Echipa Verde pe Canalul Morii a inaugurat duminică, 6 mai, în cartierul Mărăști din Cluj, un proiect de amenajări temporare ce-și dorește să sublinieze importanța cursurilor de apa din oraș și potențialul spațiilor verzi nefolosite.
O amenajare corespunzătoare a Canalului Morii ar permite traversarea orașului de către pietoni și bicicliști, pe axa E-V, într-un mod mult mai liniștit și mai plăcut decât pe arterele principale și ar determina o mai bună utilizare a spațiilor verzi nefolosite de pe parcursul lui.
Formată din studenți la arhitectură, tineri arhitecți, ingineri, antropologi și peisagiști, echipa Verde pe Canalul Morii și-a propus reabilitarea zonei parcului Farmec din Mărăști, prin salubrizarea, reconversia și accesibilizarea unor spații publice existente, punând în special accentul pe importanța implicării comunității. De altfel, vecinii din zonă s-au implicat în proiect, atât în etapa de consultare, cât și în cea de implementare.
„Nu trebuie să așteptăm doar după Primărie să vină să facă, ci trebuie să ne implicăm cât mai mulți, să ne zicem părerea și efectiv să facem ceva și să cerem să fim susținuți.”, spune Anda Gheorghe, una dintre tinerele arhitecte din echipa Verde pe Canalul Morii.
Proiectul a constat în realizarea a doua amenajări în zona din spatele Parcului Farmec din Mărăști.
Prima amenajare se referă la o pasarelă temporară, ce leagă Parcul Farmec de spațiul verde situat între Canalul Morii și blocurile din zonă.
Pasarela s-a născut din necesitatea de a avea o legătură sigură și fluidă între Parcul Farmec şi celălalt mal al Canalului Morii. Noua pasarela permite un flux de mai mult de două persoane, accesibilitatea atât a cărucioarelor sau a persoanelor în vârstă, cât și siguranţa podului indiferent de sezon, avantaje care lipseau la podul din metal existent.
A doua amenajare a constat într-o instalație de paleți, care are rolul de a activa spațiul verde dintre blocuri și Canalul Morii.
Amenajarea se integrează și se adaptează spațiului existent, fără a-i aduce schimbări majore și se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la copii la oameni în vârstă).
Lemnul a fost ales ca material principal, atât pentru instalație cât și pentru pod, pentru a crea o legătură între spațiul verde și Parcul Farmec, un traseu care să invite oamenii să-l parcurgă.
Echipa Verde pe Canalul Morii așteaptă acum părerile locuitorilor despre cum ar trebui să arate tronsonul Canalului Morii dintre străzile Scorțarilor și București, inclusiv spațiile publice aferente acestuia, urmând ca ulterior sa realizeze un raport pe care să îl înainteze administrației locale.
După prelucrarea informațiilor (fie ele pro sau contra unui proiect de reabilitare a zonei) echipa va face public materialul rezultat pentru a putea fi consultat de toți cei care au trimis aceste informații. După acestă sesiunea de consultare, raportul va fi finalizat și va fi trimis Primăriei Cluj.
“Am dori să le mulțumim vecinilor care s-au implicat în proiect în etapa de consultare, de implementare, și care continuă să se implice și acum, după eveniment, prin obținerea informațiilor legate de nevoile unui număr cât mai mare al comunității aparținătoare, informații care vor fi folosite la întocmirea raportului final.”, spun cei din echipa proiectului.
Toți cei interesați să-și spună părerea pot lăsa un mesaj pe pagina de facebook Verde pe Canalul Morii sau pot trimite un e-mail la adresa verdepecanalulmorii@yahoo.com, până la data de 25 mai 2018.
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.