City Break la Roșia Montană. Pensiunea Țarina, agroturism în loc de minerit.

807
Roșia Montană, biserica catolică. Foto: Sebastian Florian

O destinație la îndemână clujenilor, și nu numai, pentru un weekend relaxant și plin de activități interesante, Roșia Montană s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic mai ales în ultimii ani, de când presiunea companiei miniere RMGC a scăzut pe comunitate. Plecarea RMGC din localitate a determinat o creștere a antreprenoriatului în turism în Roșia și apariția a diverse inițiative de dezvoltare sustenabilă a zonei, de la asociații care au marcat traseele turistice, la mici ateliere de artizanat sau noi pensiuni.

Roșia Montană, Muzeul Mineritului, galeriile romane. Foto: Sebastian Florian

Pe lângă atracția principală, galeriile din Muzeul Mineritului și casele de patrimoniu din centrul istoric, Roșia Montană beneficiază și de o natură de o frumusețe rară. Pentru a pune în valoare acest lucru, în ultimii ani, traseele turistice din localitate au fost marcate în mod corespunzător de către inițiativa Trai cu Rost, iar în Roșia veți găsi acum nu mai puțin de 8 trasee turistice de ciclism și drumeții montane, cu hărți interactive și itinerarii GPS disponibile online.

Deasupra Roșiei Montane. Foto: Sebastian Florian

Și artizanatul din Roșia a luat amploare in ultimii ani, pe lângă deja faimoasele produse din lână Made in Roșia Montană tricotate acolo, veți găsi și diverse alte articole unicat, cum ar fi de exemplu pandantivele din pirită realizate în localitate sub marca Comori din Apuseni, pe care turiștii de la Muzeul Mineritului le iau cu asalt la ieșirea din galerii.

Pandantivele din pirită realizate în localitate sub marca “Comori din Apuseni”. Foto: Sebastian Florian

Numărul pensiunilor a crescut și el, în jur de 10 case, hosteluri și cabane fiind acum disponibile turiștilor pentru cazare în Roșia Montană, printre care și Pensiunea Țarina, localizată ceva mai departe de zona centrală a Roșiei, într-un paradis verde de dealuri molcome cu fânațe și păduri.

Pensiunea Țarina, primăvara. Foto: Sebastian Florian

Particularitatea Pensiunii Țarina, care v-o propunem ca destinație de weekend în acest articol, este că deține și o fermă proprie, ceea ce o face o destinație ideală pentru cei interesați de agroturism și de mâncare ecologică și gustoasă. Pregătită să găzduiască în jur de 10-14 oaspeți, Pensiunea Țarina, localizată într-un peisaj rural specific gospodăriilor din Apuseni, oferă turiștilor camere cu câte 2 sau 4 paturi, mobilate rustic.

Pensiunea Țarina, vara. Foto: Sebastian Florian

Proprietarul pensiunii, Eugen David, este și președintele Asociației Alburnus Maior, asociația locuitorilor din Roșia Montană care s-au opus proiectului de minerit al companiei canadiene RMGC, fiind și unul din liderii campaniei Salvați Roșia Montană, așa încât veți afla de la el povești foarte interesante din istoricul acestei campanii.

Pe pajiștile Țarinei. Foto: Sebastian Florian

Un aprig susținător al activităților sustenabile (turism, agricultură artizanat, etc.) în Roșia, Eugen este el însuși un exemplu în acest sens, prin ferma sa de vaci, crescute ecologic, vara pe pajiștile din zona Țarinei, iar iarna hrănite cu fânul la care Eugen și familia sa lucrează o vară întreagă. La Pensiunea Țarina veți putea vedea pe viu ce înseamnă creșterea animalelor și veți putea participa la activitățile curente, cum ar fi făcutul fânului sau mulsul vacilor.

La făcut de fân, în Țarină. Foto: Sebastian Florian

În imediata apropiere a pensiunii poate fi vizitată și o casa tradițională, construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea, un exemplu reprezentativ de locuință din zona preponderent rurală din periferia târgului minier. Casa a fost restaurată în cadrul programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, cu ajutorul voluntarilor și al donațiilor.

Casă tradițională în Țarină. Foto: Sebastian Florian

La câteva minute de pensiune se află și Tăul Țarinii, unul din multele tăuri din Roșia, ce în trecut erau folosite ca sursă de apă pentru șteampurile ce tocau minereul scos din galerii, loc acum numai bun de o răcoare plăcuta într-o zi toridă.

Tăul Țarinii. Foto: Sebastian Florian

Pe lângă vizitarea galeriilor romane, a centrului istoric, unul din obiectivele care nu trebuiesc ratate este monumentul natural Piatra Corbului, de pe vârful căreia veți avea o incredibilă priveliște asupra Văii Cornei, vale care în cadrul proiectului de minerit ar fi trebuit să fie fundul lacului de steril.

Valea Cornei vazută de pe Piatra Corbului. Foto: Sebastian Florian

Pentru mai multe informații despre ce puteți vizita în Roșia Montană, intrați pe site-ul inițiativei Trai cu Rost, iar pentru mai multe detalii despre Pensiunea Țarina, intrați pe pagina lor, sau sunați la numărul de telefon 0740-280.309.

Referințe

pensiunea-tarina-rosia-montana
  • Strada Țarina 1250c, Roșia Montană, județul Alba

Pensiunea Țarina din Roșia Montană este localizată într-un peisaj rural specific gospodăriilor din Apuseni. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCERT-Transilvania organizează o acțiune masivă de ecologizare a Pădurii Făget, pe 14 septembrie 2019
Articolul următorPROGRAM Zilele Clujului 2019: zeci de evenimente, concerte și surprize la final de septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.