Proiectul ROMA’S STORIES, platforma digitală care prezintă aspectele unice ale culturii romilor

190

23 FILM, casă de producție independentă cu sediul în Cluj Napoca, și PROJECTS Iceland, companie de consultanță și management cultural cu sediul în Reykjavik, Islanda, au lansat împreună o inițiativă culturală inovatoare denumită ROMA’S STORIES.

Proiectul ROMA’S STORIES, desfășurat pe o perioadă de 16 luni, s-a concentrat în jurul creării unei platforme digitale concepută pentru a prezenta aspectele unice ale culturii romilor unui public global. Prin intermediul unui conținut de tip foto și video, această inițiativă a urmărit să atragă atenția asupra elementelor care constituie cultura romă, o comunitate care s-a confruntat cu excluderea rasială și discriminarea din cauza lipsei de cunoaștere și de recunoaștere a istoriei și culturii lor. Acest proiect bilateral de colaborare și-a propus să pună în lumină cultura bogată și diversă a poporului rom, provocând stereotipurile și promovând o înțelegere mai profundă a moștenirii lor.

Printre beneficiarii direcți ai proiectului ROMA’S STORIES au fost un număr 35 de persoane de etnie romă care au beneficiat de măsuri de responsabilizare, precum și echipa de producție româno-islandeză care a participat la realizarea celor cinci documentare despre etnia romă și care, de asemenea, a beneficiat de pe urma acestei colaborări.

Dincolo de beneficiarii săi direcți, ROMA’S STORIES își propune să aibă un impact pozitiv asupra reprezentanților comunității rome, oferindu-le o platformă care să contribuie la înlăturarea concepțiilor greșite și să încurajeze o mai bună apreciere a culturii lor.

Proiectul s-a întins pe 5 etape după cum urmează: 

  • Etapa 1 a constat în vizita de lucru pregătitoare la Reykjavik. Scopul acestei etape a fost pregătirea și planificarea activităților și evenimentelor principale din cadrul proiectului.
  • Etapa 2 a constat în cercetarea și maparea comunității rome. Astfel, s-a făcut o cercetare asupra comunității rome și a persoanelor rome care au devenit participanți la documentare, la ședințele foto sau în vizita de studiu. Participanții au fost contactați și s-a realizat familiarizarea acestora cu echipa de producție și cu proiectul. Au fost încheiate colaborări cu diferite asociații, organizații și platforme focusate pe promovarea comunității și culturii rome.
  • Etapa 3 a însemnat realizarea platformei digitale, reprezentativă pentru scopul proiectului, dar și atractivă pentru vizitatori. Platforma găzduiește conținutul creat în cadrul proiectului adică cele 5 documentare, albume foto virtuale, o secțiune de blog pentru articole.
  • Etapa 4 a constat în realizarea celor 5 documentare care abordează teme distincte despre viața și cultura romă. În această etapă, documentarele au fost filmate, editate și montate.
  • Etapa 5 a fost reprezentată de vizita de studiu în Islanda (Job Shadowing), unde, pe parcursul a 5 zile, împreună cu cei 5 participanți selectați, s-a realizat o vizită de studiu la Reykjavik. În cadrul acestei etape, participanții au dobândit cunoștințe extinse și abilități specifice organizării de evenimente culturale, educaționale si sociale, în vederea implementării de proiecte și programe destinate comunității din care provin, la întoarcerea lor în țară.

Obiectivele specifice ale proiectului de a arăta valoarea și de a promova cultura romă s-au realizat prin producția a 5 filme documentare și a unei expoziții de tip hibrid (atât fizic cât și online). 

Documentarele au fost filmate în diverse locații din București, Cluj-Napoca, Maramureș, județele Sibiu, Alba și Bihor și s-au întins pe o perioadă de zece zile. De asemenea, s-au realizat 20 articole de blog cu și despre particularități ale etniei rome. 

La începutul lunii noiembrie, la Reykjavik, a fost organizată o expoziție foto care a cuprins fotografii cu și despre cultura romă.

În cadrul sesiunii de Job Shadowing s-au organizat sesiuni de comunicare, workshop-uri, întâlniri one-to-one, care și-au propus sa răspundă mai multor teme cum ar fi: alegerea conceptului unui viitor proiect în relație cu posibilitățile de finanțare disponibile, alegerea temelor și activităților viitoare în relație directă cu ariile de interes ale publicului, cât și în relație cu obiectivele finanțatorului, cum se elaborează un buget în concordanță cu obiectivele propuse în cadrul proiectului, modalități inovative de a maximiza bugetul, modul de a comunica corespunzător, astfel încât să atingă un număr cât mai mare de oameni. 

Proiectul finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA a fost realizat de către 23 FILM în colaborare cu partenerul islandez Projects, o companie de consultanță și management cultural cu sediul în Reykjavik și s-a desfășurat pe parcursul a 16 luni.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați platforma ROMA’S STORIES la adresa romastories.ro.

Referințe

23film-logo

23 FILM este o companie independentă de producție de film care își propune să producă filme, reclame și orice alt… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentEdiția 2024 a Electric Castle va avea loc în perioada 17-21 iulie
Articolul următorPROGRAM 1 Decembrie 2023 la Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.