A fost lansat filmul de prezentare a zonei Poarta Apusenilor din județul Cluj (VIDEO)

269

Asociația Plaiuri Noi a lansat un nou film de promovare a unei zone din județul Cluj, Poarta Apusenilor, o microregiune recunoscută pentru legumicultorii pricepuți și nu numai. Clipul video a putut fi văzut în premieră în cadrul unui eveniment care a avut loc în comuna Mihai Viteazu.

În film sunt prezentate 10 comune (Ceanu Mare, Chețani, Călărași, Frata, Luna, Moldovenești, Mihai Viteazu, Săndulești, Tritenii de Jos și Viișoara) din jurul Arieșului și a Turzii cunoscute pentru brandurile locale autentice: usturoiul și ceapa de Mihai Viteazu sau Moldovenești, varza de Viișoara, boiaua de Călărași sau palanețul de Ceanu Mare. Comuna Frata prezentată în film este locul din Transilvania cu cele mai multe distincții de tezaure umane vii.

Filmul de promovare documentat de către Asociația Plaiuri Noi, a fost filmat și montat de către Andrei Crișan, iar fotografiile au fost realizate de Andreea Marchiș.

Materialul face parte dintr-o cooperare de un an care a cartografiat și promovat valorile locale din două microregiuni din Transilvania: (Grupul de Acțiune Locală Poarta Apusenilor, din județul Cluj și Grupul de Acțiune Locală Crișul Negru, din județul Bihor). 

Conceptul proiectului a fost centrat pe o activitate intensă de cercetare de teren, apoi continuându-se cu o perioadă de promovare a informațiilor documentate și scoaterea în evidență a lucrurilor frumoase dar total neștiute din aceste zone. Prin rezultatele obținute s-a putut demonstra că orice zonă are comori ascunse reprezentate ori de locuri ori de oameni remarcabili. Succesul acestui proiect se datorează faptului că prin interacțiunile directe din teren s-au creat conexiuni reale și s-a câștigat încrederea și suportul oamenilor din teritoriu, care au venit alături de proiect sporindu-i valoarea și vizibilitatea.

„Patrimoniul cultural al unei asezări este o moștenire. Iar o moștenire este mereu și o responsabilitate. Cunoscând și păstrând patrimoniul local al spațiului rural din zona noastră, ne dăm nouă și copiilor noștri șansa să știm de unde venim și cine suntem. Noi am simțit această responsabilitate și acesta este modul prin care dăm ceva înapoi.”, spun realizatorii filmului.

Clipul video și restul rezultatelor proiectului au putut fi văzute în premieră în cadrul unui eveniment care a avut loc în comuna Mihai Viteazu. Evenimentul a adus împreună, în aceeași curte, producători locali din cele 2 zone implicate în proiect. S-au gustat bunătăți locale, s-au rememorat momentele importante din ultimul an de proiect și s-a realizat un nou schimb de experiență între membrii din comunitate.

Proiectul Microregiuni Față în Față implementat în perioada 2021-2022 reprezintă un proiect de cooperare între 2 Grupuri de Acțiune din județe diferite (GAL poarta Apusenilor, din județul Cluj și GAL Crișul Negru, din județul Bihor), menit să întărească identitatea de teritoriu la nivel de fiecare microregiune, precum și să descopere modele de bună practică pentru ambele zone și, de ce nu, pentru toate teritoriile din Transilvania. 

Proiectul a fost finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), SM 19.3B prin programul LEADER.

Programul a conținut în paralel și activități de cooperare și networking, vizite în teritoriu și schimb de experiență, activități coordonate de echipele administrative ale celor două GAL-uri implicate.

Grupul de Acțiune Locală ”Poarta Apusenilor” acoperă o microregiune plasată la întâlnirea Județului Cluj cu Județul Mureș, în jurul orașelor Turda și Câmpia Turzii.

Teritoriul este acoperit de 10 comune (Ceanu Mare, Chețani, Călărași, Frata, Luna, Moldovenești, Mihai Viteazu, Săndulești, Tritenii de Jos, Viișoara), așezate în 3 zone distincte: Câmpia Transilvaniei, valea inferioară a Arieșului spre vărsarea în Mureș și depresiunea Turzii până la munții Trascău.

Microregiunea Poarta Apusenilor este un loc al oamenilor harnici și a legumicultorilor pricepuți.

Lucruri unice în zona Poarta Apusenilor:

  • s-a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă legătură de ceapă, cu ceapă locală
  • În comuna Luna, producătorul de ulei presat la rece „Luna Solai” a ajuns furnizor oficial al Casei Regale din România
  • Comuna Frata este așezarea cu cele mai multe tezaure umane vii din Transilvania
  • În comuna Viișoara este cel mai mare producător de varză din această zonă din Transilvania

Referințe

asociatia-plaiuri-noi

Asociația Plaiuri Noi are convingerea că locurile se pot dezvolta și prin branduri locale care spun o poveste coerentă. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCum să-ți găsești cei mai buni pantofi pentru iarnă?
Articolul următorStartup-ul clujean Synaptiq.io merge în finala Global StartupCities

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.