De ce să ţii cont când îţi alegi centrala termică?

43

Cu toţii dorim să găsim pentru locuinţele noastre cele mai eficiente modalităţi prin care ne asigurăm confortul. Temperatura interioară, atât vara, cât şi iarna, luminozitatea şi calitatea aerului reprezintă unele dintre condiţiile de bază atunci când dorim un mediu intern sigur, sănătos şi confortabil.

De ce alegem centrala termică pentru a ne încălzi casele?

Temperaturile scăzute din timpul sezonului rece specific ţării noastre, impun existenţa unui sistem de încălzire eficient şi practic. Foarte mulţi proprietari de apartamente, deja au adoptat centrala termica drept sursă de căldură şi apă caldă, reprezentând o alternativă care permite un control mai mare asupra temperaturii interioare, dar şi al costurilor facturilor de electricitate şi gaze. 

Astfel, montarea unei centrale termice se pretează oricărui tip de locuinţă, de la apartamentele cu suprafaţă redusă, până la casele pe pământ cu amprentă mare. O centrală termică bine aleasă, raportat la configuraţia spaţiului, devine acel sistem de încălzire eficient, durabil şi economic, pe care şi-l va dori oricine, indiferent dacă trebuie să încălzească o casă pe pământ sau o garsonieră.

Cum alegi centrala potrivită?

Pentru a te putea bucura de toate beneficiile oferite de o centrală termică, ar trebui să ţii cont de câteva recomandări. În primul rând este esenţial să ştii exact care va fi suprafaţa pe care vrei să o acopere, de asemenea să stabileşti ce tip de încălzire preferi, sistemul de încălzire clasic realizat prin calorifere sau cel prin pardoseală. 

De asemenea, atunci când se alege tipul de centrală, trebuie ţinut cont de condiţiile meteorologice specifice zonei, de starea construcţiei şi de calitatea izolaţiei termice a casei. Este recomandat ca înainte de montarea unei centrale termice, clădirea sau apartamentul să fie supuse unei renovări generale, astfel încât să se creeze condiţii optime de funcţionare pentru centrala termică, cu scopul de asigura temperaturile interioare normale şi de a diminua costurile facturilor.

Tipuri de centrale

O centrală termică va produce agentul termic destinat încălzirii, cu o presiune de cel mult 6 bar, la o temperatură de maxim 95 de grade Celsius. Piaţa de specialitate oferă o serie de tipuri de centrale, dintre care centralele cu tiraj natural, care preiau aerul necesar arderii din incinta în care sunt montate, evacuând gazele arse printr-un coş de fum, centralele cu tiraj forţat, prevăzute cu un ventilator încorporat, precum şi cele cu condensare, cu un consumul redus de energie şi emisii mult mai reduse. Din punct de vedere al combustibilului folosit pe durata funcţionării, există centralele pe gaz, electrice, pe GPL sau pe combustibil solid, respectiv lemn sau cărbune.

Centralele cel mai frecvent alese

Centrala pe gaz reprezintă încă una dintre cele mai frecvente alegeri, însă centralele electrice tind să ocupe şi ele un loc fruntaş pe lista preferinţelor utilizatorilor. În sprijinul adoptării unei centrale electrice, poate veni montarea de sisteme fotovoltaice, mai cu seamă dacă zona în care este casa permite acces la lumina solară. Vei obţine astfel energia de care ai nevoie pentru toţi consumatorii electrici din casă, inclusiv pentru centrala termică. 

Montarea unor sisteme fotovoltaice îşi va demonstra rapid eficienţa şi profitabilitatea, tu reducând semnificativ costurile facturilor şi chiar beneficiind de bonusuri în cazul în care adopţi sistemul fotovoltaic On-Grid, conectat la reţeaua electrică publică. Dacă preferi un sistem Off-Grid, acesta îţi va furniza energie electrică pentru a alimenta doar clădirea ta sau doar un dispozitiv, cum ar fi o centrală termică.

Articolul precedentCe să faci la Electric Castle, între concerte: club de comedie și film, întâlniri cu personalități și zeci de alte activități
Articolul următorParcul Est în devenire: Tur ghidat prin cel mai mare parc urban al Clujului (FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.