Curățenie în alergare: moda suedeză a “plogging”-ului prinde și la Cluj

273
„Plogging” pe malul Someșului, la Cluj
Plogging pe malul Someșului. Sursă foto: Marathon In Pasi de Mars dupa Trash

Plogging este un termen inventat de suedezi, derivat din combinația cuvintelor pluck (a culege) și jogging (alergare), care descrie activitatea prin care în timp ce alergi, culegi și gunoiul. O activitate care a devenit o modă în Suedia, datorită impactului pozitiv atât personal, cât și pentru mediu.

Plogging în Suedia, cu mesaj pe Instagram: “În 45 de minute punga de gunoi era plina de tot felul de lucruri pe care oamenii le-au lăsat în pădure. Plastic, țigări, ambalaje de hamburger și de bomboane, pahare. (…) Trebuie să avem o grija mai mare față de planeta noastră și trebuie să începem AZI.”

Primul eveniment de plogging la Cluj a avut loc  în săptămâna ce a trecut (sâmbătă, 10 februarie) și a adunat un număr de aproximativ 15 participanți. Timp de mai bine de trei ore, alergătorii au curățat Parcul Central, Parcul Copiilor și malul Someșului pana la intrarea în Parcul Babeș.

În urma evenimentului de plogging la Cluj, s-au strâns pungi întregi de gunoaie. Sursă foto: Marathon In Pasi de Mars dupa Trash

Mona Varga, una dintre participante, a postat pe contul ei de Facebook și niște concluzii ale acțiunii:

“Gunoaie mari nu erau foarte multe în parc și pe malul Someșului deoarece tocmai trecuse echipa RADP cu varianta ‘en gros’, așă că noi am făcut curățenia ‘en detail’. Era plin de gunoaie mărunte: chiștoace, dopuri de plastic, inele de la dozele de aluminiu, resturi de ambalaje mici, gume de mestecat, lingurițe de cafea, bucăți de confeti, paie de plastic, etc. Era plin de gunoaie mici și mari în spațiul verde al blocurilor de lângă Sala Sporturilor și Someș.”

Mona Varga, la o acțiune de plogging în Făget, și cu un îndemn pentru clujeni: „Ideea e ca toată lumea să facă asta! Și nu doar în alergare, ci permanent!

În continuarea concluziilor, Mona a postat și un îndemn pentru clujeni pentru a contribui la un Cluj mai curat:

“Ideea e ca toată lumea să facă asta! Și nu doar în alergare, ci permanent! Sa aibă un rucsăcel, o punguță la el atunci când iese din casă, iar la întoarcerea spre casă să aducă deșeurile cu el. Eu și când mă întorc acasă, dacă nu-mi sunt ocupate mâinile cu bagaje, strâng de pe aleea blocului și din gardul viu deșeurile care-s la îndemână.

Lumea se tot uita șocată la mine, nu înțelege, dar în timp vom schimba concepția ca ‘gunoiul acela mai poate sta acolo încă 3-4 zile, până e ziua de maturat aleile de către personalul angajat pentru asta’.

Următoarele acțiuni de plogging la Cluj își propun pentru ecologizare zonele Minerva, ‘La Terenuri’, Baza Unirea și Hoia.


Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMai mult spațiu public de calitate și noi piste de biciclete în Cluj. Vezi cum va arăta în curând Piața Lucian Blaga și străzile alăturate (FOTO)
Articolul următor11.000 de garaje ocupă abuziv puținele spații publice din cartierele clujene. Vezi harta garajelor din cartierul tău.

1 COMENTARIU

  1. Eu faceam asta in anii ’90 fara sa stiu ca are un nume, fara sa stie altii de mine si fara sa ma laud apoi la toata lumea ca ce cool treaba am facut. Oricum, felicitari participantilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.