Are copilul tău nevoie de aparat dentar?

61

Unele dintre cele mai frecvente întrebări despre îngrijirea dentară sunt legate de aparatul dentar. Toți ne dorim ca piticii noștri să aibă cel mai bun zâmbet posibil. La fel ca multe alte întrebări legate de stomatologie, problema aparatelor dentare este subiectivă. Unii copii necesită aparate dentare mai devreme decât alții, iar unii au norocul să nu aibă niciodată nevoie de ele. Genetica și îngrijirea orală joacă și ele un rol.

Chiar dacă aparatele dentare sunt de obicei aplicate pe dinții permanenți, există multe motive pentru care poate fi necesar să vizitezi un ortodont mai devreme. De exemplu, un ortodont priceput poate ajuta copilul tău cu probleme legate de căile respiratorii, creșterea maxilarului și obiceiurile orale proaste încă de la o vârstă fragedă.

La ce vârstă se recomandă aparatele dentare?

În cazul copiilor, cei mai mulți își pun aparat dentar între 9 și 14 ani. Dar și adulții pot beneficia de tratamentele de ortodonție, și nu există o vârstă potrivită sau greșită la care adulții să își pună aparat dentar.

Cu toate acestea, există unele cazuri rare în care ortodonția este potrivită mai devreme, cum ar fi înainte ca toți dinții de lapte să fi căzut. De asemenea, este important să îți cunoști copilul și dacă acesta va înțelege cum să aibă grijă de aparatul dentar.

De ce au nevoie copiii de aparate dentare?

Mulți oameni presupun eronat că aparatele dentare sunt pur și simplu o chestiune de vanitate sau pot rezolva doar dinții strâmbi. Ce se întâmplă dacă copiii nu primesc aparate dentare? Aparatele dentare nu sunt importante doar pentru sănătatea dentară, ci și pentru starea lor generală de bine. În afară de dinții strâmbi sau spațiile libere, aparatele dentare pot fi necesare dacă copilul tău experimentează sau prezintă oricare dintre următoarele:

  • Pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte;
  • Probleme la masticație;
  • Respirație pe gură;
  • Sugerea degetului sau alte obiceiuri orale proaste;
  • Aglomerare, deplasare sau blocarea dinților;
  • Maxilare care fac zgomote, se deplasează, se proiectează sau sunt retrase;
  • Dificultăți la vorbire;
  • Mușcatul obrajilor sau mușcatul în palatul gurii;
  • Dinți care se proiectează – dinți de sus sau de jos;
  • Dezechilibru sau asimetrie facială;
  • Scrâșnirea din dinți.

Această listă nu este exhaustivă însă. Dacă ai întrebări despre potențiala nevoie a copilului tău de aparate dentare, nu ezita să apelezi un specialist în pedodonție.

Cum știu dacă copilul meu are nevoie de aparat dentar?

Ține cont că, pe măsură ce dinții de lapte cad și dinții permanenți erup, acești dinți noi nu cresc întotdeauna drept în locurile lor asignate. Adesea, cresc sub un unghi și se îndreaptă în poziție pe măsură ce se mișcă și copilul tău (și gura lor) cresc. Deci, te rog să nu intri în panică sau să presupui că copilul tău va avea neapărat nevoie de aparate dentare pe baza apariției timpurii a dinților permanenți.

Dar dacă observi că dinții rămân strâmbi sau într-o poziție incorectă sau copilul tău prezintă alte semne menționate anterior, este o idee excelentă să îl duci la stomatolog pentru o consultație.

Aparatele dentare sunt de obicei ultimul pas în abordarea problemelor dentare ale unui copil. Ele permit unui copil să își îndrepte simultan dinții și să minimizeze riscul de probleme ortodontice de lungă durată.

Și dacă un ortodont talentat și experimentat administrează un tratament cu aparat dentar, poți fi sigur că va face tot posibilul pentru a asigura că un copil obține cele mai bune rezultate posibile, cât mai repede posibil!

Articolul precedentAsociația Minte Forte organizează o nouă ediție a Săptămânii Sănătății Mintale la Cluj-Napoca
Articolul următorTransformă-ți visele în realizate alegând expertiza unui birou de arhitectură de top pentru proiectarea casei tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.