Activist civic clujean: “Pentru alte performanțe ca ale lui David Popovici, sportul de masă e vital”

89
David Popovici la Olimpiada de la Paris. Foto: Facebook / David Popovici

David Popovici a reușit să obțină aurul la proba de 200 de metri la Olimpiada de la Paris, și sperăm cu toții că va repeta performanța și la proba de 100 de metri. Însă, succesul său remarcabil aduce în prim plan o problemă majoră: România nu reușește să susțină și să dezvolte sportivii de masă, care ar putea deveni campioni de performanță.

Activistul clujean Adrian Dohotaru subliniază acest aspect într-o postare recentă, atrăgând atenția asupra unei realități triste: „David Popovici nu a renunțat la România, România a renunțat la alții ca el!”. Acesta punctează faptul că sportivi de talia lui Popovici sunt o excepție și nu un produs al sistemului sportiv românesc.

Un exemplu elocvent al carențelor infrastructurii sportive din România este dezvăluit de un reportaj PressOne, care arată că, în afara litoralului Mării Negre și a unui lac din județul Tulcea, nu există niciun loc desemnat oficial pentru îmbăiere. „Atenție, în niciun râu, în niciun lac din România, pe sute de mii de km de cursuri de apă, nu există oficial pentru statul român loc de îmbăiere și înot, geamandură, pontoane, salvamari, teste periodice de apă etc.,” spune Dohotaru.

Activistul clujean Adrian Dohotaru. Foto: Facebook / Adrian Dohotaru

Sport de masă, nu doar de performanță

Dohotaru argumentează că pentru a avea sport de performanță este necesar să avem sport de masă. El explică: „Pentru a avea sport de performanță, trebuie să ai sport de masă, oricum mai relevant pentru că e sănătate ca prevenție pentru fiecare dintre noi, nu profesionalizare nișată“. Însă, pentru a încuraja sportul de masă, este nevoie de infrastructură adecvată: locuri accesibile pentru înot în aer liber și bazine de înot.

Lipsa infrastructurii adecvate în România face ca performanțele sportive să fie rare și excepționale, așa cum este cazul lui David Popovici. În lipsa unor locuri unde oamenii să se poată îmbăia în siguranță, românii sunt privați nu doar de posibilitatea de a practica înotul, ci și de beneficiile unei activități fizice regulate, vitale pentru sănătatea fizică și mentală.

Militând pentru dreptul la îmbăiere

A milita pentru dreptul la îmbăiere nu este un moft, ci o necesitate. Dohotaru subliniază: „A ne activa pentru dreptul nostru la îmbăiere nu e moft, înseamnă în mod evident a milita pentru ape mai curate, pentru sănătatea noastră mentală, nu doar fizică, pentru amenajări ca să ne aducă la ape (alei, piste de biciclete, mobilier urban etc.), pentru coridoare de biodiversitate, pentru ape curgătoare, nu canale.” Potrivit unor statistici, tema apelor curate a devenit a doua cea mai importantă problemă de mediu pentru români, după conservarea pădurilor.

Bucuria de a vedea un înotător excepțional câștigând este imensă, însă ar fi și mai mare dacă mai mulți români ar avea acces la condițiile necesare pentru a aspira la performanță. „M-aș bucura și mai tare să fie mai mulți care aspiră la performanță având condițiile necesare,” afirmă Dohotaru. Sportul de masă și infrastructura adecvată sunt esențiale pentru dezvoltarea viitoarelor talente sportive și pentru asigurarea unui stil de viață sănătos pentru întreaga populație.

David Popovici nu a renunțat la România, România a renunțat la alții ca el! David Popovici a luat aurul la Olimpiada de…

Publicată de Adrian Dohotaru pe Luni, 29 iulie 2024

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentAnsamblul folcloric „Mărțișorul” din Cluj va reprezenta România la Festivalul Internațional FOLK AZORES 2024
Articolul următorCrosul Donaton, creat în amintirea păstorului Donát, are deschise înscrierile pentru ediția 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.