Start înscrieri Com’ON Cluj-Napoca: tinerii sunt invitați să-și înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun

132

Procesul participativ pentru tineret Com’ON Cluj-Napoca ’22 a luat startul pe 25 mai, și așteaptă tinerii să-și înscrie ideile creative pentru un oraș mai bun. Grupurile de tineri clujeni sunt invitate să își înscrie inițiativele pe comoncluj.ro până luni, 27 iunie 2022, pe teme precum sănătate, învățare, participare ori activarea mediului.

Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte 4.500 de lei și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

La Com’ON Cluj-Napoca ’21 s-au pus în practică 36 de idei ale 90 de tineri clujeni. Ideile implementate au fost dintre cele mai diverse: ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial, căsuțe cu gânduri bune în Parcul Central, sesiuni de aerobic la Baza Sportivă Gheorgheni, scrisori cu mesaje de încurajare scrise și citite pe Cetățuie, teatru la școală, proiecții de filme și ateliere de educație de sănătate pentru copii, campanii de donat sânge, acțiuni de ecologizare, sesiuni online de terapie prin artă.

”It’s ON again! Suntem super curioși care sunt ideile tinerilor pentru Cluj-Napoca în acest an și suntem pregătiți să-i susținem! Com’ON este un program pentru tineri, dar tinerii nu uită pe nimeni: inițiative în oraș sau în cartiere; inițiative pentru bunici, tineri sau pentru copii; inițiative online sau onsite; inițiative filosofice, eco, de comunitate sau de carieră  – ai zice că we do well together. Dacă sunteți sau știți tineri faini ai Clujului, trimiteți-i la noi – suntem aici pentru ei ca ei să fie aproape de Cluj-Napoca, adică de noi toți. Com’ON!”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca ’22.

Anul acesta, procesul participativ va continua să aibă în centru motto-ul Let’s do well together!, și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună.

Cine și cu ce poate participa? Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană. Un grup poate propune oricâte inițiative consideră – implementate online sau offline, însă vor fi premiate maximum 3 inițiative – dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici

Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe comoncluj.ro, completând acest formular. Termenul limită al înscrierilor este luni, 27 iunie, ora 12 la prânz.

Cum se desfășoară procesul? Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 35 de idei în ordinea voturilor vor fi susținute financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu până la 4.500 de lei fiecare și vor putea fi puse în practică până la sfârșitul lunii noiembrie 2022. Faptul că membrii comunității vor decide asupra alocării resurselor financiare către cele mai bune idei reprezintă esența bugetării participative pentru tineret, “motorul” Com’ON. 

Temele prioritare relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care Com’ON Cluj-Napoca pune accent la această ediție:

Sănătate/HealthCum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional? 

Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, emoțională, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos – ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem. 

Învățare/Learning – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală – inclusiv tool-uri digitale – care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care abordează relația professor-elev/student, care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie. 

Participare/ EngagementCe pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

Activarea Mediului/ Enabling Environment – De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Tinerii sunt încurajați să identifice și să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, sunt așteptate idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și politici publice de susținere a tinerilor. 

Tipurile de idei descrise mai sus au rolul de a-i inspira pe tineri să-și formuleze inițiative proprii, dar cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea celor interesați.

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul Com’ON Cluj-Napoca, respectiv pe pagina de Facebook sau Instagram.

Referințe

comon-cluj-2022

Com’ON Cluj-Napoca este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și… vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPe 4 iunie, TEDxCluj 2022 deschide seria evenimentelor de vară din Cluj
Articolul următorTelios Care lansează, în incinta Cluj Business Campus, prima clinică hybrid din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.