Primul proiect de amenajare a unui spațiu public din România generat dintr-o mișcare civică: „Ne vedem în Sibiu”

487

La Sibiu se naște unul dintre cele mai inedite proiecte de amenajare a unui spațiu public, generat de oamenii care au inițiat cunoscuta mișcare civică #vavedemdinsibiu, un spațiu dedicat dialogului social, chiar în locul de unde a pornit această mișcare, Piața Huet. Inițial apărută ca o mișcare de protest, #vavedemdinsibiu s-a transformat într-un demers care dorește să construiască prin dialog, care încercă să îmbunătățească imaginea orașului și să dezvolte spații pentru dezbaterea publică.

Sub titulatura “Ne vedem în Sibiu“, Ordinul Arhitecților din România (OAR) Sibiu-Vâlcea a preluat ideea și a organizat un concurs pentru materializarea acestui spațiu de dialog, de agora. Scopul a fost de a genera o soluție arhitecturală care să faciliteze întâlnirile ad-hoc în spațiul public, care să devină un reper pentru dialogul social, să creeze un spațiu în care să se facă auzită vocea cetății, în care se educă și se activează spiritul civic dedicat deopotrivă comuniunii și comunității, iar săptămâna aceasta a fost anunțat proiectul câștigător.

Imagini din proiectul care va transforma Piața Huet din Sibiu într-o veritabilă agora

“Dacă ne adunăm competențele și ideile în dialog, vom produce mai mult bine decât prin dezbatere”,  Alexandru Gavozdea, președintele filialei OAR Sibiu-Vâlcea.

“Lucrurile au pornit de la protestul #vavedemdinsibiu. În primele două seri ale sit-in-ului din fața sediului PSD s-a format ad-hoc o agora: câțiva oameni, care înghețau pe acolo, s-au adunat în jurul unei lămpi, pe tabureți sau scaune pliante și s-au pus pe vorbit chestii deștepte. Alții s-au adunat în jurul lor, în picioare, pe scaune. Unii au făcut poze, alții au început să filmeze cu telefonul.  Și după aceea s-au gândit să facă asta mai des. Pentru că au început sa vorbească (deștept, transparent, constructiv) și despre felul în care funcționarea noastră particulară, para-instituțională și instituțională în acest oraș, poate fi îmbunătățită. Voila. Agora. În care câțiva oameni discută despre cetate și cum să facem să fie bine tuturor oamenilor. Fără ca cineva să aibă rețeta, nota bene. De aceea ne trebuie dialogul.”, spune pentru Cluj.info, Alexandru Gavozdea, președintele filialei OAR Sibiu-Vâlcea.

Deși organizat de OAR, proiectul aparține societății civile, după cum declară chiar președintele OAR Sibiu: “Proiectul aparține societății civile neformalizate. Adică nu e un al unui ONG sau similar, chiar dacă avem și membri de ONG-uri diferite și oameni complet neafiliați. OAR Sibiu-Vâlcea a preluat doar ideea de a organiza acest concurs, pentru că dacă vrei să faci o chestie ca lumea în spațiul public, faci concurs, iei un juriu competent și îți asumi că primești cel mai bun rezultat posibil. Noi, OAR, avem menirea de a sprijini societatea să se dezvolte armonios și oamenii să fie fericiți. În final despre asta e vorba în calitatea arhitecturii. E pentru oameni. Și unul din canale e acesta.”

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentDe la niciun metru pătrat de spațiu exclusiv pietonal în 2005, la 50.000 acum, Clujul este azi luat ca model de producere de spațiu public
Articolul următorCum reușim tranziția către un oraș durabil? Concluziile Întâlnirilor Europene din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.