Ce trebuie să știi despre fațetele dentare

21

Oricine își dorește să aibă dinți albi și sănătoși, însă există, din păcate, numeroși factori care duc la deteriorarea dinților, factori cu care ne confruntăm zilnic. Cu toate acestea, există multe soluții la care poți apela pentru a redobândi o dantură perfectă, iar fiecare dintre noi poate avea la dispoziție o soluție adaptată nevoilor sau bugetului de care dispune.

Una dintre soluțiile nedureroase pe care o ai la îndemână pentru redobândirea unei estetici impecabile a dinților este reprezentată de fațetele dentare. Iată, în cele ce urmează, câteva informații despre acestea: ce sunt, care sunt beneficiile acestora, când sunt recomandate și ce îngrijire este necesară. 

Ce sunt fațetele dentare?

Ceea ce poartă denumirea de fatete dentare reprezintă, de fapt, o placă din ceramică sau compozit plasată pe suprafața dinților pentru a acoperi diverse imperfecțiuni ale acestora. Rolul fațetelor este, așadar, pur estetic, vizând mascarea imperfecțiunilor precum petele, distanța dintre dinți, nealinierea dinților sau îngălbenirea lor.

În timp ce alte intervenții dentare, cum ar fi un implant dentar, pot fi realizate în cazul oricărui dinte, fațetele dentare pot fi realizate doar în cazul dinților frontali. O fațetă dentară poate fi realizată din ceramică sau compozit și este folosită pentru a oferi dinților un aspect estetic mai plăcut, fără a fi nevoit să suporți inconvenientele altor proceduri cum ar fi albirea – care nu poate oferi întotdeauna rezultatele așteptate. 

Beneficiile fațetelor dentare 

Un prim avantaj recunoscut al fațetelor dentare este reprezentat de absența durerii, completat de absența procedurilor invazive pe dinții naturali și de costul mai mic față de alte intervenții din aceeași categorie. De asemenea, există tipuri noi de fațete dentare și tehnici de pozare extrem de populare în ultima vreme la pacienți și la profesioniștii în domeniu. 

Există astăzi fațete subțiri, care au grosimea unei lentile de contact, acestea fiind extrem de ușor de îmbrăcat și purtat, iar instalarea acestora nu necesită modificări prea mari ai dinților naturali. De asemenea, există astăzi fațete care pot fi îndepărtate sau înlocuite cu ușurință, lucru care nu se poate face în cazul fațetelor convenționale. 

Când sunt necesare fațetele dentare?

O fațetă dentară face posibilă, înainte de toate, corectarea formei dinților în ceea ce privește dimensiunea sau aspectul neuniform. 

Există și situații în care fațetele dentare nu sunt recomandate – în cazul în care pacientul suferă de parodontoză, de ocluzie a maxilarului, de smalț fragil sau carii avansate, dinți slăbiți sau prea deteriorați. 

Așadar, în cazul în care dorești să apelezi la ajutorul fațetelor dentare, va fi nevoie să efectuezi înainte o serie de proceduri de profilaxie pentru a te asigura că dantura ta nu ascunde afecțiuni care pot să afecteze negativ rezultatul fațetelor.

Articolul precedent5 semne că trebuie să mergi urgent la stomatolog
Articolul următorȚinutul Fluturelui Albastru: mediul rural clujean promovat prin realitate augmentată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.