21-30 Septembrie: Reclaim the Fields la Roşia Montană

110

Intre 21-30 Septembrie 2011, peste 500 de activisti din intreaga Europa si din Romania, vor sosi la Rosia Montana pentru a organiza o tabara de solidaritate fara precedent. Evenimentul este organizat de reteaua internationala Reclaim the Fields (www.reclaimthefields.org) impreuna cu Asociatia Alburnus Maior (www.rosiamontana.org), cu sustinerea asociatiei de tarani Eco Ruralis (www.ecoruralis.ro) si numeroase organizatii si persoane din Europa geografica.

Scopul acestei Tabere Internationale este de a sustine Campania Salvati Rosia Montana in opozitia fata de proiectul destructiv de exploatare a aurului si de a sprijini eforturile comunitatii locale sa construiasca un viitor durabil la Rosia Montana. Pe parcursul celor 10 zile ale Taberei, fermieri, activisti si campaigneri cu experienta din societatea civila europeana vor participa la muncile agricole cu localnicii din Rosia Montana si vor organiza un program vast de workshop-uri, proiectii de filme si ateliere practice. Rosia Montana va deveni locul in care se vor reuni cauze si comunitati din Marea Britanie pana in Turcia.

“Ca locuitor al Rosiei Montane sunt mandru ca vom gazdui oameni din lumea intreaga care ne sustin in lupta noastra de a opri proiectul minier ce vrea sa ne distruga casele, comunitatea si cultura. Rosia Montana are o lunga istorie de rezistenta si scopul acestei tabere se potriveste nemaipomenit cu lupta noastra. Avem nevoie de solidaritate internationala pentru a ne salva localitatea si muntii, pentru ca guvernul nostru lucreaza in complicitate cu compania miniera pentru a isi umple buzunarele”, declara Eugen David, presedinte Alburnus Maior.

“Povestea Rosiei Montane este relevanta pentru lumea intreaga. Vedem peste tot corporatii care incearca sa distruga comunitati in cautarea profitului – insa oamenii nu se resemneaza asa usor, ci isi apara casele si pamantul. Asteptam cu nerabdare sa vedem frumusetea Rosiei Montane si sa sustinem lupta curajoasa a localnicilor”, subliniaza fermierul britanic William Ronan, membru fondator al Reclaim the Fields.

Articolul precedentUn argument economic împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană
Articolul următorRoșia Montană la pas – O zi la Roșia Montană pentru natură, patrimoniu și activism

5 COMENTARII

  1. @Sebi acel articol este partinitor, subiectiv. Argumentul economic este reprezentat de boala olandeza si este interpretat gresit. Boala Olandeza se refera la transferul muncitorilor din agricultura si manufactura in minerit in momentul inceperii exploatarilor masive. Insa e dovedit ca nu se aplica la toate cazurile, la toate tarile, iar in Romania exista o baza de muncitori necalificati si calificati din minerit care au ramas fara locuri de munca. Pe langa asta compara situatia Romaniei cu cele ale economiilor bazate pe extragerea de petrol, ceea ce din nou este ilogic, deoarece pretul aurului este relativ stabil iar pretul petrolului este mult mai volatil, mai ales in perioada prezentata in articol. Pe langa asta acele tari au reusit sa transfere capitalul adus din petrol in alte industrii si sa-si asigure o dezvoltare pe mai multe directii, deci e mai degraba un caz de succes decat de “boala Olandeza”.

  2. Poate asa o sa vada si activistii straini care e situatia reala la Rosia Montana si poate ii trezesc ei si pe romanii nostri, inca necopti la minte. Romania se afla intr-o situatie economica proasta si deocamdata nu exista alte solutii mai bune de a atinge linia de plutire.

  3. Imi pare rau ca se prezinta povestea dintr-o singura parte, se exclama distrugere si cianuri. Poate daca ar face cineva un pas in spate, sa priveasca toata povestea asta obiectiv, ar vedea beneficiile pe care proiectul le aduce zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.