Dacă în ultimii ani, numărul turiștilor s-a dublat, depășind pentru prima oară numărul de locuitori, Oradea crește tot mai mult și în ochii investitorilor. Măsurile luate de către administrația locală pentru dezvoltarea parcurilor industriale, a resurselor în domeniul IT, precum și nivelul ridicat al calității vieții și al infrastructurii urbane pun Oradea pe harta celor mai atractive orașe din țară pentru investiții. Iată cele mai importante 10 motive:
1. Oradea are acces la rețeaua de autostrăzi și căi ferate rapide din Europa Centrală. Practic, din Oradea poți ajunge în 5 ore la Viena sau Budapesta, iar de acolo în alte câteva ore la toate piețele majore de desfacere din U.E. Aeroportul Internațional din Oradea, recent modernizat, oferă zboruri zilnice către Aeroportul „Henri Coandă” București, de aici existând curse regulate către majoritatea capitalelor și hub-urilor aeriene europene. În primăvara anului 2019, TAROM va lansa zboruri directe din Oradea către Barcelona și Milano. În următorii 3 ani, Oradea va beneficia de un terminal inter-modal (rutier-feroviar) de mărfuri, situat în imediata apropiere a graniței cu Ungaria și a parcurilor industriale, cu facilități de manipulare și depozitare a produselor. Orașul dispune de o centură care preia întreg traficul greu din zonă, iar în următorii ani va beneficia și de o legătură dedicată la Autostrada care va lega Transilvania de Ungaria.
2. Oradea dispune de 3 parcuri industriale publice complet utilate, cu o suprafață de 229 ha, care găzduiesc deja peste 80 de firme (dintre care 2/3 sunt străine), care au investit circa 260 mil. Euro și au creat circa 6.000 de noi locuri de muncă doar în ultimii ani. Acestea pun la dispoziția investitorilor interesați parcele de teren de diferite dimensiuni, cu acces la infrastructura de transport și de utilități publice din zonă. La acestea se adaugă alte parcuri industriale și logistice private.
3. Oradea este un centru universitar cu o tradiție de aproape 30 de ani și circa 20.000 de studenți. Municipalitatea și Universitatea din Oradea lucrează la dezvoltarea unui campus universitar unic în țară, care să îmbine spațiile educaționale cu cele de cercetare, inovare, transfer tehnologic, formare continuă, cazare, petrecere a timpului liber etc.
4. Oradea are cea mai eficientă și pro-activă administrație publică locală dintre orașele mari ale României. Până în 2017, au fost atrase peste 140 de milioane de euro fonduri europene (plus încă aproximativ 40 mil. Euro la entitățile din subordinea municipalității), la care se adaugă contribuția proprie de 50 de milioane de euro. A implementat măsuri unice la nivel național în domeniul regenerării zonelor istorice, a dezvoltării infrastructurii de business, a locuirii, a infrastructurii de transport (inclusiv public), a agrementului etc. În plus, investitorii care s-au stabilit în Oradea sunt foarte satisfăcuți de colaborarea cu autoritățile locale, bazată pe transparență și implicare activă. Practic, Oradea este unul dintre orașele românești în care primești cel mai rapid o autorizație de construcție, conform Studiului ”Doing Business in Romania” al Băncii Mondiale.
5. Autoritățile locale din Oradea se preocupă activ de a atrage și menține oamenii talentați în oraș. Recent, a devenit prima primărie din țară care oferă dezvoltatorilor imobiliari posibilitatea de a concesiona terenuri publice pentru a construi locuințe, în condițiile unor reglementări urbanistice care să asigure un confort ridicat al locuirii, urmând ca utilitățile și spațiile publice adiacente să fie realizate pe banii Primăriei. De asemenea, cartierele comuniste au trecut printr-un proces rapid de regenerare urbană, redevenind mai atractive pentru locuitori. De asemenea, locuitorii au, începând cu anul 2018, posibilitatea de a se implica direct în modul în care bugetul local este cheltuit, în cadrul unui proces anual de bugetare participativă. Nu în ultimul rând, locuințele din Oradea sunt, în medie, cu 20-30% mai ieftine decât cele din Cluj sau București, ceea ce reprezintă un avantaj în atragerea tinerilor.
6. Oradea a devenit în ultimii ani una dintre destinațiile preferate ale turiștilor români și străini, numărul turiștilor depășind numărul locuitorilor. Orașul dispune de atracții unice în context național, precum: centrul istoric în stil Art Nouveau, reabilitat recent pentru a-i reda strălucirea din trecut; Aquapark-ul Nymphaea din oraș este cel mai mare și modern din această regiune a Europei; Stațiunea Băile Felix – principala destinație pentru turism balnear din țară; o ofertă diversificată de restaurante cu specific românesc, maghiar, italienesc etc. care oferă delicatese la prețuri accesibile. Oferta de cazare din Oradea cuprinde lanțuri de renume internațional, precum Hilton, Ramada sau Continental, inclusiv hoteluri de 5 stele în Băile Felix, la mai puțin de 10 minute de centrul orașului.
7. Oradea este un exemplu de conviețuire etnică, multiculturală, multi-confesională. Orașul păstrează și astăzi caracterul cosmopolit din trecut, aici trăind comunități importante de maghiari, evrei, slovaci, germani, italieni, greci etc. De asemenea, mulți locuitori vorbesc fluent engleză sau germană.
8. Oradea este considerat, conform unui studiu recent, cel mai sigur oraș din România. Nivelul infracționalității și al criminalității este foarte redus. Oradea este singurul oraș din România în care toate spitalele sunt gestionate direct de către Primărie, care a investit sume substanțiale în modernizarea și dotarea lor. Orașul dispune inclusiv de spitale și clinici private. De asemenea, acesta este unul dintre orașele cele mai eficiente energetic din țară. Sistemul de termoficare nu a fost desființat și are conectate peste 65.000 de apartamente și 3.000 de case, beneficiind de investiții de circa 100 mil. Euro din fonduri UE, de la bugetul de stat și cel local. Circa 7% din consumul de energie este asigurat din resurse geotermale.
9. Oradea a conceput un pachet de atragere (relocare) a firmelor și a specialiștilor din IT din alte zone din țară și din străinătate (Programul „Realizează-te în Oradea”). Astfel, în zona centrală a orașului se va inaugura curând un incubator de industrii creative, unde antreprenorii din domeniu (IT, arhitectură, design) vor beneficia de condiții de găzduire foarte avantajoase. De asemenea, Primăria Oradea oferă facilități fiscale pentru construcția de clădiri de birouri și spații destinate firmelor IT, dar și un fond de finanțare a ideilor de afaceri. Studenții din afara Oradiei care aleg să studieze aici informatica vor primi cazare și masă gratuite, iar cei de la liceele orădene de profil matematică-informatică vor beneficia de burse lunare. Oradea Tech Hub este prima organizație din oraș care administrează un hub IT, inclusiv spații de co-working și de interacțiune între freelanceri și start-up-uri.
10. În domeniul educației pre-universitare, există aproape 2000 de elevi care studiază în clase cu profil mate-info (17 clase pe nivel). De asemenea, Primăria a investit recent în propria Școală Profesională Duală și a atras în oraș prima școală internațională cu predare exclusiv în limba engleză, acreditată Cambridge.
Cu aceste date, Oradea are toate premisele să devină unul dintre cele mai atractive orașe ale României în următorii ani, fiind un exemplu perfect de cooperare strânsă între o administrație la standarde europene cu un mediu privat dinamic, într-un mediu cosmopolit, conectat la inima economică a Europei.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.