Un proiect al Primăriei Cluj ar putea scoate din zona “interzis pietonilor” trei străzi și o piațetă din centrul orașului

623
Zona pietonală se termină acum în fața străzii Sextil Pușcariu
Zona pietonală se termină acum în fața străzii Sextil Pușcariu

Primăria Cluj a contractat servicii de proiectare pentru amenajarea străzilor Regele Ferdinand, Sextil Pușcariu, Emile Zola și Tipografiei și a scuarului din fața “blocului CEC” (piațeta aflată vizavi de Prefectura Cluj). Prin proiect se urmărește creșterea calității spațiilor publice, extinderea spațiului pietonal și încurajarea mobilității urbane lente în zona centrală.

Harta cu străzile incluse în proiectul de modernizare/pietonalizare
Harta cu străzile incluse în proiectul de modernizare/pietonalizare

În afară de Strada Regele Ferdinand, celelalte trei străzi propuse pentru semi-pietonalizare sunt acum în fapt parcări de mașini, cu foarte puțin loc pentru pietoni. Inclusiv scuarul din fața CEC-ului este acum un loc abandonat mașinilor. În urma proiectului, toate aceste străzi ar urma să devină spații cu utilizare în comun („shared-space”), încurajând prioritizarea pietonilor și a bicicliștilor.

“Se va propune un concept urban și arhitectural modern pentru străzile adiacente străzii Regele Ferdinand, acestea urmând să devină străzi cu utilizare în comun (“shared-space”), încurajând prioritizarea pietonilor și a bicicliștilor. Se vor înlocui toate straturile de uzură cu pavaje din materiale durabile, care asigură o patină frumoasă în timp și care sunt specifice zonelor urbane istorice. De asemenea se va propune mobilier urban nou, iluminat urban și arhitectural contemporan, amenajări peisajere și plantări de arbori în aliniament.”, spune arhitectul Vlad Sebastian Rusu care se va ocupa de acest proiect.

Cum arată acum strada Emile Zola și cum ar putea ea arăta după reabilitare, conform unui schițe mai vechi a urbaniștilor de la Planwerk.
Cum arată acum strada Emile Zola și cum ar putea ea arăta după reabilitare, conform unui schițe mai vechi a urbaniștilor de la Planwerk.

„Ne dorim, în principiu, încurajarea mobilității urbane lente și extinderea cât mai mult a spațiului pietonal. Prin acest proiect vrem ca strada Regele Ferdinand să fie modernizată după modelul deja patentat pe Memorandumului, I.C. Brătianu sau strada Horea. Cu pavaj de granit, cu copaci, cu iluminat cu led. De asemenea sunt vizate străzile Sextil Pușcariu și Emil Zola din Piața Muzeului pe care ni le dorim pietonale, cu acces pentru riverani. În proiect este și strada Tipografiei care a fost gândită pietonală în proiectul câștigător al concursului de soluții pentru transformarea Turnului Pompierilor. O altă zonă care va fi atinsă de acest proiect va fi artera Cuza Vodă și piațeta din fața agenției CEC Cluj, cea situată vizavi de Prefectura Cluj. Toate aceste artere vor fi modernizate unitar iar prioritate vor avea pietonii și bicicliștii, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, pentru Actual de Cluj.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentUn birou de arhitectură din Cluj primește premiul “Cea mai bună amenajare a unui spațiu public” în cadrul competiției Elle Decoration Romanian Design Awards 2018
Articolul următor#FărăPenali, inițiativa cetățenească ce-și propune limitarea accesului condamnaților penal la funcții publice, a demarat strângerea de semnături

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.