Viitorul spațiilor publice din Cluj dezbătut de experți pe Strada Potaissa, la Piața de flori altfel

263

Strada Potaissa a fost duminică, 22 iunie 2024, gazda unei dezbateri despre revitalizarea spațiului public, reunită sub umbrela unor inițiative vibrante ce transformă spațiile urbane în locuri de întâlnire și creativitate. Andi Daiszler, fondatorul evenimentului Strada Potaissa – Piața de flori altfel, și-a exprimat entuziasmul pentru această întâlnire, subliniind importanța comunității și colaborării pentru revitalizarea orașului.

“Eu sunt Andi Daiszler, fondatorul Străzii Potaissa – Piața de flori altfel, unul dintre motivele pentru care suntem astăzi aici. Sunt onorat să vă am ca și oaspeți alături de mine”, a deschis Andi discuția.

Participanții și viziunile lor

Xenia Hopârtean, reprezentanta Sports Festival, Urban Playfield și Transilvania Open, a evidențiat cum sportul poate transforma spațiile urbane. “Folosim sportul pentru a transforma spațiile la care noi avem acces și mi se pare o manieră foarte interesantă,” a spus Xenia. Urban Playfield, o inițiativă derivată din Sport Festival, readuce bucuria jocurilor copilăriei în centrul orașului. “Am pornit de la amintirile legate de cum ne jucam noi în spatele blocului sau pe stradă când eram mici”, a explicat ea.

Angela Kallo, reprezentanta Scenei Urbane, a adus în discuție importanța creativității și a implicării comunității în reimaginarea spațiilor publice. “În 2011 a fost inițiat acest proiect de către Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, și a început prin a sonda nevoile urbei”, a explicat Angela. Ea a oferit exemple concrete de succes, precum transformarea străzii Kogălniceanu și a Grădinii Botanice în locuri de întâlnire și cultură.

Dan Clinci, reprezentantul Asociației Urbannect și arhitect de profesie, a vorbit despre necesitatea educării publicului în utilizarea corectă a spațiilor urbane. “Lumea nu are o bază educativă privitoare la ceea ce înseamnă utilizarea spațiului urban”, a spus Dan. El a subliniat importanța organizării evenimentelor la nivel de comunitate pentru a schimba perspectiva oamenilor asupra orașului.

Laura Mihăilă, Head of Marketing Communication la Raiffeisen Bank România, a adus în discuție rolul finanțării în succesul inițiativelor comunitare. “Majoritatea sunt inițiative private care au nevoie de finanțare și oarecare deschidere pentru finanțare”, a spus ea. Laura a subliniat importanța proiectelor care reconfigurează spațiile urbane și contribuie la fericirea și prosperitatea comunităților.

Perspective legate de revitalizarea spațiilor publice

Angela Kallo a subliniat rolul Scenei Urbane în inițierea de proiecte care să răspundă nevoilor comunității. “Am început prin a sonda nevoile urbei și evident, din primul moment, a fost destul de clar că sunt foarte, foarte multe puncte nevralgice care trebuiesc cumva acoperite”, a explicat ea. Proiectele lor, de la proiecțiile de film în Grădina Botanică la spectacolele fabuloase de 1 noiembrie din Cimitirul Central, au transformat spațiile publice în locuri de întâlnire și reflecție.

Xenia Hopârtean a explicat că Urban Playfield nu s-a născut neapărat din dorințele clujenilor, ci din succesul și solicitările primite în timpul Sport Festival din partea altor orașe. “Am primit întrebarea: ‘Dar de ce nu veniți și la noi în oraș cu sportul?'” a spus ea. Această inițiativă a adus jocurile copilăriei în inima orașului, transformând locuri obișnuite în spații de joacă pentru toate vârstele.

Laura Mihăilă a subliniat importanța sustenabilității și a implicării în proiecte comunitare. “Ne implicăm în proiecte care vorbesc despre reconfigurarea spațiului urban, fie că este vorba de Urban Playfield, Potaissa sau Străzi Deschise din București”, a spus ea. Laura a evidențiat cum prosperitatea din mediul urban duce la o dorință crescută de a trăi într-un mediu mai verde și mai prietenos.

Dan Clinci a vorbit despre importanța educației și a organizării evenimentelor pentru a schimba modul în care oamenii percep orașul. “În momentul în care organizezi evenimente și acțiuni temporare, oamenii încep să schimbe perspectiva despre oraș”, a explicat el. Dan a anunțat și ediția 2024 a evenimentului “Vamos a la Playa” (26 iulie – 4 august), care va transforma din nou plaja Grigorescu într-un loc de întâlnire și celebrare comunitară.

“A încerca să gestionezi sau să administrezi spațiul public în așa fel încât să permită partajarea de evenimente, să-și schimbe funcțiunea, să fie flexibil, păstrând o proporție între parcuri, malul apelor și spații pietonale care să permită contact și desfășurarea de activități, acesta cred că este secretul unui oraș de succes”, a adăugat Dan Clinci.

Concluzii și viziuni legate de spațiul public ideal

Discuțiile din cadrul dezbaterii au evidențiat diversitatea și creativitatea în abordarea viitorului spațiilor publice din Cluj-Napoca. De la sport la cultură și finanțare, fiecare participant a adus o perspectivă unică asupra modului în care orașul poate deveni un loc mai bun pentru toți cetățenii.

Angela Kallo a subliniat că “orașul este în noi, nu este în afara noastră și tot ce facem ar trebui să facem din suflet, pentru că facem pentru noi”.

Xenia Hopârtean a adăugat că spațiile publice trebuie să fie despre comunitate și diversitate, oferind oportunități pentru toate cauzele și interesele.

Laura Mihăilă a concluzionat că “dorința de a trăi mai bine în oraș este un aspect al prosperității și o formă în care încercăm să fim fericiți cu noi înșine și cu comunitatea noastră.”

Dan Clinci a subliniat importanța existenței unei platforme urbane de bază (piețe și străzi pietonale) pentru evenimente comunitare, pentru a transforma orașul într-un loc vibrant și incluziv.

“Pentru ca să aibă succes, spațiul public trebuie să aibă patru lucruri esențiale: să fie reprezentativ și frumos, să fie accesibil (adică toată lumea să poată ajunge la el și să-l folosească), să fie sigur (nu trebuie să te temi) și să fie activ.”, a adăugat Dan Clinici.

În final, Andi Daiszler a rezumat spiritul întâlnirii: “Viitorul va fi mai colorat, va fi mai populat de oameni curioși, va fi mai explorator decât a fost trecutul și cumva ne asigură că ne apropiem de direcția în care vrem să mergem.”

Dezbaterea a arătat că viitorul spațiilor publice din Cluj-Napoca este promițător și plin de oportunități, orașul având o comunitate dedicată și creativă care lucrând împreună poate transforma orașul într-un loc mai bun pentru toți.

Referințe

strada-potaissa-cluj-logo
  • Strada Potaissa, Cluj-Napoca

Strada Potaissa este o piață de flori altfel, un eveniment inspirat de seria Street Delivery. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentElectric Castle 2024 va oferi acces gratuit la apă potabilă pentru participanți
Articolul următorTosca de Giacomo Puccini va fi atracția serii de vineri în Piața Unirii, în cadrul Opera Aperta 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.