35 de inițiative pentru un Cluj mai bun puse în practică de tinerii clujeni în ultimele patru luni

46

Com’ON Cluj-Napoca ’22 a dinamizat comunitatea locală și în acest an cu cele 35 de evenimente, acțiuni și campanii puse în practică în oraș de tineri, iar din august până în noiembrie orașul a fost mai plin de viață inclusiv datorită lor. Pentru a le mulțumi, anul acesta, pentru prima dată, va avea loc Com’ON People, eveniment de încheiere a procesului participativ.

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca grupurile de inițiativă au creat o pictură murală în curtea Voltaj Academy, au construit o parcare inteligentă pentru biciclete, au predat clujenilor limbajul semnelor, au organizat un tur al orașului pentru persoane cu dizabilități, ateliere de prim-ajutor pentru copiii din centrele de plasament, ateliere de știință și filozofie pentru cei mici sau chiar workshopuri de păpușărie pentru cei mari. 

Din procesul participativ au făcut parte și acțiuni în cadrul cărora clujenii au fost încurajați să doneze sânge, au putut învăța despre importanța legăturilor sociale în cadrul unor discuții cu psihologi și au putut încerca un nou joc de cărți ce ajută la inițierea conversațiilor mai adânci. Studenții au mentorat liceeni în alegerea facultății, au organizat un cros caritabil pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, iar un grup a organizat un spectacol de teatru poetic. 

Conflictul dintre Rusia și Ucraina și bullying-ul au fost și ele teme ale unor activități dedicate copiilor, unde prin artă, povești și teatru au aflat mai multe despre subiect și despre ce pot face ei în aceste contexte. 

Toate inițiativele implementate în cadrul Com’ON Cluj-Napoca ‘22 au avut ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și au urmărit o stare de bine și de împlinire împreună – așa cum spune și motto-ul ediției, Let’s do well together! (Să facem bine/să fim bine împreună!).

Evenimentele s-au desfășurat atât în locuri din oraș precum Cetățuia, Cinema Dacia, Parcul Central, Complexul Hașdeu, Turnul Croitorilor, Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, barul Planetarium, cât și în mediul online. 

„Anul acesta rețeta succesului la Com’On Cluj-Napoca a însemnat cei 158 de tineri care au venit cu ideile lor la Com’ON și cele 8.300 de voturi care au decis care dintre inițiative se implementează în oraș. Practic, peste 100 de tineri au implementat inițiative care au învățat studenții cum să dezbată mai bine sau copiii despre filosofie sau oamenii în general despre stres. Deci am avut inițiative pentru toată lumea și pe teme variate, iar lucrul acesta a fost super benefic mai ales pentru comunitatea din Cluj, dar și pentru echipele de la Com’ON. Am început și această ediție spunând Let’s do well together. And we did!”, a declarat Larisa Dumitroaea, manager de proiect Com’ON Cluj-Napoca ‘22. 

În urma votului online al clujenilor, 35 de inițiative propuse de 22 de grupuri formate din 103 tineri din oraș au fost sprijinite financiar cu maximum 4.500 de lei/inițiativă de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și BCR și au fost puse în practică în perioada 1 august – 20 noiembrie 2022, atât în oraș, cât și online. Ideile propuse s-au încadrat într-una sau mai multe teme propuse de organizatori: 37 la categoria sănătate, 52 la învățare, 53 au abordat subiecte despre participare și 19 au propus inițiative pe teme de activare a mediului. 

Pentru dezvoltarea comunității clujene au fost înscrise în perioada 25 mai – 27 iunie  77 de inițiative, propuse de către 45 de grupuri formate din 158 de tineri. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘22 este de 23 ani.  După ce ideile înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. S-au înregistrat peste 8.300 de voturi de la peste 3.100 de clujeni.

Un element nou al ediției de anul acesta este Com’ON People, evenimentul de închidere al Com’ON Cluj-Napoca ’22 care va avea loc miercuri, 14 decembrie, de la ora 18:00 la Casa Tranzit și care va fi un prilej de a le mulțumi tinerilor pentru implicarea lor în comunitate, dar și de a afla de la ei impresiile acestei ediții, de a le oferi o ocazie să se întâlnească și să clădească o comunitate puternică. 

Referințe

comon-cluj-2022

Com’ON Cluj-Napoca este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedent260 de drone au luminat cerul Clujului într-un spectacol inedit, de Ziua Națională a României
Articolul următorCampanie de donare de sânge la Cluj: Fii erou, fă un cadou!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.