Programul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a XIV-a, 13 – 20 august 2023

1974

Comunitatea locală, și nu numai, este invitată să ia parte la cea de-a XIV-a ediția a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestarea culturală care se va desfășura între 13 și 20 august 2023, cu programe preliminare în 12 august. Ediția este una care celebrează atât intrarea în maturitate a festivalului, cât și revenirea deplină în toate locurile de tradiție care l-au consacrat. 

Sunt 14 ani de existență, de întâlniri memorabile, în care ne-am pregătit pentru maturitate. Ne-am bucurat împreună și ne-am mândrit de valorile culturale care au putut fi prezentate publicului larg. În toți acești ani am arătat responsabilitate unii față de alții, precum și față de orașul nostru, de spațiile comune reprezentative. Spre exemplu, Ulița Lupilor – strada Mihail Kogălniceanu, care este un spațiu simbolic al Clujului ce promovează diversitatea istorică, religioasă și cultural-științifică. Dacă ne-am putea imagina o versiune mai mică a seriei noastre de evenimente, restrânsă la o singură stradă, ar fi Ulița Lupilor – Kogălniceanu și tumultul ei din timpul Zilelor Culturale Maghiare. Este strada care ne leagă pe toți cei care trăim în acest oraș.”, a declarat  Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecții de film la teatru, activități pentru copii, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, în mai multe de 50 de locuri de desfășurare, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut.

„Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt un eveniment major nu doar cultural, ci și din punctul de vedere al administrației locale și am dovedit an de an că susținem acest festival. În acest an, dacă este să mă refer exclusiv doar la partea de buget, alocările financiare din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj sunt în sumă de 630.000 lei. Mai trebuie să spun că ne bucurăm și noi că strada Kogălniceanu poate fi redată în întregime evenimentelor. Din păcate, nu am putut onora promisiunea de anul trecut, astfel încât strada Universității rămâne în continuare în construcție, dar restul străzilor pot fi folosite integral pentru derularea tuturor programelor din festival”, a spus Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, prezentă la conferință. 

Programele festivalului se vor desfășura anul acesta în toate locurile de tradiție care l-au consacrat – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Muzeului de Artă și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, dar și în alte spații intrate recent pe harta festivalului, precum Casa Libertății Religioase. 

Încă din avanpremiera festivalului, sâmbătă, 12 august, publicul va fi invita să participe la vernisajele bilingve a celor nu mai puțin de 18 expoziții ce vor fi adăpostite de mai multe spații expoziționale din oraș precum Muzeul de Artă, Bastionul Croitorilor, Galeria Apáczai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau Galeria Ars Sacra Claudiopolitana. Iubitorii de artă vor putea admira astfel expoziția individuală a pictorului Árpád Márton, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, expoziția artiștilor plastici din Sovata, expoziția de tapiserii a artistei Gazdáné Olosz Ella, expoziția In memoriam și Kántor Lajos, și multe altele.

Ediția a XIV-a a festivalului se va deschide oficial luni, 14 august, cu concertul violonistei Illényi Katica, acompaniată la pian de Bundzik István și de Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Dirijor va fi Kulcsár Szabolcs. 

Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat. Dacă marți, 15 august, scena va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, de miercuri concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan. Miercuri, 16 august, pe scenă va urca trupa rock Edda Művek; joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar; vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul se va delecta cu concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast. Astfel, festivalul va număra nu mai puțin de 50 de concerte de diferite genuri muzicale. 

Și în acest an publicul va putea participa la tururile ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, ocazie cu care descoperi orgile renovate ale bisericilor Sf. Mihail și Evanghelică-Luterană Pietati, grădina Miko și Muzeul Zoologic la UBB,  colecția Ars Sacra Claudipolitana, precum și patrimoniul cultural-istoric al Clujului. 

Nu va lipsi din program mult îndrăgita vizită în turnul Bisericii Sf. Mihail, care va fi deschis publicului de luni, 14 august, până sâmbătă, 19 august, între 10:00 și 17:00, și duminică, 20 august, între 13:00 și 17:00. Cei care vor dori să se bucure din turn de minunata panoramă a Clujului vor trebui să se înregistreze în prealabil online, pe zilelemaghiare.ro, începând de vineri, 11 august. Urcarea în turn se va face din jumătate în jumătate de oră, în grupuri de 20 de persoane.

„Inima festivalului” va bate din nou pe strada Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor. În Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va prinde din nou viață satul medieval cu programele sale pentru copii, iar strada Potaissa, cunoscută deja drept Strada Vinului, va găzdui și anul acesta târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România. 

De asemenea, publicul român iubitori de teatru se va putea delecta cu cele patru spectacole prezentate de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, toate cu subtitrare. Este vorba despre spectacolul regizat de Szilágyi Enikő Aceasta este învierea! (miercuri, 16 august, ora 20:00), Rubedeniile, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi (joi, 17 august, ora 19:00), Tinerii barbari, o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula în regia lui Vidnyánszky Attila jr. (vineri, 18 august, ora 19:00) și spectacolul Édes Anna, o dramatizare a romanului cu același nume al scriitorului Kosztolányi Dezső, în regia lui Szabó K. István (sâmbătă, 19 august, ora 20:00). Biletele de intrare pot fi procurate de pe www.biletmaster. ro şi la casieria teatrului. 

Cu mult entuziasm va avea loc anul acesta și cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și pe cărările răcoroase, șerpuitoare, ale pădurii Hoia. Înscrierile în concurs se fac pe site-ul donaton.ro, până miercuri, 16 august, ora 20:00. Numărul participanților este limitat, astfel încât doar primele 500 de persoane înscrise vor putea concura. Alergătorii își vor testa rezistența pe distanțele de 1, 5 și 10 kilometri, în 11 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani, 55-64 ani, și peste 65 ani). Taxa de înscriere este de 15 lei pentru concurenții sub 14 ani, și 25 de lei pentru participanții cu vârste peste 14 ani. În schimbul taxei de înscriere, toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de nevoie asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Pachetele de start pot fi preluate vineri, 18 august, între orele 15:00–20:00, de la punctul de informații din Piața Unirii.

Așa cum și-a obișnuit publicul, festivalul se va încheia și anul acesta pe scena din Piața Unirii cu o producție de mare amploare. Este vorba de concertul susținut duminică, 20 august, de Leslie Mándoki și trupa MánDoki Soulmates. Renumitul compozitor, producător, baterist și solist maghiar va avea alături vedete ale rockului și jazzului precum Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi. Muzicienii care urcă pe scenă în 20 august adună la un loc nu mai puțin de 35 de premii Grammy.

Programul complet al festivalului se poate vedea atât pe site-ul zilelemaghiare.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj în colaborare cu Asociația Clujul Comoară. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Referințe

logo-zilele-culturale-maghiare-cluj

Zilele Culturii Maghiare din Cluj nu este doar un șir de evenimente atractive vizitate de un public tot mai numeros,… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentMuntele Basmelor, parc de agrement pentru copii la Buscat Resort
Articolul următorArtiști în rezidență în satele transilvănene, în august, un proiect Centrul Cultural Clujean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.