A fost semnat contractul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Cluj

182

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a anunțat semnarea contractului de proiectare și execuție pentru extinderea terminalul pasageri plecări. Proiectul presupune extinderea terminalului cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2023.

Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului și a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea finanțării. Valoarea contractului este de 225.422.225,72 lei și aproximativ 136.912.500 lei, (aproximativ 60%)  reprezintă finanțarea din fonduri europene și de la Bugetul de Stat.   

“Investițiile care se vor face la  Aeroportul Internațional Cluj ca urmare a semnării acestui contract vor asigura noi facilități pentru pasageri. Depunem toate eforturile pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute până acum în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”,  a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj: “Asigurarea finanțării din fonduri europene este prioritară pentru noi, în vederea continuării dezvoltării și modernizării aeroportului. Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri  și estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori” .

Aeroportul Internațional Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de  2.645.000 de pasageri, cu 81% mai mult față de anul 2021. Raportat la anul 2019, înainte de pandemia Covid-19, Aeroportul Cluj a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării. Pentru 2023, se estimează un trafic de 3,1 milioane de pasageri.

Referințe

aeroportul-international-avram-iancu-cluj-1

Aeroportul Internațional Cluj, este cea mai importantă poartă de intrare aeriană în regiunea de Nord-Vest a României. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentStatistici plăți online în România în 2022: creștere de 35% a tranzacțiilor, 265 lei media per tranzacție
Articolul următorA fost lansat apelul de proiecte FIX Cluj, ce oferă granturi de mii de euro pentru tinerii inovatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.