
ReClothing Hub, primul hub din România dedicat exclusiv modei sustenabile, și-a deschis porțile în centrul municipiului Cluj-Napoca. Proiectul propune un nou mod de a interacționa cu hainele – bazat pe responsabilitate și creativitate, iar principalul scop este acela de a aduce alternative palpabile și de a educa întreaga comunitate cu privire la consum și cumpărături.
Noul spațiu îmbină un magazin de haine pre-loved atent selecționate, o zonă de evenimente care va găzdui schimburi de haine, ateliere și întâlniri cu designeri locali, dar și un colț de upcycling – aflat în curs de amenajare. Hub-ul poate fi vizitat pe Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 48.

ReClothing își propune să ofere o alternativă stilată, prietenoasă cu mediul și accesibilă la consumul clasic de modă. Fiecare piesă din shop are o poveste, iar atmosfera e relaxată, caldă și plină de inspirație – un loc unde pasiunea pentru haine întâlnește grija față de planetă.
„Ne dorim ca ReClothing Hub să fie mai mult decât un loc de shopping – să fie un spațiu viu, în care moda devine formă de exprimare, de pasiune, de grijă față de mediu și de implicare. Avem partea de shop unde le arătăm oamenilor că fiecare piesă vestimentară poate primi o a doua șansă, dar și partea de evenimente unde fiecare workshop și atelier are o structură unică și vine cu o importantă componentă educativă. Prin tot ceea ce facem ducem mai departe ideea că hainele chiar pot fi reinventate ușor, prin diverse moduri”, spune Ioana Pîrlea, fondatoarea proiectului.
De exemplu, în lunile aprilie și mai sunt programate două evenimente de schimb de haine, un workshop dedicat garderobei capsulă, dar și un eveniment pentru iubitoarele de modă vintage.

Cu ocazia lansării hub-ului a fost prezentată o micro colecție upcycled, formată din piese refăcute prin tehnici creative – cu diferite inserții textile. Iar la finalul lunii aprilie, ReClothing va inaugura un colț special de upcycling dedicat publicului: vizitatorii vor putea picta pe articole vestimentare, vor putea adăuga patch-uri, accesorii sau detalii personalizate, transformând hainele în expresii autentice ale stilului propriu.
Scopul proiectului ReClothing e acela de a reduce risipa în domeniul textil, domeniu aflat în top 3 ca poluare la nivel mondial. Un european aruncă, în medie, 12 kg de haine în fiecare an.
De-a lungul ultimilor ani, ReClothing a salvat peste 15 tone de articole vestimentare de la risipă, iar inițiativa continuă să inspire schimbare. Într-o lume în care purtăm doar o treime din hainele pe care le avem, proiectul oferă o alternativă sustenabilă și cool pentru un stil de viață conștient. Proiectul a început în cadrul JCI Cluj (o organizație non-guvernamentală cu proiecte dedicate comunității) în 2021, iar din 2024 acționează independent.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.