CreativeMornings Cluj, o comunitate pentru oamenii matinali și creativi

299
CreativeMornings Cluj constituie o serie lunară de discuții matinale asupra unor teme globale, menite să aducă oamenii împreună, într-un altfel de context. Foto: CreativeMornings Cluj / Chris Nemeș

Clujul este într-o continuă creștere din punct de vedere economic, al inovării și, totodată, cultural, datorită diversității și a evenimentelor de dimensiuni mici sau mari care aduc un plus comunității. Printre acestea, se regăsește și CreativeMornings Cluj care reușește să creeze o comunitate aparte de oameni venind din medii diferite însă care ajung să găsească, prin acest get-together, interese comune și să creeze legături.

Acest eveniment se desfășoară încă din 2008, fiind implementat inițial în New York și, cu timpul, în alte 204 orașe din lume. Are loc lunar, într-o zi de vineri, între orele 8:30 și 10 dimineața, cu scopul de a oferi oamenilor de pretutindeni șansa de a-și începe ziua în forță, energici și pregătiți de cerințele cu care se întâlnesc. La fiecare ediție, este invitat un speaker local sau național care își împărtășește cu publicul ideile și percepția cu privire la tema globală, nucleul central al discuției.

Cornel Hoza, BeardBrothers la CreativeMornings Cluj. Foto: CreativeMornings Cluj / Chris Nemeș

În intervalul 8:30 și 9:00 dimineața, participanții evenimentului se pot servi cu cafea și mici gustări, pregătite de parteneri ai evenimentului, precum: The Little Greenery, un catering ce susține economia circulară și aprovizionarea cu ingrediente de la producători locali, Food Waste Combat, mișcarea națională de combatere a risipei alimentare, și Nod Verde unde ai acces la produse locale de la gospodari și fermieri din Cluj dar și din împrejurimi. Totodată, până începe evenimentul propriu-zis, artiști și muzicieni au ocazia, timp de câteva minute să se exprime, oferind un cadru relaxant și welcoming. Începând cu ora 9, speaker-ul invitat își începe discursul cu privire la tema respectivă (în anii precedenți fiind subiecte precum „incluziune”, „apă”, „simetrie”) iar, la final, are loc un Q&A în care publicul poate să se apropie de speaker, să pună întrebări sau să își exprime curiozitățile.

“Everyone is creative. Everyone is welcome.”, este manifestul CreativeMornings Cluj

Foto: CreativeMornings Cluj / Chris Nemeș

CreativeMornings își afirmă poziția și obiectivele sale succint, însă la obiect, în cadrul unui „manifesto”:

“Cu toții suntem creativi. O viață în care se regăsește creativitate necesită curaj și acțiune, onestitate și efort depus. Noi suntem aici să te sprijinim, să ne bucurăm cu tine și să te încurajăm să faci ceea ce îți place. Noi credem în comunitate și puterea de care poate da dovadă. Noi credem că e important să îți pese. Noi credem în conexiunea face-to-face, în a învăța unii de la alții, în îmbrățișări și sprijinirea celorlalți. Noi aducem împreună oameni care sunt ghidați de pasiune și motivație, siguri pe ei înșiși că pot inspira pe alții și schimbarea orașe din lumea întreagă. Cu toții sunt bineveniți.”

Ștefania Robu, coordonator CreativeMornings Cluj. Foto: CreativeMornings Cluj / Andreea-Alexandra Boros

Desigur, orice eveniment are în spate o echipă care se ocupă de organizare și buna desfășurare a acestuia, iar persoana care a adus acest concept și în Cluj-Napoca este Ștefania Robu, coordonator CreativeMornings Cluj. Împreună cu Ștefania, am discutat despre eveniment în sine și ne-a familiarizat atât cu conceptul din spatele său, cât și cu scopul pe care îl urmărește prin intermediul său.

Ce este CreativeMornings?

„CreativeMornings, după cum ar spune și un motto general, este un „free breakfast lecture for the creative community”, practic o serie de întâlniri lunare, ce constă într-un talk de 20 de minute cu o persoană din comunitatea locală sau națională care are puțină sau mai multă legătură profesională cu mediul creativ, cu care explorăm anumite teme globale și se adresează comunității creative din Cluj. Este, practic, un alt fel de a-ți începe dimineața.”

Discutând cu Ștefania, aceasta ni s-a deschis și a recunoscut teama de care era acaparată la începutul acestui drum, mai exact, prima ediție CreativeMornings, întrucât nu era un eveniment obișnuit și avea îndoieli cu privire la numărul de participanți. Totuși, se pare că acest lucru nu a constat un impediment întrucât la prima ediție CM au participat în jur de 100 de persoane, pentru a lua parte la discuție și voie bună.

Când a apărut acest concept și de cât timp desfășurați voi evenimentul?

„Ca brand global, el a pornit în 2008, în New York, la inițiativa unei designerițe foarte faine numită Tina Eisenberg Roth, care a vrut să pornească un gathering. Fiind designer, lucra într-o comunitate creativă din Brooklyn, s-a întâlnit cu mai mulți designeri, s-au decis să facă asta lunar, pe anumite teme, și în mai puțin de un an, cei din Londra au preluat conceptul. În România, suntem 4 orașe care organizează, primii fiind cei din București, după Timișoara, Cluj și cei din Iași. Noi am aplicat pentru acest proiect în vara anului 2017 și cam prin toamnă ni s-a aprobat licența, iar în decembrie 2017 am avut primul eveniment.”

De ce CreativeMornings? Ce te-a motivat să îl aplici aici, ca impact?

„De ceva timp, am avut o atracție dar și colaborări cu comunitățile creative din Cluj și sunt atâtea evenimente pe nișa acelor comunități, încât nu este una care să îi atragă pe toți, la un loc. Totodată, un motto al nostru este „everybody is welcome, everybody is creative”. Acesta este un prim motiv, să apropii aceste “bule” de oameni creativi într-un context deschis pentru toți și mai ales gratuit. Al doilea motiv a fost de a oferi o altă oportunitate de conectare cu o familie globlă, mai ales prin platforma CreativeGuild, un Linked-In pentru „creative professionals”, care au ocazia să își găsească mai ușor proiecte, colaboratori sau în job atât aici, cât și oriunde în lume.”

Aveți anumite highlight-uri cu care ați rămas? Este vreo întâlnire care a avut un impact deosebit?

Kero Zen la CreativeMornings Cluj. Foto: CreativeMornings Cluj / Andreea-Alexandra Boros

„Una din edițiile mai aparte a fost cea cu artistul stradal Kero Zen, în septembrie 2018, când a vorbit despre „Chaos”. Pentru acea ediție, a trebuit să aducem 2 pânze gigantice între cele două rânduri de public și, la final, le-a oferit spray-uri și culori, provocându-i pe fiecare în parte să își aducă propriul haos pe pânză. Un alt eveniment de impact a fost cel cu Kai Jacobsen despre „Symmetry” iar talk-ul său a fost ales pentru newsletter-ul global. Totodată, fiecare eveniment în parte a avut un efect aparte asupra publicului, deseori participanții venind la final să ne mulțumească întrucât talk-ul i-a ajutat enorm.”

Ce speakeri vin la eveniment? Dar participanți?

„Alegem speakeri în funcție de temă. Primim din timp temele globale, în funcție de ele aleg speakeri chiar și dintre oameni pe care cunosc deja și știu că sunt familiari cu acest domeniu. Avem speakeri atât români, cât și din alte țări, însă care lucrează aici. Încă suntem la început de drum, astfel deocamdată dorim să apelăm la cei locali și, eventual, am dori să invităm și din afară. Ca participanți, există diversitate și vin oameni din mediul corporate sau freelanceri și creativi. Avem atât persoane care, o dată ce evenimentul se termină, pleacă la muncă, cât și tineri studenți.”

Care sunt planurile voastre de viitor pentru CreativeMornings?

„Mi-ar plăcea să putem aducem tot mai mulți speakeri internaționali, bineînțeles, numărul participanților să crească însă și ideea de networking, engangement-ul publicului, între ei și totodată cu speaker-ul. De asta avem mici activități precum sistemul de bulinuțe unde fiecare culoare reprezintă oarecum poziția participantului, fie că e pentru prima oară aici, fie că este în căutare de job sau poate oferi unul. Bineînțeles, vorbim și de partea financiară, să creștem numărul de sponsori și dorim să promovăm atât micii producători, cât și diverși artiști.”

Există o posibilitate ca aceste prezentări să fie accesate de către cei interesați?

„Toate talk-urile sunt înregistrate și urcate pe platforma oficială CreativeMornings. Pentru cele în română, le traducem în engleză pentru a putea fi accesate de către toți.”

Pentru cei doritori a lua parte la un astfel de eveniment, puteți accesa atât site-ul CreativeMornings Cluj cât și pagina lor de Facebook unde se anunță fiecare eveniment în parte și tema globală asupra căreia are loc talk-ul.

Sponsorul principal al acestei inițiative este ClujHub, un co-working space ideal pentru mințile creative. Ca parteneri sunt cei de la Fabrica de Pensule, Cluj Life, pentru muzică Cirkular și The Beat și, desigur, pentru mâncare și promovarea produselor locale cei de la The Little Greenery, Far Too Good, Rawdia, NodVerde și Food Waste Combat.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPiața de flori altfel. Păreri și idei despre “experimentul Potaissa”, prin care Clujul ar putea dobândi prima “stradă vie”
Articolul următorBugetarea participativă 2019 demarează din 8 iulie, valoarea maximă a bugetului pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.