Festivalul propus de Fundația Tranzit are loc în cadrul proiectului ”Generarea încrederii prin cultură într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment”, care constă în construirea unei reţele de instituţii culturale europene printr-un proces de cunoaştere reciprocă a patrimoniilor culturale ale partenerilor. Acest proiect finanţat de Uniunea Europeană are ca parteneri următoarele organizaţii: Palisády / Védcölöp Foundation (Bratislava, Slovacia), Fundaţia Tranzit (Cluj, Romania), EURAC Institute for Minority Rights (Bolzano, Italia) şi A38 Non-profit Ltd. (Budapesta, Ungaria).
Proiectul este compus din schimburi de producții între parteneri, și din o serie de ateliere organizate la sediile partenerilor, vizând schimburi de experiențe si de bune practici. Proiectul dorește, ca prin cooperare cu instituții străine de specialitate din domeniu să sprijine creația artistică și să pună în valoare patrimoniul cultural național. Prin posibilitatea prezentării lucrărilor artistice în mai multe locații (Cluj, Bolzano, Bratislava, respectiv Budapesta) vrea să încurajeze practicile de colaborare pe plan internațional și să sprijine formele de dialog intercultural.
click pe imaginea de mai jos pentru programul detaliat
Programul festivalului se poate considera un tablou al situației minorităților etnice din zona de est și central europeană, începând din perioada belică până în ziua de azi. Filmele au numeroase tonuri, deosebite de ce a văzut publicul clujean până acum: de la autoironic, dramatic, până la optimist și în unele filme chiar amuzant. Filmele abordează diferite tematici precum: granițele politice și culturale, diferite fețe ale rasismului, diversitatea vocilor din comunitățile rome și multe altele. Acest peisaj complex este ilustrat printr-o serie de 10 filme documentare, cu o distribuție ce ține de geografii impresionante, cu origine din România, Ungaria, Slovacia, Italia, Germania și Anglia, dar cu relevanță deosebită asupra zonei Europei în care trăim.
Filmele propuse au rolul de a se adresa și unui public care nu este specialist pe aceste problematici, devenind astfel vehicule utile și creative pentru a înțelege acest areal al Europei.
În cadrul acestui program vom invita și o parte din regizori dar și experți internaționali cât și locali, cu care vom organiza sesiuni de dezbatere. Considerăm că această metodă este deosebit de utilă și face parte din înțelegerea filmului documentar în sens holistic.