Performanță scăzută a Primăriei Cluj în materie de investiții publice. Clujul ocupă doar locul 29 între cele 41 de municipii reședință de județ din România.

161
Investiții totale (fonduri europene, de la bugetul de stat, local, credite etc.) în perioada 2007-2016 - Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.
Investiții totale (fonduri europene, de la bugetul de stat, local, credite etc.) în perioada 2007-2016 – Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a investit, în perioada 2007-2016, circa 253 mil. Euro în infrastructura orașului, adică o medie de 781 de Euro/locuitor, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugete Locale din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Din această ultimă perspectivă, orașul ocupă doar locul 29 între cele 41 de municipii reședință de județ din România.

Din perspectiva fondurilor europene absorbite per locuitor (375 de Euro), orașul ocupă o poziție mult mai bună (15 din 41), în primul rând ca urmare a faptului că a avut statut de pol de creștere și o alocare dedicată de peste 80 mil. Euro din POR 2007-2013.

Investiții totale din fonduri europene, în perioada 2007-2016 - Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.
Investiții totale din fonduri europene, în perioada 2007-2016 – Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.

Performanța scăzută a Clujului este dată de volumul foarte redus al investiților publice (cheltuielilor de capital) per capita, finanțate din alte fonduri decât cele europene, respectiv bugetul local, bugetul de stat, împrumuturi etc.  Din acest punct de vedere, Clujul ocupă locul 37 din 41 de municipii reședință de județ, depășind doar municipiile Brăila, Satu Mare și Zalău.

Cheltuielile de capital (cu investițiile) din alte surse decât cele europene, în perioada 2007-2016 - Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.
Cheltuielile de capital (cu investițiile) din alte surse decât cele europene, în perioada 2007-2016 – Euro/locuitor, în cele mai importante orașe din România. Sursa: DPFBL – MDRAP, calcule proprii.

Despre cauze, efecte și soluții într-un articol viitor …

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCe poate Clujul învăța de la alții: ce poate învăța Clujul de la Bacău
Articolul următorDinamica natalității în România ultimilor 26 de ani. Viitorul României depinde tot mai mult de destinul orașelor mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.