 15 proiecte, iar votul este deschis tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani.

Ca și anul trecut, puteți vota 6 proiecte, câte un vot pentru fiecare domeniu de intervenție, atât online, pe site-ul bugetareparticipativa.ro, cât și la Clădirea Casino din Parcul Central, în fiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13.00-17.00.

Am făcut o selecți de cinci proiecte din cele aproape cincizeci de idei pentru Cluj propuse de clujeni, completată de motivele pentru care merită să fie votate și sperăm să vă trezim interesul pentru a alege proiectele preferate până pe 21 octombrie.

Transformarea străzii Iuliu Maniu în spațiu partajat

„Pe modelul de succes implementat intr-o buna parte a centrului vechi, Strada Iuliu Maniu ar putea fi transformata in spatiu partajat, cu o parte a strazii (cea apropiata de Piata Unirii si Strada Bolyai Janos) fiind dedicata exclusiv pietonilor.”, propune Marcel Ionescu-Heroiu.

Transformarea străzii Iuliu Maniu în spațiu partajat

De ce să-l votezi: Proiectele de pietonalizare redau orașul oamenilor și cresc nivelul de calitate a vieții în zonele urbane. Spațiile centrale s-au transformat, în ultimele decenii, din locuri destinate interacțiunii publice, în spații deconectate de mașini, spații de tranziție fără valoare socială în sine, în care locuitorii orașelor nu petrec timp și care sunt percepute ca străine. Votând proiectul, poți transforma strada într-un loc al întâlnirilor cu prietenii, al experienței urbane calitative.

Pe lângă faptul că zona adiacentă străzii Iuliu Maniu este una dintre zonele cu cel mai mare trafic de pietoni din oraș, în propunerea proiectului se subliniază că „strada are o semnificație importantă, legând catedrala ortodoxă de cea catolică. Ar trebui ca această stradă să aibe alt statut decât cel de uliță prăfuită și obosită.”.

Votează proiectul →


Parcări biciclete U-Rack în zone rezidențiale 

„Pentru a putea determina cat mai multa lume sa renunte la deplasarea cu masini personale pentru a reduce nivelul de poluare si nivelul de congestie a orasului, este nevoie de a dezvolta infrastructura mijloacelor de transport alternative. Dincolo de nevoia de piste dedicate pentru biciclete, o problema des intalnita pentru cei ce doresc sa foloseasca acest mijloc de transport alternativ se refera la numarul mic de optiuni de parcare a bicicletei in cartierele rezidentiale. In acest moment, utilizatorii de biciclete fie sunt nevoiti sa isi urce bicicleta in apartament, fie o depoziteaza in casa scarilor sau in garaj (daca detin unul). Toate aceste optiuni prezinta numeroase dezavantaje pentru utilizatorii de biciclete si ar trebui gasita o solutie mai eficienta. Solutia pe care o propun consta in instalarea de suporturi U-rack (sau similare) in toate zonele rezidentiale ale orasului. “, propune Mihai Pavel.

Parcări biciclete U-Rack în zone rezidențiale

De ce să-l votezi: Strategia de mobilitate a Clujului este de a opri trendul ascendent al sufocării cu mașini și a susține transportul alternativ, prin oferirea posibilității de a folosi spațiul urban și creării infrastructurii potrivite. Se urmărește un alt concept de calitate a vieții, care nu e dat de mașină și de petrecerea timpului în spații închise.

Dacă în 2000, în Cluj erau înmatriculate aproximativ 45.000 de mașini, astăzi sunt peste 150.000, la care se adaugă mașinile înmatriculate în alte județe și cele ale studenților. Suntem un oraș care are o mașină la fiecare doi oameni.Traficul pe arterele principale la orele de vârf în Cluj-Napoca reflectă nevoia de a crea opțiuni suplimentare față de mașină, însă în acest moment utilizatorii de biciclete se confruntă cu multe dezavantaje.

Proiectul propus este ușor de pus în practică și poate fi completat și de o reproiectare a spațiilor din jurul blocurilor, unde există încă mii de garaje fără autorizație de construcție, folosite ca spații de depozitare.

Votează proiectul →


Zorilor, cartierul verde – extinderea scuarului central și crearea unei esplanade

„Scopul proiectului: Activarea unui spațiu urban subutilizat, extinderea suprafeței plantate, reabilitarea peisageră și crearea unei esplanade pietonale verzi.”, propune Razvan Andrei Vasiu.

Zorilor, cartierul verde – extinderea scuarului central și crearea unei esplanade

De ce să-l votezi: Proiectul ridică o serie de probleme și soluții pentru rezolvarea acestora, acoperind atât nevoia de accesibilitate și siguranță, cât și de spații verzi, piste de biciclete și zone pietonale adiacente în locul parcărilor. Prin crearea unei parcări supraetajate în apropiere, se câștigă spațiu pentru plantarea de arbori, amplasarea de bănci și redarea spațiului pentru utilizarea în scop de recreere.

Cartierul Zorilor dispune, de asemenea, de un parc deosebit, aflat însă în afara hărții mentale a clujenilor – Parcul „Iuliu Prodan”. Conectarea acestuia printr-o porțiune pietonală întărește accesibilitatea spațiilor verzi și încurajează activitățile în aer liber. Datorită acestor schimbări, zona poate deveni un punct de atracție pentru clujeni, adăugându-se opțiunilor de petrecere a timpului liber.

Votează proiectul →


Stații de autobuz cu plante și mobilier urban

„Proiectul are in vedere acoperirea stațiilor cu plante cățărătoare și completarea acestora cu mobilier urban (locuri de sedere).”, propune Daniela-Elena Nacev.

Stații de autobuz cu plante și mobilier urban

De ce să-l votezi: Stațiile de autobuz sunt percepute ca spații banale, adeseori aglomerate și fără personalitate arhitecturală. Având în vedere că cel mai utilizat mijloc de transport în comun este cu autobuzul sau troleul, stațiile ridică o oportunitate care merită valorificată. Prin reamenajarea acestora este încurajată folosirea autobuzului sau troleului în detrimentul mașinii, având ca efect și creșterea calității timpului petrecut în aceste spații, prin reglarea temperaturii în zilele toride de vară, precum și amplasarea unui mobilier urban de calitate, oferind spații de ședere. În prezent, unele stații de autobuz din Cluj-Napoca, precum stația Operei, nu dispun de niciun fel de amenajare și s-ar preta foarte bine acestui proiect.

Soluția propusă are și un avantaj estetic major, îmbunătățind aspectul general al zonelor vizate. În locul reclamelor și afișelor, stațiile pot deveni mici oaze de verdeață ale orașului, întărind vizual strategia de dezvoltare sustenabilă a Clujului.

Votează proiectul →


Plata contactless la automatele de bilete CTP

„Pentru a permite plata cu cardurile contactless la automatele de bilete CTP, ar trebui inlocuite POS-urile cu POS-uri care suporta carduri contactless.”, propune Olimpiu-Florin Spatar.

Plata contactless la automatele de bilete CTP

De ce să-l votezi: Foarte des, automatele pentru bilete din stațiile de autobuz sunt nefuncționale – fie nu acceptă bancnote, fie sunt probleme la plățile cu cardul. Îmbunătățirea sistemelor de plată pentru transportul în comun completează inițiativele de a încuraja transportul în comun. Prin digitalizarea completă a sistemului de plată și înlocuirea POS-urilor cu variante care acceptă plata contactless, utilizatorii au o experiență mult mai pozitivă, crescându-se și nivelul de securitate al plăților.
Dincolo de aceste avantaje concrete, proiectul propus contribuie la schimbarea percepției asupra transportului în comun, contribuind și la o înnoire a brand-ului CTP, orientat către oameni și în pas cu inovațiile tehnologice.

Pe termen lung, implementarea acestor schimbări și includerea proiectului ClujBike de închiriere de biciclete întăresc infrastructura alternativă a orașului, crescând atractivitatea acestor opțiuni de transport.

Votează proiectul →


Bugetarea participativă a fost implementată la Cluj-Napoca, pentru prima oară în România, în 2017, ca un proces inovativ de democrație locală. În urma Conferinței de Bune Practici în Administrația Locală din 2017, orașele Oradea și Sibiu au preluat acest model. Dintre proiectele propuse anul trecut, trei se află în execuție, iar cel al autobuzelor școlare cu circuit închis a fost realizat. Cele 47 de proiecte declarate eligibile de către Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei sunt disponibile aici.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPrimarul Sibiului Astrid Fodor, despre Târgul de Crăciun inspirat din Viena (Infografic)
Articolul următorEconomie circulară aplicată: telefoane vechi, recondiționate și reintroduse în circuitul economic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.