City Break Oradea – 6 motive pentru un weekend cu adevărat relaxant

1746
City Break Oradea. Foto: Bogdan Musteață

La doar 155 km de Cluj, Oradea e una dintre cele mai accesibile locații pentru un city break relaxant. Capitala Art-Nouveau a României e o experiență urbană surprinzătoare: în locul traficului și obiceiurilor zilnice, Oradea te așteaptă cu zone pietonale și piste de biciclete, un centru istoric restaurat în detaliu și ape termale revigorante chiar în centrul orașului, tot anul!

1. Capitala Art-Nouveau

Pasajul Palatului Vulturul Negru, o clădire-simbol a Oradiei. Foto: Visit Oradea

Oradea este singurul oraș din România care face parte din Rețeaua Orașelor Art Nouveau, ce include douăzeci de orașe precum Barcelona, Viena și Budapesta.

Patrimoniul arhitectural Art Nouveau al orașului Oradea este impresionant: sute de clădiri poartă amprenta acestui stil caracterizat prin forme și linii curbate, lumină, transparență, motive vegetale și florale, toate ca reacție la convențiile artistice ale vremii. Multe dintre aceste edificii sunt palate construite în jurul anului 1900, dintre care Palatul Vulturul Negru este cel mai cunoscut, găzduind și viața de noapte a orașului.

Palatul Moskovits Miksa din Oradea, „capitala Art Nouveau a României”. Foto: Oradea Heritage

Recomandarea noastră este să vă opriți și la Palatul Moskovits Miksa, una din bijuteriile Art Nouveau ale orașului, pe filiera germană a stilului. Dacă vă plimbați pe Corso-ul orădean (strada Republicii), Palatul vă va atrage cu siguranță atenția prin unicitatea sa. Balconul din colț este decorat cu motive vegetale bogate – ramuri, frunze și flori dintre care se ivește un cap de femeie, alături de care puteți descoperi o colecție de simboluri cu semnificații bogate: compasul și echerul, sceptrul lui Mercur, simbol al comerţului, o mână şi o nicovală – aflăm de pe pagina Oradea Heritage, dedicată clădirilor de patrimoniu restaurate recent. Intrarea în curtea Palatului se face printr-un culoar, de pe strada Parcul Traian.

Cel mai înalt punct al centrului istoric este Turnul Primăriei, de unde vizitatorii pot avea o panoramă de 360 de grade asupra orașului. În unele zile, acesta e deschis până seara târziu, pentru a surprinde apusul de soare și luminile palatelor care dau viață orașului. Ultimul nivel al Turnului are și un telescop prin care pot fi observate detaliile deosebite ale clădirilor.

  1. Apă termală și spa chiar în centrul orașului, tot anul

Multă vreme, Oradea a fost menționată cel mai adesea împreună cu Băile Felix, iar turiștii veniți la băi veneau doar în trecere prin oraș. Datorită investițiilor majore și atragerii de fonduri europene, Oradea s-a reinventat și și-a valorificat potențialul balnear existent în oraș, oferind o experiență turistică unică.

Dacă sâmbăta o dedicați plimbărilor și vizitării obiectivelor turistice, duminică vă puteți bucura de spa, apă termală revitalizantă și tobogane la Aquapark Nymphaea, deschis pe tot parcursul anului.  „Scapă din oraşul îngheţat şi adăposteşte-te în căldura tropicală a Aquapark-ului Nymphaea”, sună chemarea celor de la Nymphaea.

Aquapark-ul cu apă termală din centrul Oradiei e deschis pe tot parcursul anului. Foto: Aquapark Nymphea

Complexul termal din Oradea a fost inaugurat în 2016 după o investiție de aproape 22 de mil. de euro. Este cel mai modern aquapark din vestul României, oferind turiștilor 15 bazine interioare și exterioare, zece tobogane, saună, băi turcești și alte spații de relaxare. Anul trecut, complexul a avut peste 300.000 de vizitatori și un profit neașteptat de mare, de peste 1 milion de euro.

Tariful pentru adulți este de 50 de lei/zi, și există și bilete de familie.

  1. Cetatea Oradea

Cetatea Oradea este cea mai bine păstrată fortăreață în stil renascentist italian din Europa Centrală. A fost întemeiată între anii 1077-1095 de Regele maghiar Ladislau I, iar aici au fost înmormântați șapte regi ai Ungariei, ce cuprindea pe atunci şi Transilvania.

Interior din Cetatea Oradea. Foto: Visit Oradea

Pentru reabilitarea Cetății Oradea au fost investite peste 19 milioane de euro, cea mai mare parte provenind din fonduri europene.  Peste 25 000 mp de clădiri și 306 încăperi au fost renovate, cetatea găzduind muzee, librării și restaurante, precum și o serie de evenimente, festivaluri și târguri tematice.

  1. Malul Crișului Repede

Malul râului e o zonă foarte iubită de orădeni și de turiști pentru petrecerea timpului în aer liber. În 2011, Oradea a primit titlul de Capitală Verde a României datorită parcurilor, aleilor pietonale şi pistelor de biciclete amenajate în ultimii ani. O plimbare pe jos sau cu bicicleta oferă o priveliște deosebită asupra principalelor obiective turistice din centru, oferind și zone ușor accesibile de coborâre către apă.

Malul Crișului Repede, o zonă de agrement foarte frecventată. Foto: RivoRestaurant

Recent, au apărut tot mai multe terase pe malul râului, cu servicii și bucătărie la cele mai înalte standarde: Rivo, Spoon, sau Crinul Alb (restaurant orădean cu tradiție, care s-a extins anul acesta printr-o terasă suspendată).

  1. Restaurante și cafenele

Scena restaurantelor și cafenelelor orădene e într-o dezvoltare continuă. Restaurantele oferă atât specialități gastronomice internaționale, cât și preparate locale, cu influențe din bucătăria maghiară. La Crinul Alb, pe malul Crișului, puteți savura un bab gulyas în pâine, precum și pizza, paste, sau alte preparate gourmet. Alte restaurante cu care nu veți da greș: The Bridge (mai ales pentru pizza), Allegria, Spoon Bar & Grill, Rivo.

Bab gulyas în pâine, preparat cu specific maghiar. Foto: Restaurant Crinul Alb

Oradea e o destinație ideală și pentru iubitorii de cafea. În ultimii doi ani, au apărut tot mai multe coffee-shop-uri cu un design interior modern, care oferă cafea de specialitate, unde poți să îți începi ziua cu un zâmbet: Cafe Frei, Street Coffee Roasters, SNOOZZ, Ristretto, The Dripper, Pellini Top Cafe, Baraw. Iar pentru iubitorii de muzică și concerte până târziu în noapte, Moszkva Cafe – centru multicultural independent, vine cu propuneri foarte interesante.

Ionuț Mangra și Andrei Socaciu au deschis Street Coffee Roasters în 2017. Foto: Luka Zivkovic, europeancoffeetrip.com
  1. Zile cu soare și cer senin

Un lucru care nu apare în broșurile turistice, dar îți va face cu siguranță vizita mai plăcută este vremea relativ mai caldă și însorită de care se bucură Oradea pe tot parcursul anului. La Oradea e foarte ușor să prinzi o zi însorită, cu cer senin. Soarele strălucește peste 2050 de ore pe an, ceea ce înseamnă 46% din zile!

Apusurile de soare inundă orașul într-o lumină caldă, și se pot vedea foarte bine din centrul orașului, de pe unul dintre podurile de peste Criș.

Iar dacă vă pregătiți să vizitați orașul în weekend-ul următor, apa termală din bazinele acoperite al Aquapark-ului Nymphaea sau ale hotelurilor din apropiere vă vor aduce cu siguranță zilele calde de vară înapoi.

Referințe

Aquapark-Nymphaea

Distracția și relaxarea se îmbină perfect în cel mai mare, nou și modern Aquapark din Transilvania, Complexul Wellness Termal Nymphaea,… vezi mai mult


Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTârgul de Meserii promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului
Articolul următorProgramul evenimentelor de 1 Decembrie 2018 la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.