Transformarea plasticului în artă comunitară: Povestea atelierelor de reciclare creativă organizate de Emese Apai

78

În lumea actuală, reciclarea creativă devine din ce în ce mai importantă, iar un exemplu este activitatea artistică și educativă a clujencei Emese Apai. Ea combină pasiunea pentru sustenabilitate cu arta, creând bijuterii din plastic reciclat în cadrul atelierelor de la Someș Delivery. În acest interviu, Emese ne dezvăluie motivația sa, metodele de lucru și cum transformă plasticul din deșeu într-un obiect de valoare.

Sebastian Florian: Emese, spune-ne despre atelierul care a avut loc sâmbătă în cadrul evenimentului Someșul Post Industrial. Cum ai început să te implici în reciclarea plasticului?

Emese Apai: Totul a început acum cinci ani, la Someș Delivery. Am început atelierele la invitația Mirunei Batin care colabora cu Marius Mornea în cadrul proiectului Scientifica, Re-think Plastic, fără activismul si devotamentul lor nu s-ar fi născut acest atelier comunitar. Întotdeauna am fost interesată de reciclare, în special de materialele precum plasticul. E un material care ne însoțește constant, fie că realizăm sau nu. Când cumperi un iaurt, de exemplu, nu te gândești că, imediat după ce îl consumi, rămâne un deșeu de plastic care va persista în natură pentru mult timp. Reciclarea nu rezolvă pe deplin această problemă, așa că soluția ar fi să reducem consumul. Din păcate, văd multe activități pentru copii unde se cumpără materiale din plastic, când, de fapt, putem folosi ce avem deja la îndemână.

S.F.: Ce te motivează să folosești materiale reciclate în activitățile tale?

E.A.: Pentru mine, este o modalitate de a-ți schimba perspectiva. Cu puțină imaginație, putem transforma orice material în ceva frumos, fie că e vorba de un obiect decorativ sau o bijuterie. De exemplu, plasticul este un material foarte maleabil. Îmi place să refolosesc ce am deja, în loc să cumpăr materiale noi. Plasticul are o textură interesantă, poate fi opac sau semitransparent, și poate fi prelucrat ușor cu ajutorul flăcării și foarfecii. E o formă de artă ce te învață să fii creativ cu resursele disponibile.

S.F.: Cum reacționează oamenii la bijuteriile pe care le faci din plastic reciclat?

E.A.: Reacțiile sunt foarte pozitive. Mulți oameni îmi complimentează bijuteriile și se bucură să afle că sunt făcute din plastic reciclat. Îmi place că tot mai mulți adulți vin la atelierele mele și descoperă plăcerea de a lucra cu acest material. Își doresc să facă bijuterii pentru ei sau pentru prieteni. Este un proces meditativ – începi să tai plasticul și, de multe ori, rezultatul este diferit de ceea ce ți-ai imaginat. Dar asta e partea frumoasă – să lași controlul și să te bucuri de procesul creativ.

S.F.: Ai în plan să faci aceste ateliere mai frecvent sau chiar să transformi această pasiune într-un serviciu permanent?

E.A.: În prezent, fac aceste ateliere doar la Someș Delivery. Nu vând bijuteriile pe care le creez, le fac pentru mine, pentru prieteni sau pentru cei care le cer. În schimb, mă concentrez pe partea educativă. Aceste ateliere sunt un mod prin care îmi exprim interesul pentru sustenabilitate și pentru reducerea deșeurilor din plastic. Cred că orice activitate manuală are un efect benefic asupra psihicului și aduce bucurie și liniște. Poate, în viitor, mă voi gândi să dezvolt mai mult această activitate, dar momentan este ceva ce fac pentru comunitate.

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentPrima ediție a evenimentului “FINE FAIN” aduce arta și gastronomia în centrul Clujului, pe Potaissa
Articolul următorConcert de Luminație în Cimitirul Central, cu un spectacol în premieră la Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.