BRICKED: o echipă de restauratori din Cluj salvează cea mai frumoasă cărămidă veche din Transilvania pe care o readuc la viață în noi proiecte de arhitectură

2403

Atelierul “BRICKED – Saved bricks of Transilvania” din Cluj-Napoca este specializat în recuperarea celor mai autentice cărămizi din clădirile vechi. BRICKED a luat ființă în anul 2019 când Codruț Bogdan și Dani Cârdei au hotărât să împărtășească cu lumea pasiunea lor pentru cărămida veche, pentru restaurare și pentru construcțiile ”cu caracter”.

BRICKED este și primul brand românesc dedicat exclusiv recuperării, restaurării și refolosirii cărămizilor vechi, originale, din inima Transilvaniei. 

“Menținem aspectul original al cărămizii acordându-i o atenție individuală. Cu o viață de zeci de ani, ne ocupăm să oferim cărămizii o ”a doua viață” de alți zeci de ani sperăm noi. Această muncă necesită un personal calificat cu un suflet de artist, care să trateze fiecare piesă cu respectul cuvenit. Procesul delicat al ”renașterii” presupune o experiență în domeniul restaurărilor, iar colegii noștri o au.”, spune Codruț Bogdan, unul din fondatorii BRICKED.

Peste 50.000 de cărămizi recuperate și reutilizate în noi proiecte

Cărămizile vechi, unele centenare, sunt salvate din demolări și clădiri lăsate în paragină. Ajunse în atelierul Bricked, cărămizile sunt feliate, prelucrate și pregătite pentru a înfrumuseța exterioare de clădiri, interioare cu gust, pereți ornamentali și chiar amenajarea unor studiouri foto. 

Până acum, echipa de restauratori de la BRICKED a recuperat peste 50.000 de cărămizi ce au fost folosite în proiecte ce însumează aproape 3.000 de metrii pătrați. Și peste 100 de clienți mulțumiți.

“Recuperăm, restaurăm și reutilizăm”

În demararea proiectului BRICKED, fondatorii au fost motivați și încurajați de un segment tot mai mare de oameni cu o gândire nouă privind utilizarea materialelor de construcții vechi și recuperate din demolarea clădirilor istorice.

“Dorim să promovăm sisteme și produse sustenabile, astfel încât impactul asupra mediului, asupra celor care îl produc, îl vând și îl cumpără să fie cât mai redus. De aceea o economie ”circulară” la baza căreia să stea respectul pentru produsele naturale, pentru procesele artizanale și pentru resursele existente reprezintă dezideratul nostru. 

Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la efectul negativ pe care îl au produsele care necesită constant o exploatare excesivă a resurselor naturale și umane. De aceea sloganul nostru este ”Recuperăm, restaurăm și reutilizăm”. Acesta reprezintă fundamentul gândirii și acțiunilor noastre cu privire la resursele naturale și umane disponibile.“, adaugă Codruț Bogdan, unul din fondatorii BRICKED.

O întreprindere socială în care jumătate din angajați provin din medii vulnerabile

Echipa BRICKED este formată din oameni, cum se declară ei înșiși, ”vrăjiți” de farmecul cărămizilor vechi, fiecare din cei 7 componenți ai echipei având o lungă relație cu lumea artei, arhitecturii și restaurării obiectelor vechi. Unii dintre ei recuperează și restaurează cărămizi de mai bine de 10 ani. Compania este de asemenea o întreprindere socială în care jumătate din angajați provin din medii vulnerabile, dar cu o vastă experiență în domeniul recuperării cărămizilor din demolări.

“Ne considerăm artizani, ”bijutieri”, mereu atrași de actul creativ, căutăm neîncetat noi idei și noi moduri de a prelucra valoroasa materie primă – ”aurul cărămiziu”. Cărămida veche este o resursă neexploatată suficient, noi vrem să o ridicăm la rangul materialelor prețioase.”, mai spune Codruț Bogdan.

Ideile celor de la BRICKED în materie de design cu cărămidă sunt expuse în showroom-ul din Strada Corneliu Coposu, Nr. 9, Cluj-Napoca, unde se pot vedea în detaliu nuanțele, dimensiunile și formele de cărămizi disponibile. Mai multe informații sunt disponibile și online, pe bricked.ro.

Referințe

bricked-logo
  • Strada Corneliu Coposu 9, Cluj-Napoca

Atelierul “BRICKED – Saved bricks of Transilvania” din Cluj-Napoca este specializat în recuperarea celor mai autentice cărămizi din clădirile vechi. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentIT-ul clujean își face planuri pentru extinderea în piețele emergente din Africa, Asia și America Latină
Articolul următorMezze by Personal Cook @ Secret Garden

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.