Expoziția „LUCRURI CARE DOR” (BITTER THINGS – Narratives and Memories of Transnational Families) organizată de spațiul de creație din Berlin bi’bak este prezentată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Cinema ARTA.
Proiectul este bazat pe cercetare și explorează impactul migrației forței de muncă asupra familiei. Expoziția se poate vizita în perioada 06 mai – 05 iunie 2021, de miercuri până duminică, între 10:00-18:00. Pornind de la experiențele unor familii transnationale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești și obiecte marcante pentru viața acestora.
La nivel global, migrația forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaționale, care în ciuda distanțelor geografice se străduiește să mențină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor.
În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de îngrijire și infirmerie.
Expoziția aduce în prim-plan o componentă a migrației mult prea puțin dezbătută în sfera academică sau în mass-media. „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de obstacolele întâmpinate de diferite familii transnaționale, pornind de la anii ’60 şi până în prezent. Separarea de familie în contextul migrației forței de muncă afectează atât părinții cât și copiii. Dacă poveștile generațiilor trecute erau deseori ascunse, noile generații de familii separate își expun poveștile mult mai vizibil.
Vizitatorul pășește în intimitatea unor interviuri în care relațiile dintre părinți și copii se redefinesc sub semnul cadourilor sau sprijinului financiar care iau locul experienţelor trăite împreună sau al interacțiunilor blocate în spatele unor aplicații de comunicare la distanță.
bi’bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând proiecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.
Mai multe informații despre expoziție găsiți pe pagina de Facebook a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca precum și în pagina evenimentului.
Referințe
-
Strada Memorandumului 21, Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.