Clujenii vor spații verzi de calitate, curățenie și spații publice fără mașini, spun rezultatele unui sondaj realizat în zona Parcului Farmec din Mărăști

230
Echipa de voluntari Verde pe Canalul Morii a realizat de curând un sondaj de opinie în zona Parcului Farmec din Mărăști. Locuitorii din zonă au putut scrie sau desena răspunsul lor pe o carte poștală oferită de voluntari.
La sondajul de opinie realizat în zona Parcului Farmec din Mărăști, locuitorii au putut scrie sau desena răspunsul lor pe o carte poștală oferită de voluntari.

Echipa de voluntari Verde pe Canalul Morii a realizat de curând un sondaj de opinie care a dorit să afle nevoile și dorințele legate de locuire, interesul pentru implicare în viața comună și legătură cu spațiul în care locuiesc, de la clujenii care trăiesc în cartierul Mărăști, în zona Canalului Morii, porțiunea dintre str. Gorunului și str. Scorțarilor.

Voluntari <em>Verde pe Canalul Morii </em>au intervievat 119 persoane care locuiesc în blocurile din vecinătatea zonei vizate.
Voluntari Verde pe Canalul Morii au intervievat 119 persoane care locuiesc în blocurile din vecinătatea zonei vizate.

La această acțiune au participat 14 voluntari care au intervievat 119 persoane care locuiesc în blocurile din vecinătatea zonei vizate. Sondajul s-a desfășurat într-un mod inedit, locuitorii din zonă au putut scrie sau desena răspunsul lor pe o carte poștală oferită de voluntari.

Formată din studenți la arhitectură, tineri arhitecți și peisagiști, echipa Verde pe Canalul Morii și-a propus reabilitarea zonei parcului Farmec din Mărăști cu ajutorul comunității locale, prin salubrizarea, reconversia și accesibilizarea unor spații publice existente.

În urma discuțiilor cu cei din zona și centralizarea propunerilor, tinerii arhitecți vor amenaja spațiile verzi din zonă, urmând ca duminică, 6 mai 2018, să aibă loc un mare picnic de inaugurare a noilor amenajări (vezi aici evenimentul pe facebook).

Rezultate sondajului indică un interes ridicat și o nevoie formulată clar a locuitorilor din zonă pentru dezvoltarea spațiilor verzi și a spațiilor publice, în special a celor destinate copiilor

Propunerea echipei Verde pe Canalul Morii pentru amenajarea zonei din jurul Canalului Morii din Mărăști
Propunerea echipei Verde pe Canalul Morii pentru amenajarea zonei din jurul Canalului Morii din Mărăști

Fiind întrebați unde văd ei că ar fi cel mai important să aibă loc o schimbare în zona în care locuiesc, marea majoritate a respondenților s-a dovedit preocupată de spațiul verde. Această preocupare este confirmată și de alegerea în majoritate a variantei de intervenție, dintre cele propuse de arhitecți, care presupune „Amenajarea zonei verzi vis-a-vis de Parcul Farmec cu locuri de stat și coșuri de gunoi precum și plantarea de copaci”. Diferite persoane au considerat necesară curățarea spațiului verde actual, reamenajarea sau extinderea acestuia, dovedindu-se astfel o mare nevoie în acest sens.

Canalului Morii necesită o intervenție de salubrizare și o amenajare imediată, reclamă locuitorii din zonă
Canalului Morii necesită o intervenție de salubrizare și o amenajare imediată, reclamă locuitorii din zonă

Următoarea problemă identificată de 37 de persoane reflectă stadiul actual al Canalului Morii care necesită o intervenție de salubrizare și o amenajare imediată. Dacă o parte își doresc ca acesta să arate asemena cursurilor de apă din orașe din țările occidentale vizitate, precum Anglia, Olanda și Italia, restul vor doar ca mediul să fie curat, atât pentru rațele sălbatice care trăiesc pe el cât și pentru sănătatea lor și a comunității.

Una din problemele semnalată de locuitorii din zonă: spațiul verde și cel destinat copiilor ocupat mereu de mașini.
Una din problemele semnalată de locuitorii din zonă: spațiul verde și cel destinat copiilor ocupat mereu de mașini.

Situația parcărilor este a treia problemă identificată de un număr de 32 de persoane, care descriu aglomerația cartierului, incapacitatea de a se deplasa pe trotuarele mereu pline de mașini, spațiul verde și cel destinat copiilor ocupat mereu de mașini.

48 dintre respondenți își doresc reabilitarea pasarelei ce traversează Canalul Morii.
48 dintre respondenți își doresc reabilitarea pasarelei ce traversează Canalul Morii.

O altă nevoie amintită a fost cea a siguranței, mai ales a copiilor. Perspectiva respondenților asupra gradului de siguranță existent este influențată negativ de prezența oamenilor fără adăpost, dar, la un alt nivel, și de infrastructura pasarelei și a locurilor de joacă pentru copii. Reabilitarea băncilor, a locurilor de joacă pentru copii și a toaletelor publice din Parcul Farmec reprezintă dorința a 46 de respondenți, iar cea a pasarelei, a 48 de persoane.

Dintre alte dorințe ale comunității se numără colectarea selectivă a deșeurilor, alături de păstrarea curățeniei în zonă prin delimitarea unei zone pentru plimbatul câinilor.

“Rezultatele analizei interviurilor ne indică un interes ridicat și o nevoie formulată clar a populației din zonă pentru dezvoltarea spațiilor verzi. De asemenea, se observă un interes și o predispoziție pentru a le îngriji, în condiția existenței unui sentiment de apartenență pentru acestea.

În ceea ce privește viața comunității și dorința membrilor de a se implica pentru beneficiul comun, situația pare a fi una relativ comună, în care persoanele sunt parțial detașate de diferite probleme ale comunității (noi studiind mai ales cele care țin de spațiul urban) și nu simt că ar fi în puterea lor să intervină. Însă am putut sesiza mult potențial de dezvoltare a pro-activității diferiți respondenți, ceea ce s-ar putea realiza prin asumarea responsabilității pentru spațiul înconjurător, luarea inițiativei în consecință și adoptarea spațiului cu componentele sale.”, spun voluntarii de la Verde pe Canalul Morii ca și concluzii la interviul realizat.

Echipa și voluntarii Verde pe Canalul Morii sunt: Ioana Afloarei, Larisa Bucatariu, Andreea Bunea, Maria-Cristina Buiga, Iunia Buricescu, Daniel Cioara, Tiberiu Ciolacu, Ana-Maria Cosma, Ramona Doleanu, Andreea Drăguș, Andrei Faunescu, Adrian Ganea, Anda Gheorghe, Andra Gabriela Hrenciuc, Edith Heczei, Daniela Hopîrtean, Dana Iacoban, Georgiana Jiman, Spiro Koça, Benjamin Kohl, Cristina Labo, Alexandra Lucaci, Rodica Luchian, Andreea Manoilă, Paula Marcău, Adriana Măgerușan, Marina Melenti, Marina Mironica, Marius Cătălin Moga, Anca Mureșan, Anca Moldovan, Cezar Moldovan, Miruna Moldovan, Anca Laura Nistor, Cristina Stanciu, Radu Stoica, Ioana Suceava, Ana Timiș, Alin Tănasă, Robert Vasiluț, Ioana Vlad.

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/o-echipa-de-tineri-arhitecti-vor-sa-implice-comunitatea-locala-in-transformarea-spatiilor-publice-din-zona-parcului-farmec/

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentH33 și Omul Micro Macro Cosmos celebrează un an de existență, în cadrul Art&Fun Days 2018
Articolul următorUn spațiu verde și un curs de apă din Cluj, sunt acum mai prietenoase și mai accesibile datorită implicării unei echipe de tineri voluntari și a vecinilor din zonă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.