O echipă de tineri arhitecți vor să implice comunitatea locală în transformarea spațiilor publice din zona parcului Farmec din Mărăști

370

Sub titulatura Verde pe Canalul Morii, o echipă de tineri arhitecți și-a propus reabilitarea zonei parcului Farmec din Mărăști cu ajutorul comunității locale, prin salubrizarea, reconversia și accesibilizarea unor spații publice existente.

Proiectul propune reamenajarea unei porțiuni de-a lungul Canalului Morii, delimitată de Parcul Farmec, str. Gorunului și str. Scorțarilor. Imagine: Verde pe Canalul Morii

Noi credem în modelarea spațiului urban în funcție de locuitori și prin implicarea acestora. Acesta este motivul pentru care dorim să consultăm locuitorii din zonă și să-i încurajăm să participe activ în dezvoltarea cartierului lor. În proiectul nostru propunem reamenajarea unei porțiuni de-a lungul Canalului Morii, delimitată de Parcul Farmec, str. Gorunului și str. Scorțarilor. În cartierele din Cluj sunt multe spații verzi nefolosite și vrem să le arătam vecinilor că prin implicare, aceste spații verzi se pot utiliza la un potențial mult mai mare.”, spun tinerii arhitecți.

Proiectul, detaliat mai jos, își propune să reabiliteze atât Parcul Farmec, cât și spațiile verzi limitrofe/de trecere către acesta.

Parcul Farmec – zonă de loisir și spațiu de joacă pentru copii

Parcul Farmec reprezintă o zonă în care se întâlnesc mai multe generații (copii, părinți, bunici, adolescenți dar și tineri), datorită preocupărilor și intereselor diverse ale celor care tranzitează / folosesc parcul: locul de joacă este frecventat de copii cu însoțitori (părinți sau bunici), persoane în vârstă care au activități de loisir (șah, table, plimbare), loc de întâlnire și povești, activități adiacente bisericii (ascultarea slujbei, împărțirea de pachete), tranzitul tinerilor dinspre zona de clădiri de birouri din Henri Barbusse către zona de conexiune P-ța Mărăști, precum și trecerea dinspre stația de autobus 36B către cartierul Mărăști. Zona atrage însă și persoane fără adăpost, lucru care face ca zona sa fie văzută ca fiind una nesigură. Deși parcul a suferit lucrări de modernizare în 2011, datorită lipsei unui program de întreținere regulată, igiena și funcționalitatea facilităților sunt destul de precare. Acesta este atât cazul locurilor de joacă pentru copii, cât și a grupurilor sanitare din parc.

Parcul Farmec, înainte și după reabilitarea propusă. Imagine: Verde pe Canalul Morii

Propuneri:

1. Igenizarea mobilierului de joacă: curățenie, revopsirea și repararea mobilierului;
2. Igenizarea gropii de nisip;
3. Revopsirea bancilor din parc;
4. Igenizarea toaletelor
5. Asigurarea unor cabine de schimb și toalete pentru copii
6. Înlocuirea coșurilor de gunoi;
7. Asigurarea pazei în zonă;
8. Vopsirea parapeților / gardurilor;
9. Igienizarea Canalului Morii;
10. Amplasarea unei pasarele noi pentru legătură cu Parcul Farmec;
11. Proiecție pe spatele centralei termice.
Propunerile vor îmbunătăți experiența celor care folosesc Parcul FARMEC, vor înlesni tranzitul din zonă, vor reactiva spiritual comunitatea și coeziunea între membrii comunității. De asemenea, va ușura tranzitului cu cărucioare, biciclete.

Spațiu verde neutilizat, zonă de trecere spre Parcul Farmec

Spațiul verde de peste Canalul Morii este folosit ca zonă de tranzit între Parcul Farmec / str. București și P-ta Mărăști, preponderant ca loc de plimbare pentru câinii din zonă și uneori de către copii. Datorită lipsei coșurilor de gunoi, acesta este de cele mai multe ori murdar ca urmare a prezenței animalelor de companie. Totuși, spațiul este curățat periodic și întreținut de către personalul Vilei Monis care se află în proximitate.

Zona de trecere spre Parcul Farmec, înainte și după reabilitarea propusă. Imagine: Verde pe Canalul Morii

Zona are și o deficiență clară a spațiilor de parcare și a spațiilor pietonale, pe o mare parte a străzii trotuarele fiind ocupate de mașinile din zona care nu au unde parca. Până în momentul de față există o listă de propuneri care ar putea contribui la atractivitatea zonei, care așteaptă completări. Acestea vor fi discutate cu comunitatea din zonă pentru a putea fi alese inițiativele cele mai potrivite nevoilor acesteia.

Propuneri:

1. Plantarea de arbori pe marginea Canalului Morii care să asigure umbra;
2. Amplasarea de coșuri de gunoi cu signalistică pentru proprietarii de câini, precum și pungi de gunoi pentru strângerea reziduurilor canine;
3. Amplasarea de bănci;
4. Refolosirea spațiului de deasupra punctului termic (gradină, mic spațiu de joacă: groapa de nisip acoperită, mobilier adaptat);
5. Reabilitarea exterioară a punctului termic.

Prin reorganizarea parcărilor și a trotuarelor se poate realiza o promenadă de-a lungul Canalului Morii. Reorganizarea locurilor de parcare poate duce la optimizarea locurilor și mărirea numărului de parcări.

Proiectul se dorește a fi implementat, pentru început ca intervenție temporară, în perioada aprilie-mai 2018 și beneficiază de sprijinul financiar al Centrului Cultural Clujean prin Fondul de Inovare Culturală.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCum reușim tranziția către un oraș durabil? Concluziile Întâlnirilor Europene din Transilvania.
Articolul următorTurda, locul I la nivel european pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.