Sibiul caută artiști care să picteze fațadele gri ale orașului. Clujul și-a asumat, prin bugetarea participativă, că va demara un proiect similar, în curtea școlilor.

192
Sibiu International Street ART Festival a adus arta stradală pe zidurile școlilor și liceelor din Sibiu. Sursă foto: SISAF
Sibiu International Street ART Festival a adus arta stradală pe zidurile școlilor și liceelor din Sibiu. Sursă foto: SISAF

Sibiul caută artiști care să picteze fațadele gri ale orașului, în cadrul Sibiu International Street ART Festival (SISAF), ediția a IV-a, ce va avea loc în perioada 2-8 iulie 2018. Festivalul își propune să continue demersul de transformare a orașului într-o galerie de artă stradală.

Artiștii vor avea libertatea să exprime ceea ce simt atât prin murale de mari dimensiuni, cât și prin instalații de artă, sculpturi sau performance-uri, doritorii putând să trimită proiectele lor către festival, prin completarea unui formular pe site-ul streetartfestival.ro, până pe 6 mai 2018.

SISAF este unic în lume datorită celui mai amplu tur de artă stradală realizată pe zidurile școlilor și liceelor din oraș

Sute de bicicliști au participat la tururile de artă stradală Sibiu Street ART Festival din anii trecuți. Sursă foto: Turnul Sfatului
Sute de bicicliști au participat la tururile de artă stradală Sibiu Street ART Festival din anii trecuți. Sursă foto: Turnul Sfatului

Turul de artă stradală Sibiu Street ART Festival cuprinde cele 47 de murale realizate de-a lungul celor 3 ediții precedente ale SISAF, ce sunt marcate într-o hartă care se distribuie gratuit în hoteluri, spații de cazare și puncte de informare a turiștilor. Turul poate fi parcurs cu bicicleta în aproximativ două ore și jumătate. Muralelor deja existente, li se vor adăuga noi lucrări în acest an.

Merită de remarcat și că festivalul este sprijinit în mod direct de autoritățile locale din Sibiu, fiind cofinanțat de Consiliul Local și Primărie, fără însă a costa bugetul local o avere (în 2017, Primăria Sibiu a alocat festivalului numai 100.000 lei).

Clujul și-a asumat că va demara în acest an un proiect pilot de artă stradală în curtea școlilor

Artă stradală în curtea Colegiul National Pedagogic "Andrei Șaguna" din Sibiu. Sursă foto: SISAF
Artă stradală în curtea Colegiul National Pedagogic “Andrei Șaguna” din Sibiu. Sursă foto: SISAF

Prin proiectul Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul, una din inițiativele câștigătoare în cadrul bugetării participative de anul trecut, Clujul și-a asumat că va demara în acest an o serie de concursuri pentru realizarea de artă stradală pe fațadele câtorva școli din oraș. Luând exemplul orașului Sibiu, pereții unor școli din Cluj urmează să fie colorați de către artiști, punând copiii într-o relație mai apropiată cu arta.

L-am întrebat pe Kero Zen (artistul ce a pictat printre altele tramvaiele colorate din Cluj) de ce este importantă arta stradală și în special de ce este important proiectul „Artă în curtea școlii”, iată mai jos ce ne-a răspuns:

“De la picturile din peșteri, arta a călătorit alături de OM pe tot parcursul civilizației, sub diferitele ei forme de exprimare. Muralismul a fost omniprezent, încă de la început. S-a mutat din peșteri în locașuri de cult, a ajuns până la culmile aristocrației din renascentism și baroc.

Muralismul mexican, în frunte cu artistul Diego Rivera, a schimbat percepția asupra artei în spațiul public prin mesajul muralelor un caracter subversiv. A scos arta din grupurile de elita și din zonele mai putin accesibile și a pus-o în fața oamenilor. O caracteristică importantă a subculturii în care crește și acest fenomen cunoscut în zilele nostre ca și graffiti sau street art. 

Cum arta transfigurează omul, eu cred că, streetart-ul transfigurează orașul. Arta este o necesitate, nu un lux. Avem nevoie de cultură precum respirăm aer sau consumăm apă. Aceste aspecte ale vieții ar trebui să fie gratis indiferent de circumstanțe.

Prin proiectul „Arta în curte școlii” practic se creează un mediu creativ și pozitiv în care copiii noștri cresc și învață. Cluj-Napoca este un oraș viu și inteligent care învață tot mai mult din bunele practici ale altor orașe, la fel cum este și acest proiect, desfășurat cu succes la Sibiu.”, spune Kero Zen.

Picturile murale pot aduce culoare clădirilor gri construite în perioada comunistă și, de asemenea, pot aduce la viață cartiere dormitor sau zone lipsite de activitate economică. Ca și în cazul Sibiului, o serie de picturi conectate prin tematică pot crea trasee de plimbare în cartiere, zone altfel lipsite de puncte de atracție, și pot încuraja trecătorii să petreacă mai mult timp în spațiul public.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCTP Cluj: “Din mai sau iunie ne-am dori să preluăm pasagerii de la aeroport, cu autobuze electrice”
Articolul următorPrimăria Cluj și-a asumat ca prioritate transportul public, față de transportul cu automobilul personal. O analiză pe PMUD a ce mai trebuie făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.