În cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută la Răscruci, în Ținutul Fluturelui Albastru, Asociația Plaiuri Noi și comunitatea locală au sărbătorit lansarea unor platforme noi de promovare a acestui brand de microregiune.
Marca Ținutul Fluturelui Albastru a fost lansată în anul 2019 la capătul unui proces complex de branding realizat prin consultarea comunităților și a autorităților locale. Acum, într-un proiect de lungă durată, inițiatorii caută și aduc la un loc energii și eforturi diverse pentru a crea o destinație unică, în jurul unui simbol comun.
Microregiunea este parte a județului Cluj și se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej. Este cunoscută prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic. În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea. Ciclul lor de viață este deosebit, larvele lor fiind protejate și crescute marea parte a anului de către niște furnici roșii.
Organizatorii au implementat, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, o serie de metode inovatoare de promovare a teritoriului: prezentarea fluturilor prin realitate augmentată, distribuirea de pachete de semințe din flora locală spontană și un set de sunete din zonă, pe care le poți asculta din fotoliul de acasă.
Punctul de realitate augmentată a fost așezat la un pas de Cluj-Napoca, într-un loc de belvedere asupra zonei. Astfel, cei care ajung pe platoul Monumentului Răscoalei de la Bobâlna, pot să vadă și să se fotografieze cu fluturii deosebiți ai speciilor Maculinea pe tot parcursul anului. Accesul spre platou se poate face prin comunele Cornești sau Bobâlna.
Promovarea acestui teritoriu a fost susținută de dezvoltarea unei comunități locale bazată pe colaborare. Creșterea acestei comunități a fost facilitată prin realizarea unor evenimente de networking și a unor acțiuni de conștientizare a valorilor locale, în special a celor naturale: implicarea în realizarea pachetelor de semințe cu flori de pe pajiștile cu valoare înaltă și lansarea unei cărți de copii cu povestea incredibilă a fluturilor Maculinea. Cartea, scrisă de Iulia Iordan și ilustrată de Agnes Keszeg, a atras multă admirație și uimire în rândul participanților la eveniment, fiind numită o realizare unicat prin transpunerea unei povești științifice reale – într-o carte pe înțelesul copiilor.
De altfel, o parte din comunitatea locală a pregătit participanților la eveniment experiențe inedite. S-a putut alege dintre ateliere participative de ornat turtă dulce, colorat sau realizat fluturi sau degustare de produse locale dintre care: vin dintr-o vie veche de peste 120 de ani, bere artizanală sau muștar local. Artiștii din zonă au amenajat standuri cu lucrările personale: bijuterii, obiecte pictate sau produse unicat din sticlă.
Asociația Plaiuri Noi are convingerea că locurile se pot dezvolta și prin branduri locale care spun o poveste coerentă. Începând cu anul 2020 asociația a coordonat sau a participat în mai multe proiecte regionale în Județul Cluj sau în Transilvania. Aproape toate proiectele noastre au o componentă care transformă o poveste sau o valoare locală în puncte în jurul cărora cresc inițiative și experiențe noi.
Referințe
Asociația Plaiuri Noi are convingerea că locurile se pot dezvolta și prin branduri locale care spun o poveste coerentă. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.