Smida Jazz Festival 2019, o mini-vacanță “altfel” în Apuseni: muzică avangardistă, natură și impact pozitiv în comunitate

611

Smida Jazz Festival este unicul festival de jazz contemporan în aer liber din țară care îmbină muzica de calitate cu natura și relaxarea și care are în același timp o componentă importantă de responsabilitate pentru comunitate și pentru mediu. Festivalul are loc în fiecare an în Parcul Natural Apuseni, la mai puțin de 2 km de Doda Pilii, pe platoul de deasupra satului Smida. Ediția din 2019 va avea loc între între 15 și 18 august, de joi până duminică după-amiază.

Filozofia festivalului este de a îmbina partea muzicală, muzică avangardistă compusă din îmbinarea jazz-ului cu alte genuri muzicale, cu partea ce ține de natură și relaxare. Poziționat în Parcul Natural Apuseni, în timpul zilei sunt organizate tot felul de activități, de la tururi ghidate și vizite în peșteri din apropieri sau plimbări cu barca pe lac la jam session-uri și lecturi publice cu scriitori, precum și tot felul de workshop-uri. Smida Jazz Festival nu se vrea a fi un festival dedicat vreunei nișe sau alteia, ci este deschis oricui iubește muzica și natura.

La ediția din 2019, pe parcursul a 4 zile, între 15 și 17 august, de joi până duminică după-amiază, festivalul invită la a petrece o mini-vacanță “altfel” în Apuseni, în cadrul căreia participanții vor putea lua parte la tot felul de activități în aer liber și la concertele a 9 grupuri muzicale avangardiste (naționale și internaționale). La fața locului, va fi amenajat un camping, un food court, o parcare și vor fi puse la dispoziție mijloace de transport în comun pentru deplasarea înspre și dinspre Smida.

Mai multe informații despre artiști care vor cânta la Smida Jazz Festival 2019 puteți afla pe site-ul festivalului.

Impact în comunitate

Datorită festivalului, notorietatea zonei crește de la un an la altul și astfel, crește turismul (în apropiere de Smida sunt numeroase obiective turistice, în afară de satul în sine, precum: cascada Vălul Miresei din Răchițele, Peștera Mare din Valea Firii – complexul Humpleu, Cetățile Ponorului, Ghețarul de la Focul Viu ș.a.). Participanții la festival ori vin înaintea desfășurării în zonă ori rămân după, pentru a o explora, sau chiar revin în afara festivalului.

Odată cu creștere notorietății zonei, crește și gradul de ocupare a locurilor din unitățile de cazare, majoritatea deținute de către localnici, unități pe care festivalul le promovează pe website-ul oficial, atât ca alternativă la camping, cât și ca locații disponibile pentru întreg parcursul anului: smidajazz.ro/info/ (secțiunea Cazare).

Cei care au domiciliul în satele din apropiere beneficiază de intrare liberă la festival, iar organizatorii încearcă să identifice furnizori locali, de ale căror produse să fie oferite în zona dedicată food court-ului.

Festivalul colaborează cu Primăria Beliș, comuna din care face parte și Smida, și contribuie prin taxe la bugetul acesteia. De asemenea, împreună cu Administrația Parcului Natural Apuseni, festivalul a realizat anul trecut un video-documentar de promovare a zonei.

Gastronomie locală

La edițiile anterioare festivalul a beneficiat de un stand cu plăcinte al unui furnizor din Mărișel, un stand cu gustări locale (zacuscă, untură pe pâine) și alte feluri gătite la ceaun ale unui producător din Valea Ierii și a colaborat cu un furnizor de pâine din Răchițele. Anul acesta, organizatorii promit că pe lângă aceștia vor fi și alți producători locali, chiar dacă spun că nu e chiar ușor să identifice furnizori locali, având în vedere că aceștia trebuie să îndeplinească anumite standarde impuse de lege pentru a putea fi prezenți în cadrul festivalului. Astfel, oricine cunoște un producător din zonă, doritor să participe la festival, este invitat să contacteze organizatorii festivalului.

Responsabilitate pentru mediu

Festivalul urmărește să aibă un impact pozitiv cât mai important în zonă, atât pe perioada de desfășurare a festivalului cât și în afara lui, iar întreaga organizare a festivalului se face în mod responsabil față de mediu. Începând cu ediția a doua, festivalul are în echipă și un departament specializat pe acest segment.

Pe lângă acțiunile de igienizare în zonă, pe suprafața desfășurării festivalului și în zona de camping deșeurile sunt colectate selectiv, iar participanții sunt încurajați să se deplaseze cu mijloace de transport care poluează mai puțin (autobuzele puse la dispoziție de către organizatori) sau deloc (bicicleta – cei care pedalează minimum 50 de km până la festival beneficiază de intrare liberă, atât la festival, cât și camping)

Inovare și sustenabilitate

Festivalul pune în fiecare an la dispoziția participanților o instalație pentru încărcat dispozitivele mobile care e alimentată prin panouri foto-voltaice.

Organizatorii și-au propus să adauge, odată cu fiecare ediție, noi măsuri care să reducă amprenta lăsată de festival și care să educe participanții să acționeze în această direcție, spre a deveni cât mai sustenabili față de mediu și zona în care își desfășoară activitatea.

Info participare la festival

Accesul la festival, cât și la camping se face fie pe baza abonamentului (acces pe parcursul celor 3 zile), fie pe baza biletului pentru o zi. Fiecare dintre acestea asigură accesul unei singure persoane.

Prețul abonamentelor la festival: 199 RON (1 aprilie – 15 iulie), 229 RON (16 iulie – 15 august). Costul biletului pentru o zi la festival este de 80 de RON (preț unic).

Prețul abonamentelor la camping: 70 de RON (preț unic). Bilete pentru o zi la camping, care au prețul de 35 de lei, nu vor fi disponibile decât la festival, în limita disponibilității locurilor. Campingul este dotat cu pază, dușuri cu apă caldă, lavoare și toalete ecologice, iar festivalierii trebuie să aducă propriul cort.

Ca în fiecare an, copiii sub 14 ani au acces liber la festival și la camping, așa că participanții sunt încurajați să vină alături de toată familia, și chiar cu patrupezii, fiind un eveniment pet-friendly.

Biletele pot fi cumpărate de pe website: www.smidajazz.ro/bilete sau online de pe eventbook.ro, eventim.ro, bilete.ro, iabilet.ro și myticket.ro, cât și offline de la partenerii acestora.

Referințe

smida-jazz-festival
  • Smida, comuna Beliș, județul Cluj

Smida Jazz Festival reprezintă o escapadă în natură pe ritmuri de jazz contemporan vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPropriul tău spa acasă: ciubăr și saună din lemn
Articolul următorUn sistem de recipiente refolosibile pentru serviciile de livrare mâncare, câștigătorul primului hackathon din țară pe tema tranziției către economia circulară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.