Parcul Est în devenire: Tur ghidat prin cel mai mare parc urban al Clujului (FOTO)

510

Miercuri, 10 iulie, Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS a organizat un tur ghidat prin Parcul Est, după ce o bună parte din depozitele de deșeuri din parc au fost mutate. Proiectul de amenajare a Parcului Est își propune să creeze cel mai mare spațiu public verde din oraș sub forma unei arii naturale urbane protejate.

Invitații turului au fost Mircea Munteanu, coordonatorul proiectului de amenajare a parcului, Laura Macovei, coordonator județean Let’s Do It, Romania!, iar moderator a fost Adi Dohotaru, președintele Asociației Societatea Organizată Sustenabil / SOS Parcul Est.

Zona denumită deja Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o serie de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.

“50 de participanți am fost la turul ghidat în Parcul Est. Da, s-a făcut curățenie, au dispărut cea mai mare parte din depozite, s-a nivelat terenul, dar mai trebuie în câteva locuri și facem o nouă adresă către autorități. Depozitările ilegale au scăzut simțitor. Speranța e ca șantierul, pe tronsonul Becașului, să înceapă anul viitor. Am stabilit că mai facem o curățenie alături de Let’s do it România! Becaș, ca în anii trecuți, dar alături de partenerii noștri punem și panouri din materiale reciclate nu doar cu privire la curățenie (before and after), ci și despre biodiversitatea locului, cu sprijinul Proiectul Parcul Est. Din partea campaniei, am pus accentul pe parc ca arie naturală, dar și pe integrarea prin coridorul ecologic al Becașului, de la Someșul nostru în Feleac, într-un viitor Inelul Verde Metropolitan. O să mai facem tururi ghidate, mici evenimente, vă așteptăm!”, au declarat post eveniment organizatorii de la Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS.

Parcul, odată realizat, va deveni cel mai mare spațiu public verde al Clujului.

Proiectul Parcului Est, conform studiului de fezabilitate, prevede 54 de hectare, peste 5.200 de noi arbori plantați, 6,8 hectare de luciu de apă și o investiție de peste 98 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate pentru proiect a fost realizat de Matapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass și a fost aprobat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 7 iulie 2022.

Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții și, potrivit aprecierilor juriului, acesta ”propune un spațiu continuu, ce realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru un desen coerent. E un proiect construit cu mijloace minime (topografie, apă, vegetație, alei), rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”.

Parcul va avea funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat și irigație.

Totodată, vor exista amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate.

De asemenea, va fi construit și un amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale.

Peste 100 de imobile și terenuri, expropriate.

Primăria Cluj-Napoca a demarat, în mai 2024, exproprierea terenurilor pentru Parcul Est. Valoarea despăgubirilor se ridică la 82,7 milioane de lei.

Peste 100 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică și privată vor fi expropriate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea lucrărilor de amenajare a Parcului Est, cel mai mare parc din municipiu.

Prima fază a implementării proiectului Parcului Est, susținută din cei 10 milioane de euro pe care Primăria Cluj i-a obținut în luna iunie 2023 de la Guvern, va putea demara după exproprierea terenurilor necesare.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentDe ce să ţii cont când îţi alegi centrala termică?
Articolul următorFestivalul Curtea Armenească la Cluj: Două zile de artă și tradiție armeană la Muzeul Etnografic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.