VELO Apuseni, un traseu cicloturistic de 227 de kilometri care va lega județele Alba, Bihor și Cluj, a primit aprobarea pentru a fi finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul de finanțare ar urma să fie semnat în cursul lunii martie 2023.
Din cei 227 de kilometri de piste de biciclete, 99,3 km vor fi pe teritoriul județului Bihor, 35,3 km pe teritoriul județului Alba, iar restul de 92,4 km în județul Cluj.
Anunțul a venit din partea Consiliului Județean Bihor, care a aprobat în ședința ordinară de miercuri, 15 februarie 2023, proiectul de hotărâre pentru amenajarea traseului cicloturistic care va începe din Munții Apuseni.
„Împreună cu celelalte județe, am luat ca punct comun zona Apusenilor, unde se vor intersecta cele trei brațe ale pistelor și din acel punct mergem cu traseul în județ. Dacă pista noastră ajunge, de exemplu, la Hidișel, ar fi anormal să o lăsăm în câmp. O vom duce, din bugetul nostru, până la pista din Băile Felix care este în proiectul Centurii Sânmartin. În felul acesta va exista o continuitate între rețelele de piste de biciclete din zona metropolitană a Municipiului Oradea. Ar urma ca până la începutul lunii martie să stabilim lista cu toate noile valori și date și să semnăm contractul de finanțare în cursul lunii martie, ca mai apoi să putem definitiva studiile de fezabilitate și să putem demara procedurile de licitație în fiecare județ”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Valoarea totală estimată a proiectului din cele trei județe este de 92.665.542,75 lei, fără TVA, echivalentul a 18,7 milioane euro. Din această sumă, județului Bihor îi revin 40.536.072,23 lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin fonduri europene în proporție de 100%.
Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din Investiția I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”, Componenta 11 – Turism și Cultură.
Cererea de finanțare depusă inițial avea în vedere amenajarea unui traseu cicloturistic de 823 km în cele trei județe, din care în județul Bihor ar fi fost realizat un traseu de 360 de kilometri. În urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a tuturor proiectelor depuse la nivel național, a fost admisă o limită de 227 km de trasee în județele Bihor, Alba și Cluj, reprezentând 27,6% din propunerea inițială.
În anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Județene Bihor, Alba și Cluj pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni, prin care cele trei părți au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.
Inainte de piste ar trebui sa avem drumuri corespunzatoare intre aceste judete. Toata circulatia intre cele 3 judete este practic canalizata pe un drum national care trece prin localitati si pe care se produc o gramada de accidente..!? Daca ar fi drumuri, paralel cu aceste acostamente s-ar putea construi si piste de biciclete.?? Dar la noi totdeauna se pune carul inaintea boilor…! Care o sa fie gradul de utilizare a acestor piste…?? O sa se amortizeze investitiile in 1000 de ani..,! Asa se pot imbogati niste firme de casa ale partidelor si indirect partidele pot sa consume banii care se intorc in buzunarele lor personale..!