Elevii și studenții din Cluj propun soluții pentru un oraș mai verde

34

În cadrul apelului Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, elevi și studenți din Cluj-Napoca au venit cu idei inovatoare pentru un oraș mai sustenabil. În prima etapă a programului, 20 de echipe de tineri au primit sprijin financiar de 500 de euro, mentorat și acces la workshop-uri pentru a-și dezvolta inițiativele.

Pe 24 martie, la Com’ON Green Pitching Day 1, cele 20 de echipe și-au prezentat proiectele în fața unui juriu format din experți. Temele abordate au vizat mobilitatea sustenabilă, eficiența energetică și inovația în comportamentul comunității, aliniindu-se obiectivului Clujului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2030.

În urma evaluării, șase echipe au fost selectate pentru a avansa în competiție, primind finanțare suplimentară – 1.500 de euro pentru liceeni și 2.500 de euro pentru studenți.

Ideile premiate la CATEGORIA LICEENI:

  • EcoNova – „ReTech România”: Recondiționarea și donarea echipamentelor electronice uzate, promovând reciclarea și incluziunea digitală.
  • Eco-Inovatorii – „Reciclarea uleiului uzat prin eco-educație și ateliere creative”: Transformarea uleiului alimentar uzat în săpunuri naturale și lumânări parfumate.
  • Aqua Robot – „Aqua Robot”: Roboți autonomi care colectează deșeuri de pe suprafața apei, reducând poluarea acvatică.

Ideile premiate la CATEGORIA STUDENȚI:

  • ReVibe Squad – „ReCampus Bazar – Dă mai departe”: Un târg second-hand pentru studenți, menit să reducă risipa de resurse.
  • Energy – „Energia pașilor și vehiculelor”: Generarea de energie electrică din pașii pietonilor și greutatea vehiculelor pentru iluminatul public.
  • GreenGarden – „Sustainable community gardens built vertically”: Crearea de grădini comunitare verticale pentru un mediu urban mai verde.

Aceste echipe vor beneficia în continuare de mentorat și resurse pentru a-și transforma ideile în soluții concrete. Următoarea etapă va avea loc pe 12 aprilie 2025, când cele mai bune inițiative vor fi premiate cu 3.000 de euro (Categoria Liceeni) și 5.000 de euro (Categoria Studenți).

Juriul competiției a fost alcătuit din experți din diverse domenii, printre care Andra Tănase (Manager Dezvoltare Strategică, Formator și Specialist pe teme Green și Digital la Transilvania IT Cluster), Andi Daiszler (Președinte Asociația Daisler, om de comunicare, activist, director și fondator Lights On Romania, Strada Potaissa, cofondator Blue Monday), Paul Marc (Președinte Federația Tinerilor din Cluj, Formator și Lucrător de Tineret) și Tudor Ogner (Program manager Zbor România, Director executiv Capitala Tineretului din România).

Mai multe informații despre Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 sunt disponibile pe green.comoncluj.ro. Programul este derulat de Grupul PONT și finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în cadrul inițiativei europene pentru orașe inteligente și neutre climatic până în 2030.

Referințe

comon-cluj-2022

Com’ON Cluj-Napoca este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentO nouă rută aeriană, Cluj – Istanbul, operată de Pegasus Airlines, din 20 mai 2025
Articolul următorArtiști și ilustratori căutați pentru Pavilionul României la Bienala de Design de la Londra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.