Bere a la Cluj a câștigat o medalie de argint la Central European Brewers Conference 2021, Budapesta

1137
Alex Stoian, maestrul berar și Ferencz Vigh, co-fondator al Bere a la Cluj, sărbătorind trofeul câștigat la Budapesta. Foto: Cluj.info

Bere a la Cluj este singura berărie artizanală din România câștigătoare a unei medalii la ediția din acest an a Central European Brewers Conference (CEBC). Berea pentru care producătorul clujean a câștigat medalia se numește Gaura Neagră, o artizanală în stil English Porter, produsă la fabrica de pe Calea Baciului.

Evenimentul a avut loc între 29 septembrie – 1 octombrie 2021, la Budapesta, cu participarea a 24 de fabricanți de bere artizanală din Europa, din țări precum Croația, Ungaria, Cipru, Italia, Canada, Cehia, Suedia și România.

Gaura Neagră, un English Porter, este berea pentru care Bere a la Cluj a câștigat o medalie de argint la Central European Craft Brewers Conference 2021. Foto: Cluj.info

Am dorit să aflăm mai multe detalii despre istoricul Bere a la Cluj, despre provocările de a fi mic producător de bere artizanală în pandemie, și despre noutățile și planurile lor de viitor. Pentru aceasta, i-am vizitat direct la berărie, pe Ferencz Vigh, co-fondator al berăriei și pe Alex Stoian, maestrul berar.

Ferencz, ești co-fondator al Bere a la Cluj, care este istoricul berăriei voastre?

Ferencz Vigh: Istoricul Bere à la Cluj începe în 2016, când, împreună cu celălalt co-fondator, Dezso Peter, fiind la o prezentare de bere, ne-am hotărât să facem și noi berea noastră. 

Am stat și ne-am gandit și în prima fază, având în vedere cât de greu era obținerea autorizațiilor pentru producție, am început ca și gipsy brewery în Ungaria, după care, doi ani mai târziu, am început producția în Cluj-Napoca. Am început cu doua beri, un pale ale și un porter după care am mai făcut și un ESB (English Strong Bitter).

Producția la fabrica noastră din Cluj-Napoca a început în ianuarie 2018, atunci am obținut autorizațiile de funcționare și atunci am început să ne mărim și echipa.

A fost o perioada lungă de căutări în ce privește stabilirea stilurilor și a berilor. Am colaborat cu mai multe persoane, în prezent am ajuns la o echipă stabilă, în care Alex Stoian este artistul, maestrul berar, și mai avem încă doi colegi care ne ajută cu producția și cu distribuția, iar eu mă ocup de partea administrativă și de vânzări.

Care este gama actuală de beri Bere a la Cluj?

Ferencz Vigh: Avem o gamă de beri împărțită în doua categorii, berile care se găsesc în mod continuu la noi, cu mici intermitențe bineînțeles, un lager, un India Pale Lager, un Pale Ale, Porter-ul și un Red IPA: Cosmobăut, Astrobăut, Pitica Roșie, Gaura Neagră și Phaza Lunii. 

În afara de acestea mai avem berile care le facem sezonier: Session IPA sau Ursa Amară care este un ESB, sau berea cu fructe mango.

Pe de alta parte sunt berile de iarnă și berile făcute de de Alex sub propriul brand, Kronos și Llorona. 

Mai colaborăm și cu gipsy brewers care fac o parte din berile lor la noi, cum ar fi Adi Oros de la Blackout, Ștefan Patrinichi de la Acan Brewing și mai recent Tudor Lăpușan cu Musai Brewery.

Alex, ești maestrul berar Bere a la Cluj. Dă-ne mai multe detalii despre conferința unde ați participat și despre berea pentru care ați câștigat medalia de argint la categoria Porter

Alex Stoian: Conferința a avut loc în Budapesta, au participat 24 de berării din Croația, Ungaria, Cipru, Italia, Canada, Cehia, Suedia și România. La conferință au participat pe lângă producători și distribuitori de materii prime și echipamente, au exista tot fel de workpanel-uri cu discuții despre problemele de la noi din industrie.

Berea cu care am câștigat se numește Gaura Neagră, un English Porter, care a primit medalia de argint la categoria Porters și Stouts, o categorie mare în care intră toate berile de tip Porter și Stout de la Imperial Stout la Baltic Porter. Gaura Neagră este o bere de culoare maro închis cu un guler de fin de spumă, note de caramel, cacao, completate de note pământi date de hameiul englezesc.

Ferencz, cum au fost ultimii doi ani pentru voi in perioada aceasta de pandemie și ce noutăți mai aveți?

Ferencz Vigh: Ultimii doi ani au fost cu multe realizări dar și cu nesiguranță. 

Pe de o parte, am reușit să cumpăram două fermentatoare noi și să îmbunătățim tehnologia pe care o avem.

Pe de altă parte, există multă nesiguranță, datorită regulilor care se schimbă de la o zi la alta este foarte greu să ajungi la consumatori. În această perioadă este foarte greu să-ți faci planuri pe termen mediu, toate planurile le faci pe termen scurt.

Partea pozitivă este că în ceea ce privește berile, în ultimii doi ani am reușit să facem un salt calitativ foarte mare, ceea ce se vede și în creșterea ratingului nostru pe site-urile de specialitate. Iar consumatorii ne-au sprijinit în tot ce-am făcut și ceea ce facem.

De asemenea, am reușit să introducem câteva beri noi și vom mai introduce și altele în curând.

Alex, am observat că ați avut recent o schimbare la designul etichetelor, este vorba și de o schimbare la rețeta berilor? Ce alte planuri aveți pentru anul acesta?

Alex Stoian: Schimbarea a avut loc treptat și vor mai fi în continuare și mai multe schimbări într-o direcție tot mai bună. Încontinuu încercăm să îmbunătățim rețetele. Schimbarea nu se face însă peste noapte, ci de la lot la lot. Nu a fost poate foarte observabil când am scos etichetele noi, dar sunt rețete modificate și diferența se observă foarte mult de la începutul anului spre sfârșit.

Eticheta noii beri de tip Merzen, pe care Bere à la Cluj urmează să o lanseze în luna noiembrie.

În urmatoarele saptamani vom scoate pe piață și o bere nouă, un Merzen, un stil de bere germană.

Istoric, cele mai mari probleme cu berea aveau loc pe timpul verii, când căldura era foarte mare, nu exista același control de temperatură și același control igienico-sanitar de acum și atunci, mai ales în Germania, era o lege prin care nu aveai voie să faci bere în timpul verii, un fel de lege a protecției consumatorului.

Merzen era ultima bere care se făcea înainte de sezonul cald. Este o bere un pic mai tare decât lager-ul normal și de obicei este berea care se bea la Oktoberfest, făcută în martie, și băută la sfârșit de septembrie.

Pe langa Merzen, ne propunem să lansăm și o altă bere nouă, special pentru Crăciun, detalii în curând.

Berea câștigătoare la Budapesta și alte sortimente de la Bere a la Cluj pot fi comandate online, la preț de producător, cu livrare gratuită, direct din catalogul Bere a la Cluj. De asemenea, berea lor poate fi degustată sau cumpărată pentru acasă în locațiile și magazinele partenere Bere a la Cluj din Cluj-Napoca.

Referințe

logo-bere-a-la-cluj (1)

Suntem niște pasionați. De bere, de Cluj, de Cosmos. Suntem cosmopoliți.  vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSIDU, PMUD și Strategia de transformare digitală a municipiului Cluj-Napoca, în consultare publică
Articolul următorPictură murală pentru aniversarea a 30 ani de înfrățire între Cluj-Napoca și Nantes, Franța

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.