De ce e Iașul țâță de mâță

1210
Graffiti in spațiul HUBRICA, Iași
Graffiti in spațiul HUBRICA, Iași

Discutam într-un articol anterior despre efervescența Iașului și frumusețea oamenilor de acolo. Am primit atunci și un comentariu foarte mișto de la Iulian Mocanu. Iulian indica nevoia de a avea centre urbane puternice în Banat, Ardeal și Moldova, ca și contrapondere la capitală, și nevoia unei colaborări pe Emisfera Nordică a României, pe axa Iași-Cluj-Timișoara – o colaborare facilitată acum de cursele Blue Air pe această axă … sectorul privat se mișcă întotdeauna mai repede decât sectorul public.

În spiritul comentariului lui Iulian revenim cu o dedicație de dragoste pentru Iași și câteva lecții pe care poate le preluăm și la Cluj. Recent am revizitat Iașul și am găsit aceiași efervescență ca și data trecută. Pe lângă vizitele făcute la o panoplie de baruri, restaurante și cofetării mișto (la câte costițe am mâncat aș putea spune ca Iașul e capitala costițelor din România), am participat și la două evenimente care sedimentează Iașul ca unul din cele mai mișto orașe în România.

Unul din aceste evenimente a fost lansarea Fab Lab Iași, un spațiu de co-working destinat comunității tehnice, parte dintr-o rețea globală de laboratoare create cu scopul facilitării inovației și a fabricației digitale. Este unul din puținele astfel de spații din România și este o inițiativă complet privată – ceea ce îi dă șanse mult mai mari să fie o inițiativă de succes.

Al doilea eveniment, organizat de Asociația CIVICA, a fost Schimbare Socială prin Cultură. Evenimentul CIVICA a adus la un loc trei proiecte mișto de cultură din comunitatea ieșeană: 1) Iași – Oraș Galerie; 2) FAȚATA (fațada ta, fața ta); 3) Teatrul Fix. Cei ce se ocupă de aceste proiecte au fost invitați să își prezinte proiectele, iar ulterior viceprimarul orașului și trei consilieri locali le-au discutat, aceștia asumându-și și sprijinul în implementarea inițiativelor respective.

Vom insista puțin mai mult aici pe una din aceste inițiative, pentru că este genul de inițiativă ce sperăm să o vedem și la Cluj. Inițiativa “Iași – Oraș Galerie”, întreprinsă de The Gathering sub umbrela HUBRICA, a reușit o performanță absolut fenomenală. Ei au reușit să adune 100 de voluntari (unii veniți din străinătate pe banii lor), artiști și activiști, care, în 2 week-end-uri, au acoperit 2000 m2 din calcanele fostei fabrici Moldomobila cu artă stradală de foarte bună calitate. În felul acesta, Iașul a luat-o pe urma Sibiului (festivalul SISAF de acolo merită replicat în toate orașele din țară) și a devenit unul din cele mai active centre din România pe partea de artă stradală. Și mai impresionant e faptul că ceea ce au reușit ei acolo a fost realizat cu multă muncă voluntară, plus câteva ceaune, beri reci și voie bună.

Artă stradală pe calcanele fostei fabrici Moldomobila, Iași

Genul acesta de inițiative trebuie încurajate peste tot. Vă sugerăm câteva căi de a încuraja astfel de inițiative și la Cluj:

  • Programul de Bugetare Participativă al Primărie Cluj (o inițiativă mișto de marcă autohtonă), include și o propunere mișto pentru un festival de Artă Stradală la Cluj. Dacă vă place această propunere, puteți să o votați începând cu 2 octombrie.
  • Aplicația MyCluj, o altă inițiativă mișto a Primăriei, cu concursul unei firme IT din Cluj, vă permite să faceți propuneri pentru administrația locală. De exemplu, puteți să fotografiați calcane din oraș (cu locația acestora) și să recomandați intervenții pe aceste calcane.
  • Platforma domnuleprimar.ro, vă permite să vă adresați direct administrației locale cu propuneri concrete.
  • Stați de vorbă cu propria asociație de locatari pentru a aduce o pată de culoare pe blocul vostru.
  • Dacă aveți casă sau afacere proprie, investiți într-un artist bun și aduceți o pată de culoare în oraș. Ține de noi toți să creem o metropolă europeană.

Sperăm și noi, ca în timp scurt, să avem cât mai multe opere de artă stradală care să ne facă Clujul și zilele mai frumoase.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentÎn 2016, românii au ales să se mute preponderent în alt oraș din țară decât să plece în străinătate, Clujul fiind cel mai atractiv
Articolul următorReghin, un oraș mic cu realizări mari. Ce poate învăța Clujul de la Reghin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.