e-Factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate firmele din România

159

De la 1 ianuarie 2024, orice companie care operează pe teritoriul României, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scop de TVA, are obligația de a transmite facturile emise prin sistemul ANAF, cunoscut sub numele de RO e-Factura.

Această schimbare majoră va afecta toți actorii economici din România implicați în relații de afaceri B2B, impunându-le să transmită facturile emise prin sistemul RO e-Factura într-un termen de maxim 5 zile de la emitere.

Deși există câteva excepții prevăzute, în mare parte această obligație va deveni universală pentru toate companiile care furnizează bunuri și servicii în cadrul relațiilor de business-to-business.

Până la data de 1 iulie 2024, se va permite transmiterea și primirea facturilor și în format de hârtie, PDF sau prin email, așa cum se întâmplă în prezent. Cu toate acestea, indiferent de forma inițială a facturilor, raportarea lor de către emitent în cadrul sistemului RO e-Factura devine obligatorie.

Din 1 iulie 2024, singurele facturi recunoscute ca fiind originale și având valoare fiscală vor fi cele transmise și validate în sistemul RO e-Factura sub forma de fișiere XML. Orice alt format de factură nu va mai fi acceptat din punct de vedere fiscal.

Deși sistemul este funcțional din 2022, inițial fiind obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), precum și pentru bunurile cu risc fiscal și agențiile de turism care emit facturi pe baza tichetelor de vacanță, această extindere cuprinzătoare vine ca urmare a unei cereri specifice a României către Comisia Europeană.

Ministerul Finanțelor a evidențiat că implementarea acestei obligații de facturare electronică în relațiile B2B are ca obiectiv principal combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, optimizarea colectării taxelor, în special a TVA-ului, și creșterea competitivității operatorilor economici prin reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală.

Mai multe informații despre avantajele facturii electronice se pot descoperi vizitând platforma e-Factura.info, un proiect gândit pentru a sprijini companiile în adopția facturării electronice într-o formă eficientă și benefică pentru ei și pentru partenerii lor comerciali. 

Acolo firmele pot afla mai multe detalii despre cum funcționează sistemul de facturare electronică, inclusiv un ghid de utilizare RO e-Factura, precum și avea acces la servicii și consultanță pentru implementarea facturării electronice.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentUrban Talks Cluj, conferința pentru pasionații de dezvoltarea sustenabilă a orașelor
Articolul următorExplorează magia instrumentelor muzicale de percuție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.