FAST Cluj-Napoca: Cinci zile de festival dedicat viitorului arhitecturii și al orașelor

279

Între 30 octombrie și 3 noiembrie 2024, Cluj-Napoca devine pentru 5 zile capitala arhitecților și a tuturor celor interesați de viitorul orașelor noastre. FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow, primul festival românesc dedicat viitorului arhitecturii, are loc cu participarea unor nume de prim rang în arhitectura mondială și a comunității profesionale din țară și din regiune.  

Urmează 5 zile de conferințe-eveniment, expoziții, proiecții de film, activări, concerte, tururi de arhitectură și ateliere în care explorăm tematica ediției: d i v e r s e c i t y, diversitatea fenomenelor care afectează orașele prezentului și oportunitățile pentru viitor.

Celebrii Peter Zumthor (Elveția), laureat al Premiului internațional Pritzker pentru arhitectură (2009), Níall McLaughlin (Irlanda), profesor și practician, laureat al prestigiosului Premiu Stirling al Royal Institute of British Architects (2022) pentru contribuția la evoluția arhitecturii, Marcio Sequeira de Oliveira, arhitect și inginer ce a revoluționat educația în arhitectură și inginerie prin inventarea modelului structural Mola, Nicola Delon (Encore Heureux Architects, Franța) arhitect care și-a legat numele și practica de expoziții-eveniment inclusiv ale Bienalei de Arhitectură de la Veneția, teoreticieni și critici ai domeniului și relației acestuia cu provocările societale precum Éric Lapierre (Franța) și Johnny Leya (Traumnovelle, Belgia) sunt doar câteva motive pentru a fi prezenți la Cluj-Napoca, la serile TALKS și nu numai.

Detaliile despre evenimentele din festival, programul complet sunt disponibile pe pagina FAST fast.oar.archi și în social media (Facebook, Instagram).  

FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow a fost inițiat în 2023 de Ordinul Arhitecților din România (OAR) pentru a facilita conexiunea dintre educația academică și practica profesională și un răspuns robust al profesiei la evoluțiile și provocările societății contemporane. Evenimentul conectează în premieră la comunitatea profesională și într-un singur eveniment cele cinci centre de arhitectură din România — facultățile din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și București — și extinde, totodată, această rețea de cooperare la nivel regional și internațional.

„Acest festival promite să devină o platformă reală de dialog și colaborare pentru viitorul profesiei și al mediului în care trăim. FAST nu este doar festivalul arhitecților de azi și de mâine, ci ocazia unei întregi comunități mai conștiente de importanța domeniului nostru pentru societate, de rolul calității mediului construit în viețile noastre”, Dr. Arh. Ștefan Bâlici, Președintele Ordinului Arhitecților din România

Prin tematica preluată de la Forumul Uniunii Internaționale a Arhitecților, FAST reflectă anual provocările globale, raportându-se la realitățile locale și la evoluțiile societății de mâine. Anul acesta, pe parcursul celor cinci zile de festival, explorăm intersecțiile dintre educație, practică profesională și fenomenele complexe de creștere și declin ale orașelor. Tematica FAST 2024  include subiecte precum: 1. Patrimoniul cultural și identitatea orașului, 2. Densitatea și creșterea sustenabilă, și 3. Ecologie și echitate în urbanism.

FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitecților din România, ca proiect prioritar finanțat din timbrul arhitecturii. Prima ediție FAST (2023) a fost organizată la Timișoara, în anul în care orașul a deținut titlul de Capitală europeană a culturii, împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara  (FAUT). Anul acesta, alături de OAR, gazda festivalului este Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în parteneriat cu Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OAR Transilvania), Institutul Cultural Francez, Ambasada Elveției și Swiss Fund, Cinema Arta – Festivalul de Film Urban Eye, Uniunea Arhitecților din România și Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

„FAST ne readuce aminte în fiecare an că suntem împreună și că doar împreună putem face arhitectura mai relevantă. Prin acest festival, noi școlile și profesioniștii dăruim și primim în același timp experiențe și idei pe care apoi le purtăm cu noi un an, până la următoarea întâlnire”, Conf. Dr. Arh. Șerban Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca 

Cu o desfășurare anuală și găzduit pe rând de cele cinci școli de arhitectură din România, festivalul oferă oportunități de învățare prin dialog, colaborare și participare, consolidând relațiile dintre mediul educațional și zona profesională. În plus, evenimentul este un forum pentru modelarea pedagogiilor viitorului, având ca scop îmbunătățirea calității mediului construit. Programul FAST este construit pe trei secțiuni principale TALKS / DEZBATERI, EXHIBITIONS / EXPOZIȚII, ACTIVATIONS / ACTIVĂRI și este dedicat întregii comunități arhitecturale, precum și celor interesați de viitorul orașelor și comunităților noastre.

Ediția din 2024 își propune să atragă publicul în locuri simbolice din Cluj-Napoca și să lase în urmă spații și conversații reper pentru comunități: Pavilionul X5 cu instalația The Missing Link, create 100% de studenți ai celor 5 școli în Campusul Observator al UTCN, Casa de modă / UT HUB,  Opera Națională, Centrala FAU, Cinema ARTA, Casino Centrul de cultură urbană, Parcul Feroviarilor. Detalii, în program

Selecție din programul ediției 2024 de la Cluj-Napoca

Miercuri, pe 30 octombrie, în prima zi de festival are loc în Campusul Observator al Universității Tehnice inaugurarea PAVILIONULUI FAST, un proiect gândit și realizat integral prin colaborarea studenții facultăților de arhitectură, urmată de concert  – trupa MetruCub (cu studenți arhitecți în componență).

În intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie au loc serile de discuții și dezbateri (TALKS), găzduite de Opera Națională Română din Cluj-Napoca dar și deschiderea Expoziției COEXIST X5 la Casa de Mode (31.10 – 4.11), Conferința Academică „Casa cu Mode” (UT HuB) (31.10-1.11).

Sâmbătă, pe 4 noiembrie profesioniștii mediului construit și ai administrației locale se întâlnesc în cadrul unor evenimente conexe FAST extrem de importante: Conferința specială dedicată orașelor sustenabile (M100) și dezbaterea dedicată Competițiilor de arhitectură, domeniu la care orașul Cluj Napoca este campion (organizator OAR Transilvania).

Pe toată perioada festivalului au loc proiecții de film tematice (la matineu) la Cinema Arta (31.10-2.11), oferite de Urban Eye Film Festival, tururi de arhitectură de zi și de noapte (înscriere prealabilă), lansări de carte, Premiera unei piese de teatru montate special pentru FAST de REACTOR, Cluj-Napoca (1.11)

Despre Keynote speakers, pe scurt

Peter Zumthor
Născut în 1943 la Basel, Peter Zumthor lucrează împreună cu echipa sa într-un peisaj alpin din Haldenstein, Elveția, creând opere de referință precum Kunsthaus Bregenz și Therme Vals. Cu un respect profund pentru contextul natural și cultura locală, Zumthor explorează relația dintre spațiu și identitatea locului, reflectând perfect tematicile FAST, care promovează diversitatea culturală și specificitatea locală în arhitectură.

Níall McLaughlin
Níall McLaughlin, arhitect format la Dublin, aduce în proiectele sale, de la clădiri educaționale la lăcașuri de cult, o reflecție profundă asupra provocărilor contemporane legate de densitatea urbană și protecția patrimoniului. Proiectul său premiat, Biblioteca Magdalene College, este un exemplu elocvent de armonizare între tradiție și sustenabilitate, corelat cu tema Diversecity, care explorează identitatea urbană și creșterea sustenabilă.

Johnny Leya – Traumnovelle
Johnny Leya, co-fondator al Traumnovelle, dezvoltă prin practica sa arhitecturală agore contemporane – spații destinate dezbaterii, întâlnirii și schimbului de idei. Explorând relația dintre arhitectură și politică, Leya propune o reevaluare critică a narativelor colective urbane, integrând perfect provocările Diversecity, care caută noi perspective asupra spațiilor publice și a responsabilității civice.

Marcio Sequeira de Oliveira
Marcio Sequeira de Oliveira, arhitect și inginer brazilian, a revoluționat educația în arhitectură și inginerie prin modelul său structural Mola, care simulează comportamentul structurilor reale. Prin inovația sa, el contribuie la dezvoltarea unor soluții sustenabile și accesibile pentru mediul construit, susținând problematicile dezbătute la FAST, care investighează echitatea și sustenabilitatea în mediul urban actual.

Nicola Delon – Encore Heureux Architects
Nicola Delon, co-fondator al Encore Heureux Architects, este un promotor al arhitecturii responsabile și sustenabile. Prin proiectele sale, care reutilizează materiale și explorează spații imprevizibile, Delon oferă o viziune arhitecturală care îmbrățișează diversitatea resurselor și a spațiilor, în perfectă rezonanță cu tema Diversecity, ce subliniază importanța sustenabilității și incluziunii în dezvoltarea urbană.

Eric Lapierre
Eric Lapierre, arhitect și teoretician, promovează o arhitectură care îmbină estetica cu responsabilitatea socială, oferind soluții inovatoare pentru creșterea urbană sustenabilă. Lucrările sale reflectă o înțelegere profundă a complexității spațiului urban, corelată cu tema Diversecity, care explorează noi frontiere ale ecologiei urbane și echității sociale.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentProduct Weekend debutează la Cluj cu o conferință dedicată profesioniștilor în product management
Articolul următorUSAMV Cluj, parte dintr-un proiect prin care s-a obținut floarea-soarelui mai tolerantă la secetă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.