Clujul, campion național la organizarea de concursuri internaționale de soluții de arhitectură pentru spațiul public

97

Seria de evenimente ”Concursul de Arhitectură și Urbanism la Cluj-Napoca”, menită să aducă în fața specialiștilor, dar și a publicului larg, cele mai mari proiecte de arhitectură ale Clujului, rezultate în urma unor concursuri internaționale de soluții din perioada 2016 – 2023, a fost inaugurată miercuri, 9 octombrie, la Cluj-Napoca.

La Cluj s-au demarat și finalizat 15 concursuri internaționale de soluții din 2016 și până acum, undeva la mai mult de o treime din toate concursurile de soluții internaționale organizate la nivel național.

Lucrările premiate și finalizate până la această dată sunt expuse, până la finalul lunii, pe strada Mihail Kogălniceanu. Concursurile au fost organizate de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Primăria și Consiliului Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Câștigătorii acestor concursuri, dar și reprezentanți ai instituțiilor implicate s-au reunit, ieri, la o masă rotundă, unde au discutat despre importanța organizării acestui tip de evenimente de arhitectură și urbanism la nivel local și național.

Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania: ”În spatele acestor proiecte acum realizate se ascund ani de muncă. Prima dată muncă diplomatică din partea colegilor noștri, care au început aceste concursuri de arhitectură pentru spațiul public, arhitecți, reprezentanți ai administrației, juriști și colegi din comunitatea profesională. Au urmat apoi ani de găsit soluții pentru administrații, de implementare a acestor concursuri într-un context legislativ nepregătit, apoi elaborarea temelor, iar de aici a urmat munca tuturor colegilor care au participat la concursuri, care și-au asumat luni de zile de efort susținut, împreună cu echipele lor, pentru a expune proiecte de calitate. Le mulțumesc tuturor!”

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: ”La Cluj am demarat și am finalizat 15 concursuri internaționale de soluții din 2016 și până acum, undeva la mai mult de o treime din toate concursurile de soluții internaționale organizate la nivel național. Și trebuie să spunem acest lucru, această practică a început să fie preluată de către alte orașe după modelul Clujului. Îmi amintesc din 2016, când aveam concursuri la Turnul Pompierilor sau la Someș și erau oameni care spuneau că nu vom vedea niciodată proiectele implementate, pentru că s-au mai făcut concursuri și au eșuat. Și uite că suntem la acest moment de bilanț când vedem aceste concursuri implementate. Aceste proiecte influențează istoria orașului în bine, sunt proiecte care sunt dezbătute intens cu societatea civilă și este de datoria noastră să explicăm cât mai bine de ce aceste concursuri de soluții sunt importante pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor în care trăim.”

15 concursuri internaționale de soluții organizate, mai mult de o treime din totalul în întreaga țară

La nivelul județului Cluj au fost organizate, de către Ordinul Arhitecților din România și Filiala Transilvania a Ordinului, 15 concursuri internaționale de soluții de arhitectură și urbanism: 11 în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și 4 în colaborare cu Consiliul Județean Cluj. Dintre cele 15, patru mari implementate și recepționate în ultimul an sunt expuse, până în 25 octombrie, pe strada Mihail Kogălniceanu (intersecție cu str. Emmanuel de Martonne 1): 

1. Malurile Somesului / Rethinking Someș (2017) – finalizat și recepționat în 2024, proiectul, realizat de Studio Practica, avându-i autori principali Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra, a fost premiat la Bienala de la Veneția pentru eforturile de regenerare. 

2. Turnul Pompierilor (2017) – finalizat și inaugurat în 2023, proiectul a fost câștigat de VLAD SEBASTIAN RUSU BIROU INDIVIDUAL ARHITECTURĂ, cu autor principal Vlad Sebastian Rusu și coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu.

3. Amenajare urbană Strada Kogălniceanu (2018) – finalizat și inaugurat în 2024, proiectul a fost câștigat de Mossfern Arhitectură, cu autor principal  Mossfern Arhitectură și coautori Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

4. Revitalizarea Parcului Feroviarilor (2018) – finalizat și inaugurat în 2024, proiectul a fost câștigat de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L., cu autori principali Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe.

Mirona Crăciun, coordonator Concursuri Ordinul Arhitecților din România: ”În ultima vreme, discursul public despre concursul de arhitectură a fost foarte sec. Ori este prezentat ca fiind cel mai bun lucru posibil, ori, din contră, discutăm doar despre aspectele negative. Ceea ce aș vrea să punctez azi e faptul că discursul despre procedura de concurs de soluții ar trebui să fie mai nuanțat, și să înțelegem că, prin natura lui, concursul de arhitectură este un proces. Se vorbește mult despre licitație versus concurs. Licitația este o procedură în care selecția se face cu accentul pus pe cost, iar concursul este o procedură în care selecția se face cu accentul pus pe calitate. Însă trebuie avut în vedere că, în urma unei licitații, se alege un contractant, iar în urma unui concurs se alege o soluție. Ca să ajungi să selectezi o soluție, toți participanții donează către autoritatea publică sute și mii de ore de lucru.”

Ștefan Bîlici, președintele Ordinului Arhitecților din România: Activitatea noastră a fost foarte mult axată, în ultimii 20 de ani, pe organizarea de concursuri de soluții în parteneriat cu autoritățile publice și împreună cu filialele noastre, cele care au contactul direct cu realitatea din fiecare parte a țării. Ne interesează foarte mult tema aceasta a concursurilor în relație cu autoritățile locale pentru că investițiile publice reprezintă o componentă esențială a actului de modelare a mediului nostru de viață și, din păcate, în România, foarte puține dintre investițiile publice sunt realizate printr-o procedură deschisă, transparentă, care să conducă la rezultate de calitate.”

Celelalte concursuri organizate la Cluj-Napoca sunt: 

  1. Parcul Etnografic Romulus Vuia (2017)
  2. Amenajarea ansamblului urban Cetățuia (2019)
  3. Noul CJ Cluj (2019)
  4. Masterplan Sopor (2019)
  5. Centrul Integrat de Transplant (2020)
  6. Spitalul de Copii (2021)
  7. Amenajare Parc Est (2021)
  8. Liceul Nicolae Bălcescu (2021)
  9. Liceul Lucian Blaga (2022)
  10. Parcul Bună Ziua (2022)
  11. Science Campus (2022)

În cadrul conferinței de presă a fost prefațat și următorul eveniment din această serie, dezbaterea publică cu tema „Concursul de arhitectură ca standard pentru investițiile publice”, care va avea loc pe data de 2 noiembrie, în cadrul FAST- Festival for Architecture Schools of Tomorrow.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMeron Gallery anunță vernisajul expoziției “Distilled out of Figuration”, cu lucrări a 6 artiste emergente
Articolul următorZiua Porților Deschise la Stația Teatru / Muzical și începutul celei de-a doua stagiuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.