Prin evenimentul Climathon Cluj 2024, 15-16 iunie, organizatorii își propun să aducă împreună oameni și echipe interesate de reducerea risipei alimentare, de hrană sustenabilă și suveranitate alimentară, pentru a-i ajuta să vină cu idei noi și soluții pentru comunitatea din Cluj si împrejurimi.
Echipa care va dezvolta cea mai inovatoare soluție de business ce răspunde provocării identificate la nivel local va fi premiată cu 5.000 Euro pentru a continua dezvoltarea acesteia.
În plus, proiectele locale câștigătoare vor fi luate în considerare pentru a fi incluse pe lista scurtă a inovatorilor selectați pentru etapa Pitch Day a Romania ClimAccelerator 2024 categoria Idea stage. Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România dedicat startupurilor din domeniul tehnologiilor verzi.
Pentru a participa la Climathon Cluj 2024, se pot înscrie antreprenori si oameni interesați, individual sau în echipă, studenți, reprezentanți ai instituțiilor publice.
Înscrierile se fac prin completarea formularului disponibil aici, până pe data de 6 iunie 2024.
Climathon Cluj este organizat de Spherik Accelerator și de Impact Hub Bucharest, alături de EIT Climate-KIC și susținut de Raiffeisen Bank Romania și face parte dintr-o rețea de evenimente de tip hackathon dedicate soluțiilor climatice.
Evenimentul se va desfășura la sediul Rebel Dot din Cluj-Napoca, partener strategic pentru sustenabilitatea logistică a evenimentului.
„Prin acest eveniment confirmăm direcția Spherik Accelerator de a merge mai departe cu focus pe zona de impact in soluții pe zona de schimbări climatice, sustenabilitate implementate cu ajutorul tehnologiei. Colaborările trainice cu Impact Hub Bucharest și cu o echipă locală de experți în domeniul sustenabilității, ne ajută să construim în această direcție, iar evenimentul Climathon ne dă șansa să facem și o diferența pozitivă și în Cluj pentru că ne dorim să aplicăm și local experiență acumulată în susținerea startupurilor la nivel european.”, a declarat Mircea Vădan, din partea Spherik Accelerator.
De ce s-a ales această temă?
Felul în care alegem să ne hrănim azi ne sabotează existența pe Pământ: producem mai mult decât avem nevoie cu mijloace nesustenabile și aruncăm o treime din toată hrană produsă pe planetă. Risipă de mâncare are costuri economice, de mediu și sociale.
În România, statisticile sunt cel puțin îngrijorătoare: în vreme ce 7,5 milioane de români nu-și pot asigura o masă caldă pe zi, aruncăm în medie 75 kg de mâncare pe an/locuitor (echivalentul meselor pentru 2 luni).
Risipim deci resurse și trăim cu toții o criză ecologică generalizată care ne copleșește. Dar reducerea risipei alimentare și alegerea hranei sustenabile este una din cele mai la îndemână soluții de reziliență, atât la nivel individual, cât și colectiv.
Clujul în mod particular, oferă un teren fertil pentru semințele de schimbare în domeniul reducerii risipei și obținerii hranei sustenabile. Prin sinergia locală dintre cunoașterea academică, spiritul antreprenorial și potențialul unei agriculturi regenerative, putem contura soluții de redus risipă pe tot lanțul valoric al hranei. Pornind de la semințe și ajungând la compost, oferim sprijin pentru abordări variate, care vizează tehnologia, comportamentul consumatorilor sau optimizarea fluxurilor de distribuție.
Climathon este mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC, care împuternicește cetățenii să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice și să dezvolte soluții la provocările de mediu din orașele lor. Desfășurat sub forma unui hackathon, evenimentul va avea loc în 7 orașe din România și în peste 100 de orașe din întreaga lume și aduce împreună comunități locale, universități, inovatori, organizații diverse, antreprenori și autorități publice.
Ca un catalizator al schimbării, Climathon împuternicește indivizii și comunitățile să devină lideri climatici, prin crearea unui mediu de sprijin pentru dezvoltarea de idei inovatoare, experimentarea și implementarea soluțiilor climatice inovatoare. În cadrul evenimentelor Climathon, participanții sunt încurajați să gândească creativ, să provoace status quo-ul convențional și să dezvolte idei practice pentru a aborda provocările climatice.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.