La Ştiubei, festivalul dedicat comunităților, culturii și ecosistemelor locale, are loc între 11 și 14 iulie 2019, la Poșaga, în Munții Apuseni

328
La Ştiubei, festivalul dedicat comunităților, culturii și ecosistemelor locale, are loc între 11 și 14 iulie 2019, la Poșaga, în Munții Apuseni

Cea de a 3-a ediție a festivalului La Ştiubei – festival de voie bună, eveniment dedicat comunităților, culturii și ecosistemelor locale, va avea loc între 11 și 14 iulie 2019 în satul Poşaga de Jos (comuna Poşaga, județul Alba), din Munții Apuseni. 

Pe parcursul celor 4 zile de festival vor fi organizate diverse activități recreative, culturale sau educative, participanții putând să se bucure de un spațiu dotat cu camping, tobogan cu apă și piscină, dușuri, zonă de relaxare cu hamace și o mică bibliotecă în aer liber de istorie și tradiții locale. 

Tobogan cu apă, La Știubei 2018. Foto: Lens Reflex 

“Principalul scop al festivalului este acela de a promova și celebra locurile, comunitățile şi ecosistemele locale. Nume ca Poșaga, Scăriţa-Belioara, Jidovina, Casele sau Porţile Zmeilor poate nu vă spun mare lucru acum, dar la finalul zilelor de festival pariul nostru este ca ele să devină repere sigure în geografia mentală a fiecărui participant. Programul ediției de anul acesta va fi animat de scurte excursii de explorare în împrejurimi, proiecţii de film în aer liber, ateliere de meșteșuguri tradiționale şi ateliere pentru copii, lanăsări de carte, conferințe, petreceri şi discuții la foc de tabără, mîncare la ceaun.” , spun organizatorii festivalului.

Comuna Poșaga (prima atestare documentară: 1365) este așezată în partea sud-estică a Munților Apuseni, subzona Mocănime, pe valea cu același nume, care se varsă în râul Arieș, la aproximativ jumătatea distanței dintre Cîmpeni și Turda. Comuna, unde mai trăiesc aproximativ 1000 de oameni, este împărţită în 5 sate şi două cătune: satele Poşaga de Jos (reședința de comună), Lunca Arieşului, Belioara, Orăşti, Segagea şi cătunele Inceşti şi Corţeşti.

Așezată într-o zonă montană calcaroasă, Poșaga a fost dăruită de natură cu fenomene carstice impresionante. În amontele văii se află Cheile Poșăgii, formate între două masive muntoase: Feredeu și Vulturese. În acest spațiu a fost construit în anul 1936 Schitul Izvorul, un schit de lemn al cărui nume provine de la izbucul de lângă schit, care izbucnește în fiecare dimineață la 50-60 cm înălțime. În această zonă se mai află peșterile Casele Zmeilor și Coșul Boului, iar în partea de nord a Masivului Bedeleu se găsește peștera Porțile Zmeilor, una dintre cele mai vechi și mai interesante peșteri din Munții Trascăului.

Principala atracție turistică este rezervația naturală Șesul Craiului-Scărița-Belioara, restul unui întins platou calcaros, erodat de ape. Pe lângă fenomenele geologice spectaculoase, rezervația mai prezintă interes și pentru vegetația sa rară: sângele-voinicului, floarea de colț, gențiană, laleaua pestriță, pădurea de pin silvestru și pâlcurile de larice de pe vârfurile Steanu și Colțul Negru care reprezintă fragmente ale unor păduri străvechi. 

Locul de desfășurare al festivalului este unul dintre platourile mai înalte din jurul satului, numit de localnici „Stână“. Până în trecutul nu foarte îndepărtat, viața de vară a poșăganilor, de primăvara pană toamna târziu se desfășura aici sau în locuri similare, nu în sat. Întreaga gospodărie, de la animale la plantațiile de cereale, era mutată în jurul acestor sălașe de vară, dintre care unele se găsesc în stare bună și azi.

Știubeiul, de la care vine și numele festivalului, se referă la un punct precis al acestui platou, unde este captat unul dintre cele mai abundente izvoare de apă ale locului.

Prețul biletelor:

– 100 lei, dacă este cumpărat online (un număr limitat de 300 de bilete);
– 200 lei la faţa locului.

Prețul include: mâncare (mic-dejun, plăcinte, cina), ceai/cafea, limonadă, bere (toate în limita stocului), acces la ateliere şi la programele artistice şi culturale. Important: nu se vând bilete de o zi.

Pentru copiii sub 14 ani, însoțiți de un adult, intrarea la festival este gratuită.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești și pe terminalele Selfpay.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentBugetarea participativă 2019 demarează din 8 iulie, valoarea maximă a bugetului pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro
Articolul următorIvan Patzaichin a semnat și susține petiția pentru curățarea Someșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.