Vlad Căpușan: ”Am în plan să duc steagul campaniei Roșia Montană pe vârfurile pe care voi ajunge, purtând astfel pe cele mai înalte culmi ale Europei manifestul unei țări întregi.”

97
531625_361949223876123_747959964_n

Mai sunt câteva zile până la deschiderea oficială a festivalului FânFest din Roșia Montană și anul acesta mai mult ca niciodată studenții, voluntarii, jurnaliștii, artiștii și personalitățile din toate colțurile României au găsit propriile lor metode pentru a susține campania “Salvați Roșia Montană”. Amintesc de Maia Morgenstern, Dragoș Bucur, Mihai Goțiu, Mihnea Blidariu, Dan Prejovschi, Cristian Tudor Popescu, Tică Darie, Cristian Anghel și mulți alții care au demonstrat că patrimoniul, valorile culturale și turismul ar trebui să primeze și să fie susținute.

Pe Vlad Căpușan l-am cunoscut anul trecut: un tânăr clujean pasionat de alpinism care a cucerit în premieră pentru România trei vârfuri din Himalaya: Naya Kanga, de 5.887 de metri, Lobuche Est, de 6.370 de metri, și Kusum Kanguru, 6.370 de metri. Am vorbit despre pasiunile lui, arta și alpinismul, despre aventurile lui pe munți iar când a venit vorba de Roșia Montană și-a exprimat în mod clar opinia despre proiectul de exploatare a aurului propus de Roșia Montană Gold Corporation.

“ Cred în valoarea Roșiei Montane și cunosc mizeriile și gunoaiele din spatele proiectului RMGC. Am decis să merg la Roșia Montană și să mă conving singur de nenorocirea de acolo…Când am ajuns am fost surprins să văd starea în care se află localitatea…șubredă și fără viață, dar mai ales puternic acaparată de acest virus numit RMGC .. Am fost întâmpinat de un băiat de 20-25 ani care văzându-mă a spus : “Sper că veniți să ne ajutați. Să știți că zic pe scurt NU proiectului!”. A fost o încurajare nesperată care mi-a aruncat o motivație uriașă… Am în plan să duc steagul campaniei Roșia Montană pe vârfurile pe care voi ajunge, purtând astfel pe cele mai înalte culmi ale Europei manifestul unei țări întregi. Roșia Montană este un simbol al luptei românilor cu un sistem corupt și murdar, o moștenire și un tezaur național, dar și un posibil dezastru natural iremediabil, o sfidătoare distrugere de patrimoniu istoric, în paralel cu dezastrul ireversibil al unei bucăți din România.”

Anul acesta Vlad, alături de colegii lui Constantin Gozman, Alexandru Bogdan și Paul Popescu, se pregătește intens pentru o nouă expediție în Himalaya. Alpiniștii au fost plecați timp de trei săptămâni în munții Alpi, o călătorie făcută cu scopul de a le testa limitele iar Vlad Căpușan nu a uitat de Roșia Montană și ne-a trimis câteva fotografii cu banner-ul campaniei SRM.

“Personal de fiecare dată când ajung în Alpi mă simt extraordinar, ca și acasă, fiind un sentiment deosebit de plăcut să revăd râurile, văile, ghețarii și vârfurile pe care le-am cățărat cu ceva ani în urmă. Suntem conștienți de pericolele la care ne expunem și mai ales de faptul că doar în ultima lună, peste 18 alpiniști și-au pierdut viața în Alpi, în special datorită avalanșelor, dar atât timp cât luăm decizile bune și nu riscăm fără rost cred că ne vom atinge obiectivul principal, acela de a ne întoarce cu bine acasă. În cele 3 săptămâni am atins trei vârfuri fantastice pe niște rute tehnice care ne-au testat limitele în mai multe rânduri, dar până la urmă totul a ieșit grozav. E vorba despre Matterhorn -fața nordică, Weisshorn -creasta Ostgrat integrală și Mont Blanc prin creasta Inominata integrală. Am reușit să pășim pe un vis cu ajutorul lui Dumnezeu!

Evident am dus banner-ul campaniei SRM pe toate cele 3 rute, dar și în taberele de bază când îl puneam pe cort să îl vadă toți munții.”

Dacă doriți să aflați mai multe despre expediția “Vertical Himalaya 2012”, aventurile lui Vlad Căpușan și coechipierii lui accesați extremeexplorer.ro/ sau facebook.com/pages/Extreme-Explorer.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentÎmpreună cu tine, facem FânFest la Roșia Montană! Donează!
Articolul următorDespre o mișcare

1 COMENTARIU

  1. În cursul lunii februarie 2012, o echipă de geologi, româno-canadiană, urmărind rămăşiţele filonului de aur la una dintre galeriile săpate de agatârşi în urmă cu 5.500 de ani la Roşia Montană au făcut din întâmplare o descoperire care ar putea răsturna toată istoria omenirii. Ei au descoperit la baza galeriei capătul rectangular al unei lespezi aurii care nu părea a fi o rocă naturală. După prelevarea unei mostre, din rezultatele analizei de laborator a reieşit că era vorba într-adevăr de o piatră compozită, obţinută din amestecul a 15% praf de granit, 30% wolfram şi 55% pulbere de aur de 50 de karate, după o tehnologie imposibil de reprodus în condiţiile ştiinţei actuale.
    (….)

    „Lucrurile însă au devenit de-a dreptul uluitoare atunci când, – declară de data aceasta reputatul arheolog, al cărui nume din motive de siguranţă personală nu-l putem face public – la ridicarea lespezii s-a putut observa un soi de puţ cu diametrul de 4 metri în interiorul căruia cobora o scară elicoidală ale cărei trepte erau săpate în pereţii puţului, de parcă fuseseră tăiate cu laserul. Din interiorul puţului emana o lumină lăptoasă, violacee….”

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/soc-si-groaza-pe-facebook-scheletul-unui-dac-inalt-de-zece-metri-descoperit-la-rosia-montana_1003197.html#ixzz25hhGL0Oi

    http://www.realitatea.net/soc-si-groaza-pe-facebook-scheletul-unui-dac-inalt-de-zece-metri-descoperit-la-rosia-montana_1003197.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.