Atelier de fabricare de bere artizanală din pâinea care rămâne de la brutării, la a doua ediție a Craft Tranzition Party

449
Berea artizanală din pâine este un concept implementat inițial în Marea Britanie, de către Toast Ale. Foto: Toast Ale

Pe 4 mai 2019, Beerologique revine la Casa Tranzit cu a doua ediție a Craft Tranzition Party, eveniment lunar dedicat promovării berii artizanale. La această ediție, pe lângă bere craft la draft, organizatorii își propun să facă o bere artizanală din pâinea care rămâne de la brutării, pentru a demonstra cum poate ajuta berea la reducerea risipei de alimente. Berea realizată va putea fi gustată la ediția din iunie a mini-festivalului.

În cadrul evenimentului se va face o șarjă pilot de bere arămie (amber ale) din pâine provenită de la Brutăria Claudia (brutărie artizanală din Florești, care folosește maia naturală la dospitul pâinii), cu ajutorul Asociației Vrăjitorilor din Orz (ONG local care organizează degustări de bere artizanală). Proiectul este realizate împreună cu Banca de Alimente Cluj și Food Waste Combat, iar pe viitor Banca de Alimente urmărește să facă această bere în cantități mai mari, în colaborare cu una dintre berăriile artizanale din Cluj. 

În mod normal, pâinea rămasă este aruncată. Foto: Inhabitat

Conceptul a fost implementat inițial în Marea Britanie, de către Toast Ale, o berărie care a început să folosească surplusul de pâine preluat de la brutării și sandwich shops ca să facă o bere. În mod normal, pâinea rămasă este aruncată, ceea ce e o risipă, din moment ce ea e comestibilă, dar poate nu îndeajuns de “aspectuoasă” ca să fie vândută în magazine. 

Pentru realizarea berii, pâinea se taie felii și este uscată. Foto: Inhabitat

Inițiativa Toast Ale a prins foarte bine în UK, iar până în momentul de față berăria a făcut peste 450 de mii de litri de bere în acest fel și a donat aproape 25.000 de lire organizațiilor care combat risipa de alimente, o problemă cu care ne confruntăm și aici în România. 

Toast Ale, bere din pâine. Foto: Eataly

Intrarea la workshop-ul din 4 mai va fi liberă, și oricine este binevenit să vină cu întrebări sau chiar să ia notițe, dacă vor să facă această bere acasă. Procesul de brasare va dura în jur de 5 ore, între timp participanții putând să se bucure de soare pe malul Someșului, să bea o bere artizanală, sau să povestească cu berarii veniți la eveniment. Prima berărie artizanală din Târgu Mureș, Bere Noah, va participa pentru prima dată la Cluj. 

Prima berărie artizanală din Târgu Mureș, Bere Noah, va participa la eveniment.
Foto: Craft Tranzition Party

Berea din pâine va fi gata în aproximativ o lună. Fiind o șarjă pilot, va fi o cantitate limitată (25 de litri), care va fi oferită spre degustare în cadrul ediției a treia Craft Tranzition Party, din data de 1 iunie 2019.

Berea realizată va putea fi gustată la ediția din iunie a Craft Tranzition Party. Foto: Craft Tranzition Party

În țara, Banca de Alimente colecționează și redistribuie surplusul de alimente către persoanele și ONG-urile care au nevoie de ajutor. În 2018, au salvat 8,4 tone de alimente, redirecționate către 6 ONG-uri, și care au ajuns la 300 de beneficiari finali. Pentru 2019, Banca de Alimente își dorește să dubleze numărul de beneficiari, și să ajungă la 100 tone de alimente salvate de la risipă. Unul dintre proiectele lor este inclusiv această inițiativă de a face bere din pâine. 

Reutilizarea materiilor prime folosite în fabricarea unui produs, în loc de transformarea acestor în deșeuri în cazul în care produsul nu mai poate fi comercializat ca atare se încadrează în principiile economiei circulare, un model de producție și consum care implică colectarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară.

Citește și …

https://cluj.info/evenimente-in-cluj/sarbatoarea-lunara-a-producatorilor-de-bere-artizanala-la-cluj-craft-tranzition-party/
https://cluj.info/idei-pentru-cluj/economie-circulara-aplicata-telefoane-vechi-reconditionate-si-reintroduse-in-circuitul-economic/

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCampanie de donații pentru salvarea Băilor Neptun din Herculane. Un antreprenor va dubla suma strânsă până în 1 mai.
Articolul următorUn startup din Cluj vrea să creeze prima “cafea digitală”, un dispozitiv pe bază de câmpuri magnetice care crește performanța cognitivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.