Un nou traseu turistic interactiv, circuitul satului Bonțida, a fost inaugurat în județul Cluj

102

La începutul lunii octombrie s-a inaugurat un nou traseu turistic tematic în județul Cluj, circuitul satului Bonțida. Parcurgerea lui, indiferent de varianta aleasă, durează între 1 sau 3 ore și este recomandat pentru orice tip de turiști, fie ei familii cu copii sau tineri pasionați de istorie și drumeție.

Turiștii care vizitează acum satul Bonțida din județul Cluj pot descoperi istoria și cultura autentică a locului și printr-un traseu turistic inovativ, interactiv și plin de povești. „Poteci cu Povești” le propune vizitatorilor trei rute distincte: poteca din centru, poteca târgoveților și poteca din pădure. Fiecare traseu oferă o experiență unică, în care turiștii pot asculta, prin intermediul unor povești audio originale, relatările localnicilor despre istoria cunoscută și mai puțin cunoscută a fiecărui obiectiv. 

Pe poteca din centru turiștii pot descoperi povestea celor 3 biserici din sat (ortodoxă, catolică și reformată) dar și modul în care construcția lor a fost realizată sub imboldul unei relații de dragoste. Poteca târgoveților îndeamnă la o reflecție asupra modului în care cele 2 mori din sat și târgul aveau un loc central în viețile localnicilor de altă dată și cum acestea conturau interacțiunile cu satele din jur. Poteca din pădure ne aduce aminte de importanța biodiversității din zonă, Bonțida făcând parte din microregiunea Ținutul Fluturelui Albastru, de conexiunea om-natură, dar ne dezvăluie și o panoramă frumoasă a împrejurimilor satului. 

Acest traseu reprezintă o premieră în zonă, combinând patrimoniul cultural, natural și uman al Bonțidei cu tehnologia modernă. La fiecare popas, turiștii au ocazia să se conecteze cu vocea unui localnic, care împărtășește o poveste autentică despre locurile și obiectivele importante din sat. 

Traseul a fost realizat de Asociația Plaiuri noi împreună cu Primăria Bonțida și a fost finanțat de Lidl România prin Fundația Comunitară Cluj. 

Toate detaliile traseului precum și poveștile interactive se pot găsi pe site-ul www.tinutulflutureluialbastru.ro/bontida

Cercetare și colaborare locală 

Proiectul „Poteci cu Povești” a fost rezultatul unei munci de șase luni, timp în care echipa a cercetat și documentat obiectivele culturale, naturale și istorice ale Bonțidei. Echipa a luat interviuri localnicilor și a colaborat activ cu elevii școlii din sat, implicându-i în procesul de selecție a celor mai importante elemente de patrimoniu care definesc Bonțida. 

Elevii au contribuit cu idei și au participat la testarea unei părți a traseului, aducând o perspectivă tânără asupra elementelor de identitate locală. Această colaborare a făcut traseul mai accesibil și atractiv pentru toate vârstele. 

O inaugurare plină de entuziasm 

Inaugurarea traseului a avut loc în prezența a 25 de participanți, localnici și orășeni, care au primit cu entuziasm noua inițiativă turistică. Evenimentul a fost ghidat de membrii Asociației Plaiuri Noi, alături de localnicii care au contribuit la realizarea poveștilor audio. Participanții au avut astfel ocazia să interacționeze direct cu istoria vie a satului, povestită chiar de cei care au trăit-o. 

O inițiativă pentru viitorul comunității 

„Poteci cu Povești” este parte dintr-un proiect implementat de Asociația Plaiuri Noi împreună cu Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul financiar al fondului LIDL România. Proiectul își propune să valorifice și să protejeze patrimoniul rural, integrând comunitatea locală în procesul de dezvoltare turistică. 

Asociația Plaiuri Noi, cu o experiență de 6 ani în derularea proiectelor complexe în mediul rural din județul Cluj, se concentrează pe activarea grupurilor comunitare locale, protejarea spațiilor valoroase și crearea de strategii sustenabile pentru dezvoltarea comunităților rurale. Proiectele lor îmbină abordări la firul ierbii cu o misiune strategică pe termen lung. 

Fundația Comunitară Cluj este o organizație non-guvernamentală care aspiră să fie un leader în stimularea schimbării sociale colaborative și incluzive, conectând nevoile cu resursele din Cluj, cu scopul de a îmbunătății calitatea vieții locuitorilor săi. 

Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune din județul Cluj compusă din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. 

Referințe

asociatia-plaiuri-noi

Asociația Plaiuri Noi are convingerea că locurile se pot dezvolta și prin branduri locale care spun o poveste coerentă. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentZiua Porților Deschise la Stația Teatru / Muzical și începutul celei de-a doua stagiuni
Articolul următorGranturi de până la 15.000 € per proiect pentru proiecte de mediu ale asociațiilor clujene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.