IT-ul clujean își face planuri pentru extinderea în piețele emergente din Africa, Asia și America Latină

746
Daniel Homorodean, vicepreședintele Clusterului Cluj IT, coordonator al Grupului de lucru Internaționalizare al asociației și CEO al Arxia, la African Union in Addis Ababa, Ethiopia.

La ediția din 25 martie 2021 a Clubului Managerilor în IT, eveniment organizat de clusterul Cluj IT, în prim-planul discuțiilor a fost adus subiectul extinderii companiilor românești în piețele emergente și în curs de dezvoltare.

Daniel Homorodean, vicepreședinte Cluj IT, coordonator al Grupului de lucru Internaționalizare al clusterului și CEO Arxia, ne-a oferit în interviul de mai jos mai multe detalii despre oportunitățile acestor piețe, atuurile IT-ului românesc, și pașii efectivi pentru internaționalizare.

Care sunt oportunitățile piețelor emergente pentru IT-ul românesc și care sunt atuurile companiilor clujene pentru extinderea în aceste piețe?

Tema susținută la întâlnire din 25 martie a vizat internaționalizarea IT-ului românesc în piețele emergente și în curs de dezvoltare. În ultimii ani, mai multe dintre companiile clujene au avut ocazia să cunoască o parte din aceste piețe în mod direct.

În 2019 am realizat o misiune economica în Africa de Est, în Kenya, Uganda și Rwanda, iar de câțiva ani deja, Arxia, compania pe care o conduc, livrează alături de partenerii noștri, servicii de consultanță și dezvoltare de capacitate tehnică în țări din acea regiune.  

Până acum am avut ocazia să studiem, să analizăm și să înțelegem în mod direct, prin interacțiunea cu companii private, industrie, dar și reprezentanți ai instituțiilor, inclusiv la nivel de guvern, care este provocarea privind transformarea digitală în aceste regiuni, fie că vorbim de Africa, America Latină, Asia Centrala sau Asia de SE.

“Piețele emergente se află într-un proces accelerat de dezvoltare economică, cu o necesitate stringentă de dobândire a capacității de gestiune a informațiilor la nivel național, într-un context în care multe din aceste țări nu au încă maturitatea tehnologică și capacitatea, atât ca număr cât și ca expertiză a personalului tehnic intern, să poată să facă față provocărilor.”

Despre aceste regiuni la modul general putem vorbi că se află într-un proces accelerat de dezvoltare economică, cu creșteri economice semnificative înainte de pandemie, de 7-8 la sută, cu creșteri demografice și a nivelului de trai accelerate.

Africa, de exemplu, își va dubla populația până în 2050, la peste 2,2 miliarde de locuitori. Asta înseamnă inclusiv o creștere a cerințelor acestei populații, cu o necesitate stringentă de îmbunătățirii serviciilor și oportunităților la care are acces. Pentru asta e nevoie de o bună gestiune a informațiilor.

Vorbim de informații legate de populație, de teritoriu, de tranzacțiile comerciale, vorbim de asigurarea securității cibernetice, aspecte pe care majoritatea acestor țări încă nu le gestionează eficient. Toate acestea într-un context în care multe dintre aceste țări nu au încă maturitatea tehnologică și capacitatea, atât ca număr cât și ca expertiză, a personalului tehnic intern ca sa poată să facă față provocărilor.

“Credem că am reușit să încorporăm o înaltă expertiză tehnică, dar și o experiență relevantă pe diverse zone tehnologice sau verticale de business. Această expertiză trebuie în primul rând să fie valorificată și poate să ne poziționeze foarte competitiv peste tot în lume.”

În ultimii 10-15 ani IT-ul românesc s-a maturizat foarte mult și credem că am depășit deja momentul la care vindem doar tehnologie și doar capacitate de a dezvolta mai ieftin aplicații pentru alții. Credem că am reușit să încorporăm o înaltă expertiză tehnică, dar și o experiență relevantă pe diverse zone tehnologice sau verticale de business.

Mai avem și avantaje care țin de comportamentul sau de personalitatea noastră și mai ales de faptul că noi, ca industrie românească și clujeană în particular, am fost permanent exploratori, ne-am orientat întotdeauna spre piețele din exterior.

Avem în momentul de față peste 80% din vânzări la export, am fost și suntem agili, suntem deschiși să ne asumăm riscuri și în ultimul timp am reușit să ne dezvoltăm mai bine capacitatea de cooperare. Adică să lucrăm împreună, să putem să construim o poziție comună și proiecte comune. De asemenea în continuare avem costuri competitive, iar toate acestea ne oferă un mix foarte bun pentru a putea livra și a ne poziționa foarte bine în piața mondială.

Suntem la un nivel de evoluție a IT-ului românesc în care este oportun să ne dezvoltăm o serie de zone de specializare inteligentă în zona tehnologică, acolo unde avem o concentrare de masă critică, de capacitate și expertiză pe domeniile care au solicitare globală. Acest lucru ne va ajuta foarte mult pentru a ne dezvolta în continuare un “brand de țară” al IT-ului nostru.

Zonele de specializare inteligentă pe care le văd ca fiind relevante pentru IT-ul românesc sunt Cybersecurity, Fintech, AI & blockchain și eHealth. Ținând cont de faptul că orașul Cluj-Napoca adună peste 20.000 de specialiști și un număr mare de companii diverse cred că toate aceste domenii se reflectă bine și în industria clujeană.

Care sunt pașii următori în procesul de internaționalizare al IT-ului clujean?

Ca și Cluster Clujt IT am început încă de acum câțiva ani o fază exploratorie, care trebuie continuată în piețele pe care încă nu le cunoaștem suficient de bine. Asta înseamnă organizarea de misiuni economice, evenimente de matchmaking, crearea de parteneriate la nivel local cu asociații, organizații și companii și urmărirea dezvoltării relațiilor cu instituțiile din țările respective.

Această fază de explorare este necesară pentru a înțelege nevoile, modul care se operează în piața respectivă, oportunitatea, fezabilitatea de a dezvolta afaceri, riscurile economice la care te expui în momentul în care intri în piața respectivă și modul în care poți să abordezi cel mai bine gestiunea operațională și financiară a proiectelor. 

Avem deja în cadrul Clusterului Cluj IT un număr semnificativ de relații la nivelul industriei mondial IT, în piețele emergente și în curs de dezvoltare, incluzând America Latină, Africa, Asia Centrală, cât și în relații cu corpul diplomatic sau cu instituțiile centrale din diverse țări sau cu organizații internaționale de dezvoltare și cooperare. 

“Realizăm internaționalizarea prin proiectele și programele noastre care vizează atât dezvoltarea de evenimente de matchmaking sau misiuni economice, virtuale sau fizice, cât și prin servicii pe care le vom oferi direct, de consultanță, coaching și facilitare.”

În 2021 urmărim să accelerăm aceste procese, prin dezvoltarea dialogului direct cu partenerii externi pentru a identifica proiecte, prin realizarea de workshop-uri în comun, prin urmărirea licitațiile și posibilitățile de contracte care sunt sunt oferite în piațele respective și prin pregătirea câtorva misiuni economice de îndată ce situația globală ne va permite să reluăm călătoriile. 

Pentru Clusterul Cluj IT internaționalizarea companiilor românești este o prioritate strategică. Prin grupul de lucru Internaționalizare urmărim să ajutăm industria IT românească pentru a accesa în mod relevant oportunitățile din piețele externe, prioritate având desigur membrii asociației noastre.

Urmărim ca în perioada următoare să oferim servicii de suport direct pentru internaționalizare, incluzând consultanță, coaching și facilitare. Suntem dornici să stabilim dialogul cu orice companie care dorește să se implice și să dezvolte proiecte internaționale alături de noi și cu sprijinul nostru.

Pentru mai detalii despre oportunitățile de internaționalizare în piețele emergente, Daniel Homorodean poate fi contactat prin LinkedIn sau email: daniel.homorodean@clujit.ro.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCiuperci comestibile modificate genetic pentru a se hrăni cu plastic, ideea câștigătoare a concursului național REplasticHack, organizat online de la Cluj
Articolul următorBRICKED: o echipă de restauratori din Cluj salvează cea mai frumoasă cărămidă veche din Transilvania pe care o readuc la viață în noi proiecte de arhitectură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.