Un startup din Cluj vrea să creeze prima “cafea digitală”, un dispozitiv pe bază de câmpuri magnetice care crește performanța cognitivă

289
Prototipul Xcite, un dispozitiv pe bază de câmpuri magnetice, care crește performanța cognitivă. Foto: Innovation Labs

Xcite, un startup din Cluj format din studenți de la Politehnică și Medicină vrea să creeze prima “cafea digitală”, un dispozitiv pe bază de câmpuri magnetice, care crește performanța cognitivă, similar cu efectul unei cafele, dar fără efecte secundare.

Un prototip al dispozitivului a fost prezentat în finala Demo Day Innovation Labs 2019 Cluj ce a avut loc pe 8 mai la Cinema Dacia din Mănăștur. Ei și alte 5 idei/startup-uri vor reprezenta Clujul în finala Innovation Labs pe țară, pe 20 mai, la București.

Prototipul Xcite, prezentat la Demo Day Innovation Labs 2019 Cluj. Foto: Cluj.info

Xcite este un dispozitiv bazat pe tehnologia TMS (Transcranial Magnetic Stimulation), care urmărește să dezvolte performanțele cognitive ale adulților, prin stimularea neuronilor implicați în procesul de atenție și memorie. Pe termen lung, dispozitivul poate funcționa ca o alternativă a excesului de stimulante de tipul energizantelor și cafelei, dar fără efectele secundare ale supradozei de aceste substanțe.

O parte din echipa Xcite: Alexandra Ureche (studentă la UMF Cluj), Linca Tudor și Marius Petreus (studenți la UTCN). Alături de ei mai face parte din echipă și Andrei Florea, IT-ist la o firmă din București. Foto: Innovation Labs

Celelalte echipe finaliste care vor merge să-și prezinte ideile la Demo Day București, între 19-20 mai, sunt: CNEO, Visionary, Xcite, SportSpace, Mony, VerneAR.

CNEO redefinește felul în care pacienții trec prin recuperarea medicală. Îmbinând medicina și IT-ul au venit cu o soluție smart prin care pacienții se pot recupera de oriunde, mai rapid și la un preț mai mic. Făcând o plăcere din exercițiile medicale, îmbunătățesc și calitatea serviciilor oferite de clinicile de kinetoterapie. Startup-ul pune la dispoziție un sistem de management al pacienților prin care kinetoterapeuții vor putea supraveghea, ghida și ajuta pacienții mai ușor și fără a fi nevoie de prezenta fizica.

Visionary permite diagnosticarea deficiențelor de vedere în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani prin utilizarea unor elemente de gamificare. Totodată, aplicația le permite părinților să monitorizeze modul de evoluție a problemelor oftalmologice ale copiilor, contribuind astfel la reducerea riscurilor de apariție a unor complicații.

Mony este o aplicație ce permite utilizatorilor să aibă o evidență a cheltuielilor zilnice, cu scopul de a-i ajuta să-și gestioneze mai bine bugetul personal sau familial. Cu alte cuvinte, produsul se dovedește folositor tuturor celor care urmăresc să economisească bani, oferind informații agregate privind comportamentele de consum care contravin intereselor, obiectivelor sau principiilor de viață asumate de către utilizator.

SportSpace este o aplicație făcută pentru persoanele active care au dificultăți în a găsi pe cineva care să se alăture acestora pe teren. Aplicația oferă flexibilitate și posibilitatea de a alege dintr-o varietate de sporturi, utilizatorul selectându-și locația, ora și sportul, pentru a găsi ulterior persoana sau echipa cu care să-l practice.

Verne AR utilizează tehnologia realității augmentate pentru a oferi participanților la evenimente o experiență inedită. Aplicația oferă scene personalizate pentru organizatorii evenimentului, precum elemente de recuzita statice sau animate, care oferă o experienta comuna intre persoanele care interacționează cu ele. De asemenea, proiectul susține comunitatea artiștilor locali, oferind posibilitatea găzduirii expozițiilor AR.

Despre Innovation Labs 2019 Cluj

Innovation Labs 2019 Cluj-Napoca este un program organizat de Transylvania Institute of Technology și Asociaţia Tech Lounge, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Medicover precum și The Romanian–American Foundation ca partener strategic, și cu susţinerea Arobs Transilvania Software împreună cu partenerii academici: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca.

Innovation Labs este structurat în trei etape: Hackathon, Boost Day și Demo Day.

Hackathon–ul inițial, de 24 de ore, este un eveniment incitant ce oferă tinerelor echipe șansa de a–și contura mai clar ideile, de a le susține în faţa juriului și a publicului, de a obţine feedback de la mentori din ecosistemul inovării digitale și de a–și consolida echipa. Cele mai bune echipe continuă să își dezvolte produsele în cadrul programului de mentorat, prin întâlniri săptămânale cu specialiști de top din industria ICT și din business. Împreună cu mentorii, tinerii își consolidează și testează prototipul iniţial pentru a obţine un produs funcţional și validat cu clienţi reali.

Echipele își prezintă prototipurile finale pe 20 mai la Demo Day, în faţa juriului, potențialilor investitori, parteneri și mass media. Demo Day aduce împreună oamenii ce creează, în startup-uri proprii sau în companii de vârf, tehnologii captivate, deschizând conversații și oportunități. Evenimentul final al Innovation Labs deschide un nou început pentru echipele participante, prin șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori.

Ovidiu Petru Stan, Program Manager Innovation Labs Cluj: “Una dintre problemele cele mai mari pe care le-am observat de-a lungul carierei mele din cercetare este lipsa sinergiei dintre știinţă, inovaţie și business. Innovation Labs reușește să creeze legătura dintre cele trei prin susţinerea tinerilor participanţi în dezvoltarea de soluţii eficiente și practice pentru comunitate. Prin intermediul programului, candidaţii reușesc să înţeleagă mecanismele de introducere într-o problemă știinţifică și învaţă cum să o soluţioneze prin creativitate și printr-o abordare pragmatică. Diferenţele dintre participanţii de la începutul programului și cei care îl finalizează se observă în special la percepţia acestora asupra produsului, pieţei dar și asupra lor înșiși. Innovation Labs oferă un mod disruptiv de educaţie de-a lungul celor 3 luni de mentorat prin care tinerii din mediul tehnic deprind o afinitate pentru mecanismele pieţei și învaţă arta flexibilităţii, iar cei din zona de afaceri, cercetare, comunicare sau design explorează mijloace prin care își materializează ideile” .

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentAtelier de fabricare de bere artizanală din pâinea care rămâne de la brutării, la a doua ediție a Craft Tranzition Party
Articolul următorA doua oară pe Canalul Morii: concurs de idei pentru activarea cursului de apă din zona Parcului Farmec din Mărăști

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.