Un sistem de recipiente refolosibile pentru serviciile de livrare mâncare, câștigătorul primului hackathon din țară pe tema tranziției către economia circulară

506
Recipiente refolosibile, din inox, pentru serviciile de mâncare livrată acasă. Foto: planetbox.com

Primul hackathon din țară pe tema tranziției către economia circulară a avut loc la Cluj, între 15 și 16 aprilie 2019, în organizarea Ambasadei Franței și a Institutului Francez. Câștigător al competiției de idei și proiecte, la care au participat 7 echipe, a fost ales proiectul “ReServe” care propune un sistem de recipiente refolosibile, din inox, pentru serviciile de livrare mâncare acasă sau la birou, o soluție care poate rezolva problema majoră a deșeurilor de plastic, în mare parte ne-reciclabil, pe care livrarea de mâncare le generează acum.

Întâlnirile Europene din Transilvania” din acest an s-au desfășurat sub forma unui hackathon, având ca temă tranziția la economia circulară. Specialiști în dezvoltare locală și tranziție ecologică, reprezentanți ai primăriilor, IT-iști, designeri, profesori, studenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori sau reprezentanți ai ONG-urilor, în total aproximativ 40 de participanți, împărțiți în 7 echipe interdisciplinare, au încercat timp de două zile să găsească soluții la problemele ridicate de aplicarea în practică a conceptelor specifice economiei circulare: colectarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil.

40 de participanți, împărțiți în 7 echipe interdisciplinare au încercat timp de două zile să găsească soluții la problemele ridicate de aplicarea în practică a conceptelor specifice economiei circulare. Foto: Cluj.info

Fiecare echipă a avut la dispoziție aproximativ 24 de ore pentru a crea un proiect, urmând îndrumările experților în dezvoltare durabilă și teritorială. Hackathon-ul a fost deschis mai multor categorii de participanți, printre aceștia numărându-se și studenți francezi care urmează stagii la Cluj.

Studenți francezi aflați la stagiu în Cluj au participat la hackathon. Foto: Rencontres européennes de Transylvanie

“Ne-am alăturat hackathon-ului pentru că în prezent facem un stagiu la UTCN în Laboratorul de Câmpuri Electrice Intense.”, spune Cloé, Franța, stagiara la UTCN. “Profesorul meu, care este responsabil de noi la Angoulême (Franța), a crezut că poate fi o bună ocazie ca noi să participăm și să vorbim despre inovațiile ce le facem în laborator. Am fost puțin ezitanți să participăm, dar în cele din urmă a fost una dintre cele mai bune experiențe din viața noastră. A fost un eveniment în care trebuia să colaborăm. A fost foarte plăcut și interesant. Mi-a plăcut să fac schimb de idei cu oameni. Am învățat obiectivele economiei circulare și că este necesar să acționăm rapid”.

La sfârșitul celor două zile, juriul competiției a ales proiectul câștigător al concursului, proiectul ReServe, un sistem de recipiente refolosibile, din inox, pentru serviciile de mâncare livrată acasă sau la birou.

Proiectul câștigător: ReServe, sistem de livrări de mâncare “zero waste”

Echipa câștigătoare a concursului, cu proiectul “ReServe”: Bocu Monica, Borzas Istvan, Cleuziou Camille, Georgescu Anamaria, Ion Ancuța-Maria, Pintican Alexandra-Irina, Pișta Rita-Cristina și Tănase Ioana Daniela. Foto: Cluj.info

Problema identificată de echipa ReServe, câștigătoarea hackathonului, constă în volumul uriaș de deșeuri generat de sistemele de livrare a mâncării pentru acasă sau la birou. Potrivit Eurostat, în 2016 au fost generate 1.350.168 de tone de deșeuri de ambalaje în România, cantitate care reprezintă o uriașă sursă de poluare a mediului.

Ambalajele de unică folosință utilizate pentru serviciile de livrări nu pot fi reciclate, fiind contaminate cu mâncare, și nici nu se descompun, datorită plasticului. Foto: montpirg.org

Pentru a rezolva parte din această problemă, ReServe propune un sistem de recipiente refolosibile, din inox, pentru serviciile de mâncare livrată acasă sau la birou, recipiente care odată folosite să poată fi colectate în locuri speciale, preluate, curățate și apoi reutilizate.

Recipientele vor fi dublu izolate, potrivite pentru supe, mese calde, salate sau deserturi, serviciul oferit de ReServe fiind acela de colectare a recipientelor folosite și de curățare a lor, contra unui abonament lunar oferit firmelor de furnizare / livrare de mâncare.

Schița sistemului “ReServe” de recipiente refolosibile pentru sistemul de mâncare livrată. Foto: Proiect ReServe.

Consumatorul va face o investiție inițială în ambalajul reutilizabil, însă, spun cei de la ReServe, această investiție va fi recuperată după un anumit număr de comenzi. Asta pentru ca restaurantele nu vor mai avea cheltuieli cu ambalajele și își vor putea astfel recompensa consumatorii care folosesc acest sistem printr-un meniu gratuit.

Va exista și o aplicație pentru telefon, care va ajuta la găsirea firmelor de livrare care folosesc sistemul și la găsirea punctelor de colectare a recipientelor utilizate.

ReServe va folosi cutii de inox refolosibile, pentru a dezvolta un sistem de livrări de mâncare “zero waste”. Foto: planetbox.com

“Problema pe care dorim să o rezolvăm este poluarea cu plastic și oferirea unei soluții mai sănătoase pentru mediu și pentru noi.”, spune Anamaria Georgescu, parte din echipa ReServe. “Cea mai bună modalitate de a scapă de plastic este reducerea consumului acestuia. Momentan folosim ambalaje din hârtie și plastic de unică folosință pentru serviciile de livrări, ambalaje utilizate câteva minute și care nu pot fi nici reciclate, fiind contaminate cu mâncare, și nici nu se descompun datorită plasticului. Ideea noastră se bazează pe principiile economiei circulare: reutilizarea și în ultimă instanță reciclarea și revalorificarea integrală. Proiectul dorește să rezolve o problema globală printr-o soluție implementată mai întâi la nivel local: în Cluj există mai multe servicii de livrare și o mulțime de restaurante pe deoparte, iar pe de altă parte sunt companiile de IT din clădirile de birouri unde sunt multe persoane care comandă zilnic mâncare la birou. Soluția noastră oferă o alternativa sănătoasa, cutii de inox refolosibile, pentru combaterea poluării cu plastic.”

În continuare, cei de la ReServe urmează să stabilească un plan concret de dezvoltare al proiectului, și doresc să înceapă să testeze ideea printr-un proiect pilot la care să participe un număr restrâns de clienți și restaurante.

Prin câștigarea hackathon-ului proiectul ReServe va beneficia de sprijinul unei echipe de mentori, care își vor oferi experiența în domeniul antreprenoriatului, iar echipa va fi sprijinită și în căutarea unei sursa de finanțare pentru dezvoltarea proiectului.

Pe lângă sprijinul prin mentorat, Ambasada Franței și Institutul Francez au prevazut și o întâlnire cu echipa și o discuție despre proiect, o dată la 3 luni, iar cel mai probabil tematica economiei circulare va fi rămâne în atenția întâlnirilor europene de la Cluj și anul viitor.

Întâlnirile Europene din Transilvania 2019 în mod „hackathon”

„Întâlniri Europene în Transilvania” și-au propus să stimuleze discuțiile dintre actori francezi și români în jurul mizelor tranziției spre economia circulară. Foto: Rencontres européennes de Transylvanie

Din 2010 încoace, Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate de către Ambasada Franței, Institutul Francez din România și filiala sa din Cluj-Napoca. Aceste întâlniri sunt susținute de către parteneriate cu autoritățile locale, ONG-uri și companii franceze și românești. Adresându-se unui public divers, au drept obiectiv să stimuleze dezbaterile, să caute soluții și să valorifice proiecte de dezvoltare la scară locală.

Anul acesta, între 15 și 16 aprilie la Cluj, a 9-a ediție a acestor „Întâlniri Europene în Transilvania” și-a propus să stimuleze discuțiile dintre actori francezi și români în jurul mizelor tranziției spre economia circulară, un domeniu care prezintă o serie de provocări și de oportunități la nivel regional-local. Evenimentul a dorit reunirea unor profiluri diverse pentru a facilita căutarea de soluții care să răspundă problematicii: „Cum construim tranziția spre economia circulară la nivel local?”. Întâlnirea s-a desfășura în formatul unui hackathon – termen compus din cuvintele „hack” și „maraton” – un concurs de idei ce combină digitalul și căutarea de soluții inovatoare pentru a răspunde unei problematici societale.

Medalii din ceramică, “made in Cluj”, la finalul hackathonului cu tema economie circulară, organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din Cluj. Foto: Cluj.info

“În minte îmi răsună cuvintele Consulului Onorific al Franței la Cluj: ‘Economia circulară este o linie dreaptă care duce spre tine’.” spune Georgiana, una dintre participantele la hackathon. “Am plecat cu sentimentul că noi și economia circulară avem loc în aceeași propoziție și că oricât de diferiți am fi, până la urmă acest scop comun are puterea să ne aducă împreună. Ce am reușit să creăm într-o zi și jumătate de hackathon? Sentimentul unei echipe și a unui scop comun, ceva ce uneori nu resimțim nici după ani întregi de muncă împreună.”.

Citește și …

https://cluj.info/idei-pentru-cluj/economie-circulara-aplicata-telefoane-vechi-reconditionate-si-reintroduse-in-circuitul-economic/

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentSmida Jazz Festival 2019, o mini-vacanță “altfel” în Apuseni: muzică avangardistă, natură și impact pozitiv în comunitate
Articolul următorGreen Spots, “copacii de încărcare” care au putut fi testați și la Cluj, vor reprezenta România într-o competiție regională destinată startup-urilor din domeniul energetic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.