Șapte proiecte locale propuse de două asociații de locatari, două grupuri de inițiativă și trei organizații neguvernamentale primesc finanțare prin programul „În ZONA TA” al Fundației Comunitare Cluj. Tematicile de mediu abordare sunt diverse, de la economie circulară, reducerea plasticului, biodiversitate și grădini urbane, până la întâlniri comunitare și mobilitate. Programul „În ZONA TA” a fost lansat de Platforma de Mediu, inițiativă a ING România.
La apelul de proiecte lansat de Fundația Comunitară Cluj au fost depuse 17 inițiative de mediul care au fost analizate de un juriu format din Tomina Vodarici – Community Investment Specialist la ING Bank România; Gabriel Bădescu – Profesor universitar de științe politice și director al Centrului de Studiu al Democrației, UBB, membru al Consiliului Director al Fundației Comunitare Cluj; Alexandru Laibăr – Director Executiv al Asociației Coaliția pentru Economia Circulară – CERC și Sorin Cebotari – Consultant de comunicare strategică în cadrul European Climate Foundation. În urma acestei analize, au fost declarate eligibile pentru finanțare:
Der Flohmarkt (Târgul de Vechituri)
Este o piață ad-hoc, unde se pot schimba, vinde sau cumpăra produse. Evenimentul sprijină economia circulară, încurajează formarea unei comunități și valorifică spațiul public pentru beneficii colective. Printr-o organizare creativă, Asociația Daisler propune activități simple, dar spectaculoase, care aduc împreună persoane din diverse categorii sociale, contracarând percepțiile estetice negative asociate unor astfel de inițiative.
E-Cargo-Bike pentru un Mănăștur mai mobil și mai aerisit
Un e-cargo-bike (ECB) va fi achiziționat și pus la dispoziția micro-comunității locale, gratuit, printr-un sistem de rezervare gestionat de Rastel.io, care va oferi și spațiu de depozitare în garaj. Disponibil pentru activități precum transportul mărfurilor sau plimbările cu familia, ECB are scopul de a demonstra alternative sustenabile la transportul cu mașina, contribuind la reducerea traficului și îmbunătățirea calității aerului.
Horea 108 – Oasis
Proiectul transformă o curte betonată de pe strada Horea într-un spațiu verde comunitar destinat locatarilor și clubului pensionarilor, promovând interacțiunea socială și activitățile în aer liber. Vor fi amenajate zone de relaxare, o grădină comunitară, precum și un spațiu comun cu bănci și mese. Inițiativele includ sisteme de compost, programe de tip Coș Comunitar” cu produse locale la prețuri accesibile, o piață volantă, și schimburi de competențe între generații.
Biodiversitate urbană și conviețuire armonioasă
Proiectul vizează reducerea interacțiunilor periculoase dintre oameni și animale sălbatice în Cluj-Napoca, problemă accentuată de extinderea urbană și blocarea coridoarelor ecologice. Inițiativa include dezvoltarea unei aplicații web și mobile pentru educarea cetățenilor și facilitarea sesizărilor, organizarea de evenimente de conștientizare, precum seri de cinema în aer liber și workshop-uri, și colaborarea cu autoritățile pentru o gestionare eficientă.
Mărăști, Fă Rai din Ce Ai/Zi de Târg și Activități între Vecini
Proiectul își propune revitalizarea sentimentului de comunitate în „Cartierul Dormitor,” cum este etichetat deseori Mărăștiul, folosind ca instrument evenimentul „Zilele Cartierului”. Activitățile includ un târg, ateliere pentru copii și o dezbatere privind optimizarea spațiilor dintre blocuri. Proiectul urmărește să încurajeze economia circulară și grija față de mediu și își propune să creeze un ghid practic pentru replicarea de către alte Asociații de Proprietari.
Grădinărit comunitar la Cluj
Proiectul promovează grădinăritul comunitar și educația pentru hrană locală, având ca eveniment central micro-festivalul „Strada Fericirii”, pe strada Rovine. Acesta include activități precum expoziția cu desenele a 100 de copii, jocuri, muzică, dezbateri și interzicerea traficului auto pentru o zi. Proiectul încurajează cereri oficiale pentru alocarea de spații pentru grădinărit comunitar, folosind un draft dedicat.
Casa Apei – Un Campus Responsabil
Proiectul își propune instalarea unui distribuitor public inovator de apă potabilă refrigerată, disponibilă atât plată, cât și carbogazoasă, în campusul USAMV Cluj-Napoca. Prin încurajarea utilizării recipientelor reutilizabile, proiectul promovează un consum sustenabil, reducând semnificativ utilizarea plasticului de unică folosință și eliminând amprenta de carbon asociată transportului apei îmbuteliate.
Proiectele vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – mai 2025. În acest interval, complementar granturilor, echipele de implementare vor beneficia de incubare și mentorat din partea experților implicați în proiect de către Asociația Clujul Sustenabil, care a realizat și procesul de mapare de nevoi care a stat la baza ghidului de aplicare. Scopul incubării și mentoratului este de a crește numărul oamenilor care știu să planifice și să deruleze proiecte fezabile.
Fundația Comunitară Cluj contribuie, de peste 16 ani, la bunăstarea oamenilor care trăiesc în municipiul Cluj-Napoca și în tot județul Cluj. Face acest lucru mobilizând resurse din comunitate pentru proiecte dedicate comunității, în trei mari direcții: educație, mediu și filantropie.
Asociația Clujul Sustenabil este un efort colaborativ inițiat de cetățeni implicați civic, cu experiențe profesionale variate. Susține, sprijină și catalizează inițiative economice, sociale și de mediu de la nivelul Clujului, în scopul dezvoltării urbane sustenabile.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.